
Yenilenebilir enerji kaynaklarına daha hızlı geçiÅŸ, iklim deÄŸiÅŸikliÄŸinin olumsuz etkilerinin geriye döndürülmesi yolunda büyük önem taşıyor. BirleÅŸmiÅŸ Milletler ‘İklim Halk Oylaması’ sonuçlarına göre dünya nüfusunun yüzde 72’si fosil yakıtlardan vakit geçirmeksizin uzaklaşılması gerektiÄŸini düÅŸünüyor. Bununla beraber geliÅŸmekte olan ülkelerin bu dönüÅŸümde geri kalmamasının, dünya genelinde daha adil bir enerji geleceÄŸi inÅŸa etmek için kritik bir adım olduÄŸunu ifade eden Eksim Enerji CEO’su Arkın Akbay, “2023’te temiz enerji yatırımları rekor bir seviyeye ulaÅŸtı ve bu yatırımların üçte birinden fazlası Çin tarafından gerçekleÅŸtirildi. Dünya Ekonomik Forumu’nun ‘Etkili Enerji DönüÅŸümünü TeÅŸvik Etme Raporu’na göre geliÅŸmekte olan ülkeler, küresel nüfusun yüzde 65’ine sahip olmalarına raÄŸmen temiz enerji yatırımlarına GSMH’lerinden yalnızca yüzde 15’ten az pay ayırabildi. SürdürülebilirliÄŸin küresel çapta saÄŸlanması yolunda adil bir enerji dönüÅŸümü için geliÅŸmiÅŸ ülkelerin finansal desteÄŸinin önemini bir kez daha ortaya koyuyor.” dedi.
Fosil yakıtlardan temiz enerji kaynaklarına geçiÅŸ ivme kazanmasına raÄŸmen dünya coÄŸrafyasında eÅŸit koÅŸullarda ilerlemiyor. Özellikle geliÅŸmekte olan ülkelerin yenilenebilir enerji yatırımlarını artırması hem ekonomilerin topyekûn güçlenmesi hem de iklim deÄŸiÅŸikliÄŸine karşı daha etkin bir savunma hattı oluÅŸturulması bakımından önem arz ediyor.
Küresel nüfusun yüzde 72’si fosil yakıtlardan uzaklaÅŸmak istiyor
BirleÅŸmiÅŸ Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ile Oxford Üniversitesi’nin ortak düzenlediÄŸi “İklim Halk Oylaması” kapsamında 77 ülkede 75 binden fazla katılımcıya iklim deÄŸiÅŸikliÄŸine iliÅŸkin 15 soru soruldu. İklim deÄŸiÅŸikliÄŸinin etkilerini ve bireylerin bu konudaki düÅŸüncelerini öÄŸrenmek üzere yapılan araÅŸtırmada, katılımcıların yüzde 80'i iklim deÄŸiÅŸikliÄŸinin çok önemli bir sorun olduÄŸunu, kendi yaÅŸamları üzerinde doÄŸrudan etkisi olduÄŸunu ve hükümetlerin bir an önce çözüm bulması gerektiÄŸini belirtti. DiÄŸer yandan küresel nüfusun yüzde 72’si fosil yakıtların kullanımının hemen sona erdirilmesi gerektiÄŸini belirtti. İklim deÄŸiÅŸikliÄŸinin etkileri ile ilgili bugüne kadarki en büyük bağımsız kamuoyu araÅŸtırması olan çalışmada katılımcılar, iklim deÄŸiÅŸikliÄŸini tersine çevirmek için en önemli adımların temiz enerji kaynaklarına yönelmek, ormanları korumak, tarımı ve hayvancılığı ekolojik dengeye kavuÅŸturmak ve çevre dostu olduÄŸu ispatlanmış iÅŸlere destek olmak gerektiÄŸini dile getiriyor.
