
Akaryakıt Sektöründe Uçucu Organik Bileşik Emisyonlarının Kontrolü Üzerine İktisadi ve Hukuki Bir Analiz (Birinci Bölüm)![]()
Av. ENEZ PULLUK Enerji Sektörü Avukat GİRİŞ Akaryakıt sektörü üretim, depolama, dağıtım ve ürünün tüketiciye ulaÅŸtırılmasına kadar geçen tüm tedarik süreçlerinde ülke ekonomisine büyük bir katkı saÄŸlamaktadır. Bununla birlikte akaryakıt sektöründe ticaret konusu edilen ürünlerin kimyasal özellikleri ve faaliyetin doÄŸasından kaynaklı kirlilik riski çevre ve insan saÄŸlığının korunmasına yönelik endiÅŸeleri beraberinde getirmektedir. SaÄŸlık üzerindeki olumsuz etkileri yanında çevre kirliliÄŸinin iktisadi bakımdan toplum refahında etkinsizlik yarattığı kabul edilmekte ve buradaki etkinsizliÄŸin giderilmesi için kamusal düzenlemeye ihtiyaç duyulmaktadır. 05.12.2018 tarihli ve 30616 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Benzin ve Naftanın Depolanması ve Dağıtılmasından Kaynaklanan Uçucu Organik BileÅŸik Emisyonlarının Kontrolü YönetmeliÄŸi” (kısaca “Yönetmelik” olarak anılacaktır) çevresel endiÅŸeler dikkate alınarak hava kirliliÄŸi ile mücadele amacıyla getirilen düzenlemelerdendir. Bu yazıda ilk olarak, Yönetmelikte konu edilen çerçeve ile baÄŸlı kalmak suretiyle depolama, nakliye ve istasyon faaliyetleri sonucu ortaya çıkan organik bileÅŸik emisyonları kaynaklı çevre kirliliÄŸinin tüketici refahı üzerindeki iktisadi etkisi analiz edilecektir. İkinci olarak ise, Yönetmelik kapsamında yapılan düzenlemeler ve getirilen yükümlülükler hakkında deÄŸerlendirmelerde bulunulacaktır.
1. PİYASA BAÅžARISIZLIKLARI VE KAMUSAL MÜDAHALE Klasik iktisat teorisinde piyasaların kendi kendisini düzenlediÄŸi, ortaya çıkabilecek aksaklıkların da piyasa mekanizması tarafından dışarıdan bir müdahaleye gerek kalmaksızın düzeltileceÄŸi düÅŸüncesi hakimdir. Bu düÅŸünceye göre, piyasa mekanizması kendi dinamikleri ve doÄŸal iÅŸleyiÅŸi içinde her zaman optimum denge noktasına ulaÅŸacaktır. Bu yönüyle piyasada görülen aksaklıklara kamusal bir müdahale gereksinimi duyulmamaktadır. Ancak zaman içinde, ortaya çıkan aksaklıkların piyasa tarafından kendiliÄŸinden giderileceÄŸi düÅŸüncesine olan baÄŸlılık azalmıştır. Bir baÅŸka deyiÅŸle piyasaların her zaman optimum bir dengede olmadığı anlaşılmıştır. Neoklasik iktisat olarak adlandırılan yaklaşımla birlikte piyasa mekanizmasının kendi dinamik iÅŸleyiÅŸi içinde optimum dengeyi saÄŸlamaktan uzak olduÄŸu, bu nedenle kamusal müdahaleye ihtiyaç duyulduÄŸu kabul edilmektedir. Yazının devamı için tıklayın İlginizi çekebilir... Enerji Depolama Sistemlerinde Yangın Tehlikeleri2023 yılı Haziran ayı sonu itibariyle, devrede olan santrallerin %54,8'ini yenilenebilir kaynaklardan elektrik üreten santraller oluÅŸturdu.... Biyogaz Üretiminde Kullanılan Atıkların ÖzellikleriVerimli biyogaz üretimi için hammaddelerdeki C/N oranının 20''30:1 arasında tutulması gerekir. Çünkü anaerobik mikrobiyal popülasyonlar karbon... Buhar Saflığı Kontrol ve Koruma: Örnek Koruma Sistemi Algoritma OluÅŸturma, Lojik Tasarım ve Uygulama Çalışması İncelemesiİnsanoÄŸlu zaman içerisinde kendi ihtiyacına yönelik olarak bilim ile birlikte birçok yeni buluÅŸ ve keÅŸif ortaya çıkarmıştır.... |
||||
©2025 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Åž. | Sektörel Yayıncılar DerneÄŸi üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.