200x200 piksel Reklam Alanı

Enerji Verimli “Green Factory’’: Arçelik Eskişehir Kompresör Fabrikası

Enerji Verimli “Green Factory’’:  Arçelik Eskişehir Kompresör Fabrikası

15 Şubat 2012 | TEKNİK MAKALE
91. Sayı (OCAK - ÅžUBAT 2012)
3.483 kez okundu

Tansel YILDIZ - Arçelik A.Åž. Kompresör İşletmesi
Gökhan İbrahim GÜLPAK -  Yıldız Teknik Üniversitesi
Tamer KAHYAOÄžLU - Arçelik A.Åž. Kompresör Ä°ÅŸletmesi
Fatih ÖZKADI -  Arçelik A.Åž.
Arçelik A.Åž. hem üretimde hem de üründe enerji verimliliÄŸi konusunda hassasiyet gösteren, enerjiyi verimli kullanan bir ÅŸirkettir. Arçelik A.Åž. enerjinin ve doÄŸal kaynakların verimli kullanımını saÄŸlayarak, en verimli ve en az enerji tüketen ürün geliÅŸtirmekte, enerji projeleriyle de sürdürülebilir bir verimlilik düÅŸüncesinde olduÄŸunu göstermektedir. Arçelik A.Åž. İşletmeleri “Enerji Verimli” alanlardır. Bu “Enerji Verimli” alanlardan biri olan Arçelik Kompresör İşletmesi’nde “Enerji VerimliliÄŸi” çalışmaları iÅŸletmenin kuruluÅŸundan beri süregelmektedir. Kompresör İşletmesi, üretimde enerji verimliliÄŸi çalışmalarına devam ederek, hedefleri doÄŸrultusunda birim kompresör başına olan enerjiyi TEP olarak azaltarak, üretimde enerji verimliliÄŸinde en üst seviye olan ‘’Platinum Certificate’’ sahibi olmak için çaba harcamaktadır. 
 
1. GiriÅŸUYGULAMA
Türkiye, çeÅŸitli enerji kaynaklarına sahip olmakla birlikte kullandığı enerjinin % 70’ini yurtdışından döviz ödeyerek satın almaktadır[1].
 
EİE’nin eÄŸitim, etüt ve bilinçlendirme çalışmaları ile bina sektöründe %30, sanayi sektöründe %20 ve ulaşım sektöründe %15 olmak üzere dört Keban Barajı inÅŸa edebilecek yaklaşık 7,5 milyar TL deÄŸerinde enerji tasarruf potansiyelimiz olduÄŸu tespit edilmiÅŸtir[1]. Buradan yola çıkarak sanayi sektöründe 2,3 milyar TL’lik bir tasarruf potansiyeli olduÄŸu açıkça görülmektedir. Bu deÄŸer, Türkiye’nin Ekim 2011 sonu itibari ile 65 milyar 57 milyon dolar olan cari açığın yaklaşık %2’sine denk gelmektedir[2].
 
Sanayide enerji tasarrufu elektrik enerjisi, ısıl enerji, mekanik enerji ve proses enerji tasarrufu, madde geri kazanılması ve kullanma suyu temini yollarıyla gerçekleÅŸebilir. Yazıda bu konulardan elektrik, doÄŸalgaz ve su ile ilgili Arçelik A.Åž.’nin Kompresör İşletmesi’nde gerçekleÅŸen enerji verimliliÄŸi projeleri incelenmiÅŸtir.
 
2. Arçelik Kompresör Ä°ÅŸletmesi’nde Enerji VerimliliÄŸi Projeleri
Arçelik A.Åž. sürdürülebilir yapısı ile her iÅŸletmesinde, üretim kalitesi ve miktarında düÅŸüÅŸe yol açmadan, birim hizmet veya ürün miktar başına enerji tüketimini azaltma çalışmalarını devam ettirmektedir. Bu iÅŸletmeler içerisinde yer alan EskiÅŸehir Kompresör İşletmesi, gerçekleÅŸtirdiÄŸi ve gerçekleÅŸtirmekte olduÄŸu enerji verimliliÄŸini artırıcı projeler ile hem baÄŸlı olduÄŸu kurum için hem de tüm dünya için oldukça önemli kazanımlar saÄŸlamaktadır. 
 
İşletme 2002 yılında baÅŸladığı enerji verimliliÄŸi çalışmalarına, 2008 yılından itibaren Arçelik A.Åž.’nin “Dünyaya saygılı, dünyaya saygın” vizyonu çerçevesinde çalışmalarını yoÄŸunlaÅŸtırarak devam etmektedir. Kompresör İşletmesi’nde 2008 yılından bu yana 60 adet enerji verimliliÄŸi projesi tamamlanmıştır. 
 
2008 yılında iÅŸletme bünyesinde Enerji VerimliliÄŸi Komitesi (Åžekil 1) oluÅŸturulmuÅŸtur ve çalışanlara temel enerji verimliliÄŸi eÄŸitimi verilmiÅŸtir. Bu komiteye iÅŸletmede bulunan bütün birimlerden beyaz ve mavi yakalı çalışanlar dahil edilerek “Enerji Sorumluları” atanarak, yapılan ve yapılacak çalışmalara iÅŸletmenin tamamını dahil etmek amaçlanmıştır. Planlanan proje çalışmaları birimlerdeki enerji sorumluları ve proje yürütücüleri tarafından takip edilmiÅŸtir. 
 
