
"2015 İKA Enerji İçin Büyüme Yılı Olacak"![]()
2002 yılında BoÄŸaziçi Üniversitesi İnÅŸaat MühendisliÄŸi Fakültesi’nden mezun olduktan sonra, proje yönetimi üzerine master eÄŸitimini Nottingham Trent Üniversitesi'nde tamamlayan Koray Altınkılıç, birçok enerji ÅŸirketinde çeÅŸitli departmanlarda görev aldı. 2012 yılının sonunda kurduÄŸu İKA Enerji ve Mühendislik firması ile enerji projelerine danışmanlık hizmeti veren Altınkılıç, dergimizin sorularını yanıtladı.
Öncelikle firmanızın yaptığı çalışmalardan kısaca bahsedebilir misiniz?
2006 yılından beri Türkiye’de rüzgar enerjisi sektöründe aktif çalışan firmalarda hizmet vermekteyim. Bu doÄŸrultuda bir rüzgar enerjisi santralinin (RES) kurulum aÅŸamasında projenin yatırımcısıyla rüzgar analizini yapan firmalar, rüzgar türbin üreticileri, iÅŸin alt yapısına hizmet verecek alt yükleniciler arasındaki “Köprünün” eksikliÄŸini yaÅŸadığım projelerde çok hissettim. 2012 yılına kadar 600 MW kadar “RES” projesini hayata geçiren ekiplerde görev alarak hem yatırımcı tarafında hem de anahtar teslim hizmet saÄŸlayıcısı rüzgar türbin firmasının tarafında karşılaşılan güçlükleri birebir deneyimleme fırsatım oldu. Bu ÅŸekilde sektörel bir “İhtiyaç” olarak gördüÄŸüm hizmetlerimizi ÅŸirketimizde sunmaya karar verdik. İKA Enerji, proje henüz fikir aÅŸamasındayken doÄŸru yatırım sahasının bulunması, rüzgar ölçümlerinin istenen standartlarda yapılması, türbin tedarik ve alt yapı iÅŸlerinin ihalelerinin hazırlanması, yönetilmesi, ihale sürecinin ardından ilgili sözleÅŸmelerinin hazırlanması, proje sahasının sonraki inÅŸaat ve lojistik süreçleri düÅŸünülerek irdelenmesi, iÅŸ programının proje sahasının gerçekleri doÄŸrultusunda hazırlanması ve güçlü bir proje ekibi kurularak iÅŸin yönetilmesi alanlarında “RES” yatırımcılarına hizmet vermektedir. Esnek organizasyonumuz sayesinde bize ihtiyaç duyulan her konuda yatırımcılarımızı desteklemeye özen gösteriyoruz. DiÄŸer taraftan iÅŸverenimizi sektörel yapıyı da düÅŸündüÄŸümüzde çok iyi anladığımız için kendilerinin ihtiyacı olan hizmeti paketler halinde kendilerine sunabiliyoruz. Bu doÄŸrultuda özellikle kendi alanlarında uzman 6 kiÅŸilik mühendislik ekibimizle hizmet ediyoruz. Bizim buradaki en büyük katma deÄŸerimizin “Yerli” bir firma oluÅŸumuz ve “RES” yapımı konusundaki deneyimimiz olarak söyleyebilirim
Türkiye’de gerçekleÅŸtirmiÅŸ olduÄŸununuz ve devam eden projelerden bahsedebilir misiniz?
Daha önceki profesyonel deneyimlerimizle beraber ekip olarak Türkiye’de toplamda 1000 MW’nin üzerinde rüzgar analizinin gerçekleÅŸtirilmesi, saha fizibilitesinin gerçekleÅŸtirilmesinin yanı sıra 600 MW üzerinde projenin hayata geçirilmesinde görev almış bulunuyoruz. İKA Enerji çatısı altında ulusal ve uluslararası projelere hizmet verdiÄŸimizi söylemek isterim. Bu kapsamda Fas Krallığı’nda yer alan Foum El Oued Projesi (50,6 MW), Çandarlı’daki Pitane RES Santrali (5 MW) kontrat yönetimi, proje yönetimi ve ÅŸantiye yönetimi üzerinde hizmet verdiÄŸimizi projeler arasında yer almaktadır. DiÄŸer taraftan bugüne kadar 80 MW’nin üzerinde proje için anlaÅŸma ya da satın alma aÅŸamasında olan yatırımcılara rüzgar analizi, türbin sözleÅŸme maddelerinin deÄŸerlendirilmesi ve sonrasında alt yapı teknik ÅŸartnamesinin hazırlanması konusunda hizmet verdik.
