Avrupa yatırımlarını koordine etmek amacıyla kurulan %100 bağlı ortaklık Galata Wind Energy Global B.V. çatısı altında faaliyet gösteren SunSpark GmbH, Almanya'da yerleşik CL Holding AG ile iki adet Güneş Enerji Santrali (GES) projesini satın almak amacıyla sözleşme imzaladı.
Almanya’nın Bavyera bölgesinde hayata geçirilmesi planlanan projeler, 9 MW ve 12 MW olmak üzere toplam 21 MW güce sahip bulunuyor. SunSpark GmbH daha önce de aynı şirketten 22 MW gücünde GES projesi satın alarak Almanya’daki ilk yatırımını gerçekleştirmişti.
Galata Wind Energy Global B.V.’in İtalya’daki %100 bağlı ortaklığı Solevento Investments S.R.L. ise toplamda 9 MW kurulu güce sahip iki adet inşaata hazır PV GES projesini bünyesinde barındıran Montescaglioso 1 S.r.l. ve Ferrandina 14 S.r.l. şirketlerinin hisseleri satın aldı.
Bu girişimlerle Avrupa’daki yatırımlarına devam eden Galata Wind CEO’su Burak Kuyan konuya ilişkin değerlendirmesinde şunları söyledi: “2025-2027 dönemi için belirlediğimiz 300 MW’lık yurt dışı yatırım hedefimiz doğrultusunda imzaladığımız bu anlaşmalar, Galata Wind’in küresel bir oyuncu olma yolunda attığı stratejik adımlardır. Avrupa’daki varlığımızı güçlendirirken, sürdürülebilir ve yenilikçi enerji çözümlerini daha geniş coğrafyalara taşıma kararlılığımızı da bir kez daha ortaya koyuyoruz.”
Almanya’daki projelerde izin süreçlerinin en kısa zamanda tamamlanmasının ardından inşaat faaliyetlerine başlanması planlanıyor. GES’ler Almanya’da bir süredir ayrı mevzuat yapısına sahip ve yenilenebilir enerji ihaleleri (EEG) de dahil olmak üzere çeşitli teşvik mekanizmalarına dahil edilen Tarım GES (Agri-PV) şeklinde projelendirilecek. Satın alınan projeler, bağımsız Batarya Depolama Ünitesi (Stand-alone BESS) uygulamalarını da içerecek şekilde planlandı. Hem GES’lerin hem de BESS’lerin aynı bağlantı noktasından şebekeye elektrik sağlayarak sinerji yakalanması da hedefleniyor. 2026 yılında devreye alınması planlanan projelerin tamamlanmasıyla birlikte Galata Wind’in Almanya’daki toplam hedef kapasitesi 43 MW Agri-PV ve 40 MW BESS olmak üzere 83 MW’a ulaşacak.
Galata Wind İtalya’daki yatırımlarında yeni teşviklerden yararlanacak
Galata Wind Energy Global B.V.’in İtalya’daki %100 bağlı ortaklığı Solevento Investments S.R.L. aracılığıyla satın aldığı Montescaglioso 1 S.r.l. ve Ferrandina 14 S.r.l. şirketlerinin hisseleri, İtalya’nın Puglia bölgesinde kurulacak olan ve toplamda 9 MW kurulu güce sahip iki adet inşaata hazır PV GES projesini bünyesinde barındırıyor. İtalya’da bu yıl açıklanan teşvik mekanizmalarından faydalanmayı hedefleyen Galata Wind, ülkedeki yenilenebilir enerji ihalelerini (FERX) de değerlendiriyor. Satın alınan projelerin 2026 yılında devreye alınması hedefleniyor.
Hem Almanya’da hem de İtalya’da kurulunu gücünü artırmak için faaliyetlerine devam eden Galata Wind’in, açıklanan projeler ile birlikte Avrupa’daki toplam kurulu kapasitesi 52 MW GES ve 40 MW BESS olmak üzere 92 MW’a ulaşacak. Almanya’daki projelerin Agri-PV ve BESS içeriğiyle çevresel ve teknolojik açıdan katma değer yaratması, İtalya’daki projelerin ise inşaata hazır oluşu nedeniyle kısa vadede devreye alınabilecek olması; Galata Wind’in sürdürülebilirlik vizyonu ve küresel büyüme stratejisiyle tamamen örtüşüyor.