İçeriğe geç
Enerji ve Çevre Dünyası Dergisi

Kategoriler

Dergi

Abonelik

Karbon Salımı Artmaya Devam Ediyor

4.458 okunma191. Sayı (Temmuz 2024)

Karbon Salımı Artmaya Devam Ediyor

Dünya genelinden yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelik yatırımlar artarak devam ediyor olmasına rağmen istenilen seviyeye ulaşmış durumda olmadığını söyleyebiliriz. Küresel çapta yaşanan çatışma ve gerginlikler ülkelerin enerji bağımsızlığını sağlayabilmeleri açısından yenilenebilir enerji kaynaklarının önemini bir kez daha gösterdi. Ancak günümüzde fosil yakıt tüketimindeki artış sürüyor. 2023 yılı karbon salımında yeni bir rekor yılı olarak kayıtlara geçti. Endüstriyel enerji kullanımından kaynaklanan sera gazı emisyonları yüzde 2,1 artışla 2022'de belirlenen rekor seviyeyi aştı. Metan ve endüstriyel süreçlerden kaynaklanan emisyonlarla birlikte termik kaynaklı karbondioksit emisyonları yüzde 7 yükseldi. Dünya Enerji İstatistikleri İncelemesi 2023 Raporu’nun detaylarının yer aldığı Çevre sayfamızda konuyla ilgili detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Enerji alanında küresel konjonktüre göre yaşanan dalgalanmalar sanayi alanında da yenilikleri beraberinde getiriyor. SHURA Enerji Dönüşüm Merkezi tarafında yayımlanan "Adil Dönüşüm ve Bölgesel İstihdam: Türkiye için Politika Seçenekleri" raporu ülkemiz için önemli tavsiyeler içeriyor. Raporda, ekonomik kalkınma ve karbonsuzlaşma hedeflerine ulaşabilmek için büyüme veya yeşil dönüşüm odaklı politikaların ötesine geçerek sürdürülebilir kalkınma ile uyumlu, sanayi, ulaştırma, finans ve ticaret politikalarını bütünlükçü bir şekilde ele alıyor.

Enerji üretiminde dönüşümün önemi kadar, üretilen enerjinin verimli bir şekilde kullanılması da bir o kadar önem arz ediyor. Ne yazık ki ülkemizde, enerji yeteri kadar verimli kullanılamıyor. Hemen hemen tüm sektörler için bu durumun geçerli olduğunu söyleyebiliriz. Bu olumsuz tabloyu ortadan kaldırmak için önemli çalışmalar da yok değil. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından genel aydınlatma sistemine 140 bin LED armatür eklendi. Bu sayede 1 Temmuz itibarıyla 82 milyon liralık tasarruf sağlandı. Bu rakam ülkemiz için çok büyük görünmeyebilir ancak bu gibi adımlar gelecekte daha büyük adımların atılması adına önemli bir vizyon sunuyor.

En derin saygılarımla,

Tayfun Aydın
tayfunaydin@b2bmedya.com

Reklam
BANNER TEKLİFİ İSTE!

İlginizi çekebilir

Tümü
Reklam
200x200 piksel Reklam Alanı

Advertorial

Tümü: Advertorıal