Burada önemli bir parantezi de lisanssız elektrik üretim pazarında gerçekleÅŸtirdiklerimize ayırmak istiyorum. Åžirketimiz 2012 yılından beri lisanssız pazarda RES kurmak isteyen birçok yatırımcıya danışmanlık hizmeti saÄŸlamıştır. Bunlardan bir tanesi de BoÄŸaziçi Üniversite’sidir. Türkiye’de kendi elektrik tüketimini yine kendi rüzgar elektrik santralinde ürettiÄŸi elektrikten karşılayan ilk üniversitesi kampüsü olan BoÄŸaziçi Üniversitesi Sarıtepe Kampüsü’nün RES projesinin teknik ÅŸartnamelerinin hazırlanması, ihale dokümantasyonun kontrolü, yerel idarelerle okul adına iletiÅŸimin saÄŸlanması, tip projeler üzerinden proje bütçesinin hazırlanması ve ihale süreçlerinin ardından, türbin tedarik firmasının seçilmesi ve proje yönetiminde görev aldık. Projemizde kullandığımız Enercon E-44 modeli türbinimizi 26 Aralık 2014 itibariyle devreye almış bulunuyoruz. Bu proje lisanssız pazarın bildiÄŸim kadarıyla RES olarak bu çaptaki ilk devreye alınan projesi olmasının yanı sıra bir zamanlar üniversite eÄŸitimi aldığım kuruma profesyonel hayatta hizmet etme fırsatı saÄŸlaması açısından da benim için çok özel bir proje olmuÅŸtur. Ayrıca proje kapsamında temel ve türbin üzerine yerleÅŸtirilen sensörler yardımıyla türbin üzerinde detaylı analiz çalışmaları yapılabilecektir. Özetle büyük türbin pazarındaki misyonumuzu ulusal ve uluslararası projeler de dahil olmak üzere küçük türbin pazarında da devam ettiriyoruz.
Türkiye’de yatırımcıların yenilenebilir enerji konusunda nasıl bir bakış açıları bulunuyor?
Bu soruyla konferanslarda ve meslek örgütlerinin rüzgar enerjisi ile ilgili düzenledikleri oturumlarda da çok karşılaşıyorum. Aslında sıfır noktasında sektörün bugünkü durumunu elimizdeki sayısal veri üzerinden incelersek hala hazırda daha yapılması gereken çok iÅŸ olduÄŸunu göreceÄŸiz. 2014 yılı sonu itibariyle 4000 MW’lerde olduÄŸunu ön gördüÄŸümüz kurulu RES gücümüz ve devlet büyüklerimizin önümüze koyduÄŸu 20.000 MW hedefimiz bulunuyor. Aslına geriye dönüp baktığımızda son 20 yıllık süreçte sektörün özellikle 2005 yılındaki teÅŸviklerden sonra ivme kazandığını görüyoruz. Bu tarihten sonra oransal olarak bile yüksek sayılabilecek nitelikte kapasitenin ulusal ÅŸebekeye baÄŸlandığını beraberce yaÅŸadık. Rüzgar Enerjisi sektörü görece henüz yeni bir sektör olduÄŸundan dolayı iÅŸin resmi tarafında yeni yönetmelik gereksinimleri ya da var olan yönetmeliklerde çeÅŸitli düzenleme ihtiyaçları sektörün tüm paydaÅŸlarına ciddi zaman ve ne yazık ki para kaybına yol açtı. Ancak yatırımcıların bu süreçte kararlı tutumları ve temiz enerjiye olan sevdaları sektörün her sene büyümesini saÄŸladı. Åžüphesiz iÅŸin resmi süreçler tarafında yatırımcıların önünü her geçen gün daha açan nitelikte yenilikler gelmeye devam edecektir.
Yenilenebilir enerji konusunda mevzuatta eksik gördüÄŸünüz noktalar bulunuyor mu?
