
Türk Mimar’dan Yenilenebilir Enerji Üretecek Cami Projesi![]()
![]()
Kuzey Almanya’nın en modern camisi olacağı belirtilen cami toplam bin 400 metrekarelik kullanım alanına sahip olacak.
Dünyada yenilenebilir enerji üreten ilk camiyi inÅŸa edeceklerini vurgulayan Selçuk Ünyılmaz, “Kubbeli ve yerden 22 metre yükseklikte iki minareli olarak inÅŸa edilecek. Yenilenebilir enerji konsepti dahilinde minarelere rüzgardan enerji üreten pervaneler yerleÅŸtirilerek camiyi aynı zamanda enerji üretecek duruma getirildi. GüneÅŸ yerine rüzgar enerjisinin tercih etme nedenimiz ise rüzgardan 24 saat aralıksız faydalanabilmek. Bu ÅŸekilde caminin enerji ihtiyacının en az yüzde 30’unu karşılamayı hedefledik” ifadelerini kullandı. “Almanya’da bir mimar olarak bir cami projesi çizmek ve hayata geçirmek her zaman hayalimdi” diyen Ünyılmaz, insanlar gibi camilerin de dışlarının sade; içlerinin ihtiÅŸamlı olması gerektiÄŸini ifade etti.
Mimar Ünyılmaz, “Tabii ki caminin dışı yaÅŸadığınız ülkenin bölgenin mimari yapısına uyacak ÅŸekilde olmalı ve abartıdan kaçınılmalı. Her haliyle bir cazibe merkezi haline getirilmeli. ÖrneÄŸin klasik mimarili bir camiyi buraya inÅŸa ettiÄŸiniz zaman bu bazı endiÅŸeleri de beraberinde getirebilir. Dolayısı ile bizim buralara mimari yönden her iki toplumun da kabul edeceÄŸi bir tarzda modern camiler inÅŸa etmemiz gerekir” dedi.
Nordestedt BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanı Hans-Joachim Grote ve diÄŸer Alman siyasilerin projeye önceleri biraz mesafeli yaklaÅŸtıklarını belirten Ünyılmaz, “Ancak projeyi tanıttıktan sonra önyargılar tamamen ortadan kalktı” ÅŸeklinde konuÅŸtu.
İlginizi çekebilir... iNOVAT ve CATL Arasında 608 MWh'lik Batarya Tedarik Taahhüdü: Yeni Dönemin İlk AdımıTürkiye'nin bataryalı enerji depolama sistemleri (BESS) alanındaki öncü firmalarından iNOVAT ile dünyanın önde gelen batarya üreticisi CATL, Türki... "Türkiye RES ve GES Ekipmanlarında Rekabetçi Değil"Temiz enerji sektörünün Türkiye ve dünyadaki paydaşlarını bir araya getiren 3'üncü Wenergy Expo Temiz Enerji Teknolojileri Fuarı, sektörün gelecek... YEO Teknoloji, 500 MWh ile Bölgenin En Büyük Enerji Depolama Tesisini KuracakYEO Teknoloji, Azerbaycan'ın enerji şebeke işleticisi Azernerji CJSC ile 500 MWh kapasiteli anahtar teslim enerji depolama sistemi kurulumu için 9... |
||||
©2025 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Åž. | Sektörel Yayıncılar DerneÄŸi üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.