
Alarko Tarım Grubu, EskiÅŸehir’de hayata geçireceÄŸi Türkiye’nin en büyük modern sera projesi için TSKB (Türkiye Sınai Kalkınma Bankası) ile gerçekleÅŸtirdiÄŸi, Dünya Bankası kuruluÅŸlarından Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası’nın (IBRD) kaynak saÄŸlayıcısı olduÄŸu proje finansmanı kapsamında, 80 milyon Euro tutarında kredi sözleÅŸmesine imza attı. Türkiye’de tarım alanında saÄŸlanan ilk proje finansmanı olma özelliÄŸini taşıyan, 2 yılı anapara geri ödemesiz toplam 12 yıl vadeli kredi ile Alarko Tarım Grubu’nun baÄŸlı ortaklığı Nata Tarım Üretim ve Ticaret A.Åž. 850 dekarlık alanda jeotermal enerjiye dayalı teknolojik sera yatırımı hayata geçirecek.
Türkiye’nin sürdürülebilir bankacılık alanındaki öncü kurumu TSKB ile imzalanan kredi sözleÅŸmesinin Alarko Tarım Grubu’nun 5 yıl içinde jeotermal seracılıkta dünyada ilk 10’a girme hedefine önemli katkı sunacağını kaydeden Alarko Åžirketler TopluluÄŸu İcra Kurulu BaÅŸkanı Ümit N. Yıldız “Tarımda 360 derece yer alma vizyonumuzun lokomotifini modern sera alanındaki yatırımlarımız oluÅŸturuyor. Alarko Tarım Grubumuz, Afyonkarahisar, Denizli ve EskiÅŸehir’de hayata geçirdiÄŸi yatırımlarla ÅŸu anda Türkiye’nin en büyük modern sera iÅŸletmecilerinden biri konumunda. EskiÅŸehir’de planladığımız yatırım ise Türkiye’nin en büyük modern sera projesi olmasının yanı sıra sürdürülebilir tarımın en iyi örneklerinden birini ortaya koyacak. Projemize TSKB’nin deÄŸerli desteÄŸiyle 80 milyon Euro düzeyinde finansman saÄŸlanması, gerçekleÅŸtireceÄŸimiz yatırımın yerel kalkınmaya katkısını ve Alarko’nun sorumlu yatırımcı kimliÄŸine duyulan güveni yansıtması açısından büyük anlam taşıyor” açıklamasında bulundu.
AnlaÅŸmaya dair deÄŸerlendirmede bulunan TSKB Genel Müdürü Murat Bilgiç “Bu yıl 75. yaşını kutlayan Türkiye’nin ilk ve tek özel sermayeli kalkınma ve yatırım bankası TSKB olarak, kurulduÄŸumuz günden beri Türkiye’nin stratejik kalkınma alanlarına finansman ve danışmanlık desteÄŸi sunuyoruz. Ekosistem onarıcı bankacılık anlayışıyla, odak alanlarımızı, bugüne ve sürdürülebilir geleceÄŸimize fayda ekseninde belirliyoruz. Sürdürülebilir tarım alanında Türkiye’de bir ilk olacak EskiÅŸehir modern sera projesi kapsamında, Alarko Tarım ile kurduÄŸumuz iÅŸ birliÄŸinden büyük bir mutluluk duyuyoruz. Çevreye, insana ve ekonomiye duyarlı biçimde yürütülen sürdürülebilir tarım uygulamalarının; ekosistem dengesinin korunmasından doÄŸal kaynakların verimli kullanımına, gıda güvencesinden ürün kalitesine kadar pek çok alanda anlamlı farklar yaratacağına inanıyoruz. Bu deÄŸerli iÅŸ birliÄŸinin EskiÅŸehir’e ve ülkemize hayırlı olmasını; Türkiye genelinde sürdürülebilir tarım uygulamalarının yaygınlaÅŸmasına örnek oluÅŸturmasını diliyorum” diye kaydetti.
800’den fazla kiÅŸiye istihdam saÄŸlayacak
Alarko Tarım Grubu’nun modern seracılık faaliyetlerini yürüten baÄŸlı ortaklığı Nata Tarım ile birlikte EskiÅŸehir’de hayata geçireceÄŸi modern sera, 850 dekar alana kurulacak. Çalışanlarının yüzde 75’i kadınlardan oluÅŸacak projede 800’den fazla kiÅŸiye doÄŸrudan istihdam saÄŸlanması hedefleniyor.
İyi tarım uygulamaları yapılacak projede, sera alanları, yenilenebilir enerji kaynağı olan jeotermal enerjiyle döngüsel ÅŸekilde ısıtılacak ve su kaynaklarının verimli kullanımı için yenilikçi teknolojilerden en üst düzeyde yararlanılacak.
R E K L A M