“DoÄŸaya borcumuzu yatırımlarımızla ödüyoruz”
İklim deÄŸiÅŸikliÄŸi ve enerji üretimi arasındaki iliÅŸkiyi araÅŸtırma bulguları ışığında deÄŸerlendiren Eksim Enerji CEO’su Arkın Akbay, “BirleÅŸmiÅŸ Milletler’in İklim Halk Oylaması sonuçları, dünya nüfusunun büyük çoÄŸunluÄŸunun önemli bir farkındalıkla fosil yakıtlardan yenilenebilir enerji kaynaklarına geçiÅŸi hızlandırmamız gerektiÄŸini ortaya koyuyor. Bu dönüÅŸümün hızı kadar adil ÅŸartlarda gerçekleÅŸmesi de önemseniyor. Eksim Enerji olarak iklim deÄŸiÅŸikliÄŸinin ekonomi ve saÄŸlık baÅŸta olmak üzere oluÅŸturduÄŸu olumsuzlukları ve çarelerini dile getirerek farkındalığı artırmayı amaçlıyoruz ve tüm paydaÅŸlarımızla birlikte temiz enerji kaynaklarına geçiÅŸ sürecine hız katıyoruz. DoÄŸaya borcumuzu yatırımlarımızla ödüyoruz. Dünya genelinde temiz enerjiye geçiÅŸin varlığımızı kaliteli sürdürebilmek ve nesillerimize daha rahat yaÅŸanabilecek bir ortam saÄŸlamak için bir zorunluluk olduÄŸunu görüyoruz. Ekosistemi eski haline getirme çabasının toplumların sosyoekonomik kalkınmasını desteklemesi, artık bireyler tarafından da tartışmasız olarak kabul ediliyor ve durumu memnuniyetle gözlemliyoruz.” dedi.
Küresel temiz enerji yatırımları 2020’den bu yana yüzde 40 arttı
Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) araÅŸtırma raporundan örnekler sunarak geliÅŸmekte olan ülkelerin yenilenebilir dönüÅŸüm yolunda daha fazla desteklenmesi gerektiÄŸinin altını çizen Akbay, “Küresel temiz enerji yatırımları 2020’den bu yana yüzde 40 arttı. 2023 yılında ise temiz enerji yatırımları rekor bir seviyeye ulaÅŸtı ve bu yatırımların üçte birinden fazlası Çin tarafından gerçekleÅŸtirildi. Buna karşılık, geliÅŸmekte olan ülkeler, küresel nüfusun yüzde 65’ine sahip olmalarına raÄŸmen temiz enerji yatırımlarına GSMH’lerinden yalnızca yüzde 15’ten az pay ayırabildi. Bu dünyayı paylaşıyoruz, doÄŸayı, insanı korumak ve geliÅŸtirmek hepimizin varlık sebebi. GeliÅŸmiÅŸ ülkeler dönüÅŸümün önderliÄŸini üstlenmiÅŸ durumda ve hız kesmeden ilerliyorlar. Adil bir dönüÅŸüm için yalnızca talep etmek yeterli olmuyor, hayata geçirebilmek için kaynakların adil paylaşımı öne çıkıyor.” dedi.
Bireyleri kendi topraklarında kalkınmaya yönlendirmek zorundayız
Açıklamalarını sürdüren Akbay, “Pandemi sonrası yeni üçlü çeliÅŸkimizin temelinde gelir eÅŸitsizliÄŸini azaltma hedefi yatıyor. Orta gelir grubunun yeniden güçlendirilmesi, küresel yoksullukla mücadelenin anahtarlarından biri olarak öne çıkıyor ve bu mücadelede yenilenebilir enerji dönüÅŸümü hem enerji maliyetlerinin hem de iklim deÄŸiÅŸikliÄŸi ile ilgili giderlerin azaltılmasında kritik bir rol oynuyor. GeniÅŸ kaynaklara doÄŸru yaÅŸanan göçü ancak yerel üretim ve kalkınma ile çözebiliriz. Yenilenebilir enerjiye daha hızlı eriÅŸim saÄŸlayarak, bireyleri kendi topraklarında, deÄŸerleriyle birlikte kalkınmaya yönlendirmek zorundayız.” ifadelerini kullandı.
R E K L A M