GeçtiÄŸimiz “Mayıs Sendromu”nda da tecrübe ettiÄŸimiz üzere iÅŸin resmi iÅŸleyen tarafında yatırımcıların önünün açılması ihtiyacı halen ciddi bir ÅŸekilde devam etmektedir. Ancak devletin gerçek yatırımcıyı ayırt etme noktasında ellerinde lisans bulunduran tüzel kiÅŸilerin tam hedefini ortaya çıkarmak gibi bir görevi var. Resmi süreçlerde sıkışan yatırımcı zamanında belgeleri içeri sunamayınca bir sıkıntı yaÅŸandı. Bizim de takip ettiÄŸimiz ve teklif verdiÄŸimiz birçok proje bundan dolayı baÅŸlayamadı. Ancak mevzuatın esnetilmesiyle beraber yatırımcının önü açılmış ve gerçek yatırımcılar özellikle 2014’ün ikinci yarısından sonra ellerindeki projelere devam ettiklerini izledik.
EPDK’teki giriÅŸimlerimiz doÄŸrultusunda aslında Elektrik Piyasası Lisans YönetmeliÄŸi’ne bir ek yapılması ihtiyacını ortaya koyduk. Üniversitelerimiz 10 MW’a kadar lisans gerektirmeden kendi arazilerinde yine kendi ihtiyaçlarını karşılamak için RES kurabiliyorlar. Ancak özellikle devlet üniversitelerimizin bir kampüste ürettikleri elektrik enerjisinin aynı ildeki diÄŸer bir kampüste kullanımını saÄŸlamak ticari mevzuat üzerinden mümkün deÄŸildi. Aslında biraz da bundan dolayı biz de BoÄŸaziçi Üniversitesi’nin projesini “Lisanssız Elektrik Üretimi YönetmeliÄŸi” üzerinden gerçekleÅŸtirdik. Bu sayede farklı kampüslerdeki elektrik tüketimlerinin mahsuplaÅŸmasının önünü açmış olduk.
Firmanız açısında 2014 yılının deÄŸerlendirmesini yapabilir misiniz? 2015 yılı için beklentileriniz nelerdir?
2014 yılının ilk dönemi özellikle 2013 yılının son döneminde ülke genelinde var olan sıkıntılı ekonomik havadan kaynaklı orta yoÄŸunlukta geçtiÄŸini söyleyebiliriz. Bu dönemde daha çok ofis iÅŸlerine ağırlık verdik ve saha fizibiliteleri gerçekleÅŸtirdik. 2014’ün özellikle ikinci yarısıyla baÅŸlayan dönemden itibaren ciddi bir yoÄŸunluÄŸumuz bulunuyor. 2015 yılında hizmet edeceÄŸimiz projeler 2014’ün sonu itibariyle belli oldu diyebilirim. 2015 yılını İKA Enerji için bir büyüme yılı olarak ön görüyoruz.
Son olarak eklemek istediÄŸiniz?
Ben köÅŸenizde İKA Enerji’ye de yer verdiÄŸiniz için teÅŸekkür etmek istiyorum. Enerji ve Çevre Dünyası Dergisi yayınlarını ilgiyle izlemeye devam edeceÄŸim.
İlginizi çekebilir... İzocam Genel Direktörü Murat Savcı: 'Yalıtım Kendini Geri Ödeyen Bir Sistemdir'Sürdürülebilir bir gelecek için yalıtım uygulamalarının yaygınlaşması gerektiğini ifade eden
İzocam Genel Direktörü Murat Savcı, yalıtımın kendini ge... 'Elektrostatik Filtreler Toz Emisyonunun Tamamına Yakınını Temizliyor'2019 yılında Türk, Alman ve Danimarka ortaklığında kurulan INKWER firmasının Genel Müdürü Murat Erdem dergimizin sorularını yanıtladı. Erdem, elektros... ZeroBuild Summit'23 Direktörü Doç. Dr. Gamze Karanfil Kaçmaz: "Sıfır Enerji Bina'lara Dönüşümü Konu Alacağız"Bu yıl 4. kez düzenlenecek olan Uluslararası Sıfır Enerji Binalar Zirvesi ZeroBuild Summit'23'te; Sıfır Enerji Binalar'a dair tüm bileşenl... |
||||
©2025 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Åž. | Sektörel Yayıncılar DerneÄŸi üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.