İçeriğe geç
Enerji ve Çevre Dünyası Dergisi

Kategoriler

Dergi

Abonelik

Doğalgaz Santrallerine 2014’ten İtibaren Tedarik Şartı Geliyor

1.232 okunma93. Sayı (Nisan 2012)

Doğalgaz Santrallerine 2014’ten İtibaren Tedarik Şartı Geliyor

Enerji Bakanı Taner Yıldız "Doğalgaz santrallerinde doğalgazın tedariki koşulunu getireceğiz" dedi. Yıldız, elektrik üretiminde yerli kömürü teşvik edeceklerini vurgulayarak, "İlk kez burada açıklıyorum. Doğalgaz santrallerinde 2014 yılında doğalgazın tedariki koşulunu getireceğiz. Bu konuda bir sınırlama söz konusu olacak" dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Habertürk TV’de yayınlanan ‘Teke Tek’ programında Fatih Altaylı’ya özel açıklamalar yaptı. Maden Tetkik Arama (MTA) Genel Müdürlüğü Tabiat Tarihi Müzesi’nde gerçekleştirilen canlı yayında Bakan Yıldız, elektrikte doğalgaza olan bağımlılığı azaltacak çalışma hakkında bilgi verdi. Türkiye’nin, 11.5 milyar ton dolayında yerli kömürü bulunduğunu anlatan Yıldız, "Bu önemli bir rezerv. Bu kaynakları mutlaka harekete geçirmek lazım. Bu konuda bazı hazırlıklarımız var. Yerli kömürle ilgili ihalelere çıkacağız. Kömür ancak çıkarıldığı yerde değerlidir. Çıkarıldığı yerde bu santraller yapılacak. Afşin-Elbistan Konya-Karapınar, Soma, Tunçbilek ve Trakya’da çok ciddi rezervler var" diye konuştu. Yıldız, kömüre dayalı termik santral yatırımlarını artıracak modelle ilgili olarak da şunları söyledi: "Tespit edilmiş kömür rezervlerimiz var. Biz, yatırımcıya örneğin 100 milyon ton kömürü satmadan tahsis edeceğiz. Yatırımcı, bunun için devlete para ödemeyecek. Yatırımcıya, ‘Bize, elektrik ürettiğiniz zaman örneğin 5 yıl sonra katkı payı verin’ diyeceğiz. Örneğin üretilen elektrikten belki 1-2 sent, belki 5 sent verin diyeceğiz. Böylece, yatırımcı da kazanacak, devlet de kazanacak."

Bakan Yıldız, Çin’le yürütülen nükleer santral müzakereleri hakkında da bilgi verdi. Yıldız, Altaylı’nın Çin’in kalitesiz, çoğu zaman ‘dandik’ sayılabilecek ürünlerle anıldığını anımsatması üzerine, "Biz, ‘dandik nükleer santral istiyoruz, fiyatı da yarıya düşürün’ desek bile bu mümkün değildir. Avrupa Birliği müktesebatı, Uluslararası Atom Enerji Kurumu’nun kontrolleri ve kalite standartları söz konusu" diye konuştu. Bakan Yıldız, 2012 yılında petrol ve doğalgaz için 54 milyar dolar ödendiğini belirterek, "40 milyar metreküp doğalgaz ithal ettik. Neredeyse 20 milyar dolar gaza para verdik" dedi.

Doğalgaz ve elektrik zamlarına ilişkin soruları da yanıtlayan Yıldız, son 10 yıllık dönemdeki asgari ücret artışları ile doğalgaz ve elektrik alım fiyatlarını karşılaştırdı. Yıldız, "Asgari ücret 10 yıl önce 184 TL idi. Bu dönemde bin 146 kilovat saat elektrik alıyoruz. Şimdi, 2 bin 139 kilovatsaat elektrik alabiliyoruz. Alım gücü elektrik karşısında artmış. Doğalgazda ne olmuş? 184 TL ile 492 metreküp doğalgaz alabilirken, şimdi 692 metreküp doğalgaz alıyorum. Benim alım gücüm daha da arttı" diye konuştu.

Paylaş

İlginizi çekebilir

Tümü
Reklam
200x200 piksel Reklam Alanı

Advertorial

Tümü: Advertorıal