
Su Yönetiminde Enerji Verimliliği![]()
Wilo İş GeliÅŸtirme ve Ürün Uzmanı Sinem Laçin Su, canlı yaÅŸamının sürdürülebilir olmasındaki en önemli kaynaklardan birisi. Hücrelerimizin içerisinde, canlılara yaÅŸam alanı ve kaynağı, endüstrilerimizin her prosesinde yer alan yön vericisi. Öylesine önemli ki, atalarımızın yaÅŸam biçimini deÄŸiÅŸtirecek kadar deÄŸerli. Bilirsiniz, ilkokul zamanlarında bize tarih derslerinde anlatılan ilk konu yerleÅŸik hayata geçmek ile ilgili idi... İnsanlar nehir veya göl gibi alıcı ortam yakınlarına yerleÅŸmiÅŸ ve gelecekteki ÅŸehirlerini suya yakın yerlere kurmuÅŸtu. Akarsular kanalizasyon görevini görmüÅŸ, zamanla hastalıklara neden olmuÅŸtu. Zamanla kirlenen ve kullanılamaz hale gelen su kaynaklarına çözüm olmak için bir aksiyon alınmalıydı. En eski bilinen alınmış aksiyon, 4.000 yıl öncesine dayanan Girit’teki Knossos saray kazısında ortaya çıkan sifonlu bir tuvalet sisteminin borularla ortamdan uzaklaÅŸtırılmasıydı. Aslında literatürdeki kaynaklara bakıldığında bu uygulama, temiz su temini ve atıksuların uzaklaÅŸtırılması kavramlarının çok çok öncelere dayandığının iÅŸareti deÄŸil midir? Åžimdilerde yeme, içme, duÅŸ alma, çamaşır ve bulaşık temizliÄŸi gibi ihtiyaçları karşılamak için profesyonelce tasarlanmış sistemlerimiz var. Bu sistemler, alıcı ortamdan ham su temininden baÅŸlayıp, ham suyun içme suyu arıtma tesislerine transferi, içme suyu arıtımı, temiz suyun transferi, ihtiyaç halinde ara basınçlandırma & terfi merkezlerine aktarılması, son kullanıcıya basınçlandırma yoluyla teslim edilmesi, son kullanıcıdan sonra oluÅŸan atıksuyun arıtımı ve alıcı ortama transfer edilmesi gibi uzun süren karmaşık proses yolculuÄŸu içeriyor. Bu su yolculuÄŸunda bize eÅŸlik eden gücümüzü aldığımız ve sistemin sürdürülebilir olmasını saÄŸlayan kaynağımız ise enerjidir.
Suyun Enerji ile İliÅŸkisi İfade edilen ekipmanlar su döngüsünü saÄŸlamak için sürekli çalıştırıldıklarından yüklü enerji tüketimi meydana getirmektedir. Ancak, gerçek bir sürdürülebilir yaÅŸam için gerekli ve kısıtlı olan su ve enerji kaynaklarının limitli kullanılması önemlidir. Bu gereklilik var olan ekipmanın daha iyisi ile deÄŸiÅŸtirme ya da kaynakların verimli kullanılmasıyla mümkündür.
Enerji VerimliliÄŸinde Engeller
Enerji verimliliÄŸinde devlet teÅŸvikleri Enerjiyi üretme, dağıtma ve tüketme yöntemlerimizi deÄŸiÅŸtirmek her zamandan daha fazla kritik hale gelmiÅŸtir. Bu deÄŸiÅŸikliklerin gerçekleÅŸmesi için hükümetler önemli adımlar atmaya baÅŸlamıştır. Klasik enerji kaynaklarından sürdürülebilir, yenilenebilir enerji kaynaklarına geçiÅŸ, var olan kaynakların tasarruflu kullanılması ya da tasarruflu olanıyla deÄŸiÅŸtirilmesi gibi... Hükümetler, sürdürülebilir yaÅŸama destek veren deÄŸiÅŸikliÄŸin gerçekleÅŸmesi için enerji tasarrufunu teÅŸvik eden acil politika deÄŸiÅŸiklikleri yapmak durumunda kaldılar. Yapmak zorundalar, çünkü mevcut politikalarda herhangi bir deÄŸiÅŸiklik olmazsa, 2050 yılında dünya ekonomisi bugünkünden dört kat daha büyük olacak ve tükettiÄŸimiz enerji miktarında %80 artış saÄŸlanacak. Enerji miktarının artışıyla birlikte CO2 emisyonları iki katına çıkacak. Ayrıca, 2022 Ulusal Enerji Planı çıktısına göre, birincil enerji tüketimi 2020 yılında 147,2 MTEP iken 2035 yılında 205,3 Mtep’e yükseleceÄŸi öngörülmekte. 2020 yılındaki 1,7 TEP/kiÅŸi başı birincil enerji tüketimi; 2035 yılında 2,1 TEP/kiÅŸi düzeyine çıkmaktadır. Bu bilgiler ışığında, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı da hem 2053 Net Sıfır Emisyon Hedefi’ne uyumlu hem de yukarıda bahsedilen engellerin, krizlerin önüne geçmek için enerji verimli ekipman ve sistem kullanımı, yalıtım, rehabilitasyon ve proses düzenleme gibi yollarla; gereksiz enerji kullanımının, atık enerjinin, enerji kayıp ve kaçaklarının önlenmesi veya en aza indirilmesi ile birlikte atık enerjinin geri kazanılması, kojenerasyon sistemleri gibi konularda stratejik çalışmalar baÅŸlattı.
