İçeriğe geç
Enerji ve Çevre Dünyası Dergisi

Kategoriler

Dergi

Abonelik

2023'te En Çok Birleşme ve Devralma Elektrik Üretim ve Dağıtımında Yaşandı

1.920 okunma

2023'te En Çok Birleşme ve Devralma Elektrik Üretim ve Dağıtımında Yaşandı

2023 yılında Rekabet Kurulu tarafından karara bağlanan birleşme, devralma ve özelleştirme işlemlerine ait veriler çerçevesinde hazırlanan rapor yayımlandı. Rapora göre, 2023 yılında Rekabet Kurumu tarafından toplam 217 adet birleşme, devralma ve özelleştirme işlemi incelendi.

Özelleştirmeler hariç olmak üzere, bu işlemlerden 94’ünde hedef şirket Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre kurulmuş (Türkiye kökenli) şirketlerdir. Bildirilen bu işlemlerin toplam işlem bedeli yaklaşık 162 milyar 555 milyon TL (6,85 milyar dolar)’dir. Aynı dönemde toplam işlem bedeli yaklaşık 425 milyon TL (18 milyon dolar) olan 3 özelleştirme işlemi incelenmiştir. Böylelikle 2023 yılında Türkiye kökenli şirketler için 97 işlemde öngörülen toplam işlem bedeli yaklaşık 163 milyar TL (6,87 milyar dolar) düzeyindedir.

2023 yılında hedef şirketin Türkiye kökenli olduğu birleşme ve devralmalar içinde en çok işlem, 11 işlem adediyle “elektrik enerjisinin üretimi, iletimi ve dağıtımı” ile “bilgisayar programlama, danışmanlık ile ilgili faaliyetler” alanlarında; en yüksek işlem değeri ise “hayvansal üretim” alanında gerçekleştirilmiştir.

Aynı dönemde incelenen 3 özelleştirme işlemi “mobilya”, “tekstil ürünleri”, “giyim eşyaları” ile “imalat” sektörünün muhtelif alt kollarına ilişkin iken; en yüksek bedelli özelleştirme işlemi “giyim eşyalarının imalatı” alanındadır.

2023 yılında yabancı yatırımcılar tarafından 35 ayrı birleşme ve devralma işleminde Türkiye kökenli şirketlere yatırım yapılması öngörülmüştür. Yabancı yatırımcılar arasında işlem bazında yapılan sıralamaya göre ilk sırada 8 işlemle Almanya, ikinci sırada 5 işlemle Hollanda kökenli yatırımcılar bulunmaktadır. Hedef şirketin Türkiye kökenli olduğu bu işlemlerde yabancı yatırımcılar tarafından gerçekleştirileceği bildirilen yatırım tutarı yaklaşık 68 milyar TL (2,86 milyar dolar)’dir.

2023 yılında ayrıca, yabancıların yurt dışında gerçekleştirdikleri 113 birleşme ve devralma işlemi incelenmiştir. Türkiye kökenli şirketlere doğrudan yatırım öngörülmeyen bu işlemlerde, bildirilen toplam işlem bedeli 57 trilyon 362 milyar TL (2,41 trilyon dolar)’dir.

Reklam
BANNER TEKLİFİ İSTE!

İlginizi çekebilir

Tümü
Reklam
200x200 piksel Reklam Alanı

Advertorial

Tümü: Advertorıal