
Türkiye'nin 'Uzun Dönemli Enerji Planı' Yolda![]()
Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) tarafından düzenlenen Türkiye Rüzgar Enerjisi Kongresi’nin ikinci oturumu, TÜREK#10GW+ “Rüzgarda Yeni Dönemin Finansmanı” adıyla online olarak gerçekleştirildi. Oturum moderatörü Enerji İşleri Genel Müdürü Murat Zekeriya Aydın, yenilenebilir enerji sektöründe YEKA RES ihalelerinde yeni yatırımlar için bir taban fiyat beklentisi olması dolayısıyla bu konuda bir çalışma gerçekleştirdiklerini belirterek “Belki biraz daha fazla yabancı para cinsinden kıyaslamak ve bunun altına düşmemesini sağlamak yönünde bir çalışmamız var” şeklinde konuştu. Dünya genelinde enerji talebinde yaşanan artış ve fiyatlardaki yükselmeler nedeniyle bazı Avrupa ülkelerinin 40-50 yıllık emre amade durumdaki kömür santrallerini bile devreye alma yoluna gittiklerini hatırlatan Aydın, enerji dönüşümünün özellikle enerji talebinin şiddetle arttığı Türkiye gibi ülkelerde bugünden yarına gerçekleşmediğini belirtti. Son 20 yılda elektrik enerjisinde Türkiye’nin ortalama talep artışının yüzde 4,4 oranında olduğunun altını çizen Murat Zekeriya Aydın, “Buna en yakın ülke Hindistan, bir numara ise Çin, yüzde 6’lar seviyesinde. Avrupa ülkeleri ise eksi yüzdelerde. OECD ortalaması yüzde 0,5. Hem bu talep artışını yönetme hem de aynı anda yenilenebilir enerji kaynaklarını artırma gayreti içindeyiz. Ancak fiziki kısıtlar da var. Geçiş döneminde yenilenebilir kaynakları destekler mahiyette, düzenli olarak sürekli üretim yapabilen ve baz yük diye tabir ettiğimiz, enerji güvenliğini sağlama noktasında elektrik üretim tesislerine ihtiyaç olduğunu da unutmayalım” diye konuştu. Aydın, hazırlığına devam ettikleri ve bir yıl içinde açıklamayı hedefledikleri uzun dönemli Türkiye enerji planı sayesinde artık uzun vadeli enerji planlamalarının önünde bir engel kalmayacağını ve bunun sektöre yön vereceğini de sözlerine ekledi.
“Yeşil enerji finansmanını sürdüreceğiz, yılda 5-6 milyar dolarlık rüzgar ve güneş yatırımı yapılmalı”
“Enerji Konseyi kurulsun”
“Her sene kurulu güce 1GW eklemek 6-7 milyar dolar yatırım demek”
“30 yıl içinde dünya genelinde 140 trilyon dolar temiz enerji yatırımı yapılmalı” İlginizi çekebilir... Burpol'e 'Yeşil Dönüşüm' ÖdülüBurpol Polimer Plastik, İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO) Yeşil Dönüşüm Ödülleri'nde "Sürdürülebilirlik Stratejisi" kategorisinde Ülker ... Dicle Elektrik'ten Şanlıurfa-Mardin Karayolu'na 49 Milyon TL'lik LED AydınlatmaDicle Elektrik, Şanlıurfa-Mardin karayolunun Harran Üniversitesi Osmanbey Kampüsü'ne kadar olan kısmını 437 yüksek performanslı LED armatürle aydı... OEDAŞ ve ESO'dan Geleceğin Yeşil Yakalı Mühendisleri için İş Birliğiİklim değişikliği ve yeşil dönüşüm süreci, iş dünyasının dinamiklerini ve istihdam modellerini yeniden tanımlıyor.... |
||||
©2025 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Ş. | Sektörel Yayıncılar Derneği üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.