Ülkemizde enerji verimliliÄŸini saÄŸlamak ve yapılacak projeleri hızlandırmak adına farklı kurumlarımızın teÅŸvik mekanizmaları da mevcut... Bu teÅŸviklerden bazıları;
2- VAP (Verimlilik Artırıcı Proje Desteği)
3- 5. Bölge TeÅŸvikleri
Peki, TeÅŸvikler Pompa Sektöründe Uygulanabilir mi? GerekliliÄŸin üçüncü aÅŸamasında ilk adım olarak, su temini ve atıksu arıtımında verimliliÄŸi artırmaya yönelik elektriksel önlem olarak; kapasitörlerdeki güç faktörü optimizasyonu, voltaj dengesizliÄŸini azaltma çalışmaları yapılabilir. DiÄŸer bir yandan ikinci aÅŸama olarak bahsedilen ve en önemli enerji giderinin kaynağı olan su döngüsünün her basamağında bulunan pompaların rutin bakımı, verimsiz pompaların verimli olanlarıyla deÄŸiÅŸtirilmesi, frekans konvertörlü sürücülerin kullanılması, motorların yeniden deÄŸiÅŸtirilemiyorsa sargılarının revize edilmesi gibi prosesler verimlilik açısından direkt olarak etkileyicidir. Tedbirler uygulandıktan sonra sistemlerin damarını temsil eden borulama hatlarının gerekiyorsa yenilenmesi, kayıp kaçak tespitlerinin yapılması, su basınçlandırma yönetiminin otomasyonla kontrol edilmesi, ölçülmesi ve izlenmesi verimlilik aÅŸamasının son durağıdır. Var olan tüm sistemlerdeki deÄŸiÅŸiklikler esasında VAP kapsamı içerisine dâhil oluyorsa, %30 hibe faydası saÄŸlanabilir. Sonuç olarak, hayatımızın temelinde yer alan ‘su ve enerji’ konusu her zaman önemini katlayarak karşımıza çıkacak. Suya yön veren ve en önemlisi suya deÄŸer veren bir pompa firması olarak hali hazırda bulunan Enerji Sistemleri birimimizin varlığıyla bu konuyu eyleme dönüÅŸtürüyoruz. Ürün komponenti temininden sevkiyat aÅŸamasına kadar üretimimizde deÄŸil, satış öncesi ve sonrasında müÅŸterilerimizin de geleceÄŸini düÅŸünerek hareket etmekteyiz. Bu sebeple hidrolik verimliliÄŸi %86’ya varan enerji verimliliÄŸi yüksek, suyun her damlasına deÄŸer veren pompalarımızla sizler için varız. İlginizi çekebilir... Daikin Türkiye Akademi'nin Isı Pompası EÄŸitimleriyle Sektör GeliÅŸiyorİklimlendirme sektörünün 100 yıllık tecrübeli markası Daikin, eÄŸitim faaliyetleriyle paydaÅŸlarının kiÅŸisel geliÅŸim, mesleki deneyim ve iÅŸ yapma kalite... Endüstriyel Tesislerde Tüketilen Enerjinin Yüzde 20 ila 60'ı Pompalardan KaynaklanıyorPompalar, birçok endüstriyel tesisin omurgasını oluÅŸturuyor. Çünkü pompalar olmadan endüstriyel tesislerdeki milyonlarca galon suyu, ham petrolü veya ... Daikin Türkiye, Avrupa'nın Fancoil Üretim Merkezi Haline GeldiDaikin, Türkiye'de sürdürülebilir üretim anlayışını Sakarya Hendek'teki üretim tesisiyle güçlendirmeye devam ediyor.... |
||||
©2025 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Åž. | Sektörel Yayıncılar DerneÄŸi üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.