Arçelik İşletmeleri’nde öteden beri yürütülen ve çalışanların, çalıştığı alanlar ile ilgili iyileÅŸtirme önerilerini sundukları ve gerçekleÅŸtirdikleri bireysel öneri sistemine enerji verimliliÄŸi önerileri entegre edilmiÅŸtir. 
 
Bu sayede çalışanlardan toplanan enerji verimliliÄŸi önerileri düzenli olarak yapılan Enerji VerimliliÄŸi Komitesi toplantılarında görüÅŸülmüÅŸ, fizibilite çalışmaları yapılmıştır. GerçekleÅŸtirilmesine karar verilen projeler iÅŸletmenin kendi imkanları ile veya konunun uzmanlarından destek alınarak yürütülmüÅŸtür. 
UYGULAMAÖlçülemeyen hiçbir süreç iyileÅŸtirilemez düÅŸüncesinden hareketle iÅŸletmede enerji izleme sistemi kurulmuÅŸtur (Åžekil 2). Enerji izleme sisteminin donanım ekipmanları endüstriyel haberleÅŸme özelliÄŸi olan ekipmanlardan seçilmiÅŸ ve saha montajı yapılmıştır. İzleme sisteminin yazılım kısmı tamamen Kompresör İşletmesi bünyesinde mühendisler tarafından yazılmış ve geliÅŸtirilmeye devam etmektedir. Öncelikli olarak hat bazında elektrik tüketimi ölçümü yapılarak tasarlanmaya baÅŸlanan izleme sistemine zamanla doÄŸalgaz tüketimi, basınçlı hava tüketimi ve hava basıncı ölçme ve izleme fonksiyonlar eklenmiÅŸ ve bu tüketimlerin sonucu olarak atmosfere salınan CO2 miktarı da hesaplanarak izlenebilir hale getirilmiÅŸtir. Enerji izleme sistemi, ölçümü yapılan prosesin ölçülmeye baÅŸlandığı tarihten itibaren tükettiÄŸi enerji miktarını 6-sigma araçlarını kullanarak raporlayabilir. İstenildiÄŸi taktirde iÅŸletmenin enerji tüketimleri bir önceki saat, gün, ay ve yıl ile karşılaÅŸtırılabilir, vardiya bazlı raporlama ve ortalama saatlik tüketim ÅŸeklinde de raporlama yapılabilir. 
 
UYGULAMA2010 yılı içerisinde enerji izleme sistemi ile proses bazlı izlemeler yapılmaya baÅŸlanmış, proses enerji verilerine ilave olarak üretim bilgisi de izleme sistemi ekipmanları tarafından okunmaya baÅŸlanmış ve proseslerin birim enerji sarfiyatı bilgisi de enerji izleme sistemine dahil edilmiÅŸtir (Åžekil 3).  Birim sarfiyat bilgisi en son ölçülen zaman ile bir önceki aynı zaman dilimi arasında karşılaÅŸtırılabilir (Åžekil 4). Montaj ve Sargı Hattı gibi bant üretimi yapan hatlarda devreye alınan ekranlarda anlık olarak gerçekleÅŸen birim enerji tüketimleri çalışanlara gösterilir (Åžekil 5). 
Eklenen fonksiyonla birim enerji tüketimi hedef deÄŸerin üstünde ise kırmızı, altında ise yeÅŸil olacak ÅŸekilde görselleÅŸtirilmiÅŸtir. Bu üretim bantları ve enerji verimliliÄŸi faaliyetleri ile ilgili çalışan hat sözcüsü ve beyaz yakalı personele elektronik posta yoluyla enerji tüketim bilgisi aÅŸma durumunda raporlanır. 
 
UYGULAMA2011 yılı içerisinde iÅŸletmede 23 adet enerji verimliliÄŸi projesi tamamlanmıştır. 2008 yılından bu yana tamamlanan projelerden bazıları;
  • Projelerden ilki Kompresör İşletme-si’nde 3 yıldır devam eden ve 2012 yılında da devam edecek olan verimsiz elektrik motorlarının verimlilik sınıfı yüksek olan motorlar ile deÄŸiÅŸtirilmesi projesidir. Proje kapsamında ilk olarak gücü 11 kW ve üzeri olan motorların deÄŸiÅŸtirilmesi ile baÅŸlanmıştır.  Arızalanan ve sardırılması gereken motorlar bulunması zor ve özel bir motor deÄŸil ise tekrar sardırılmamış ve verimli motorlar ile deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir. Bugüne kadar toplam gücü yaklaşık 900 kW olan verimsiz motor verimlilerle deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir. 
  • Yine 2008 yılından beri devam eden projelerden bir diÄŸeri, iÅŸletme içerisinde meydana gelen hava kaçakları, oluÅŸturulan kontrol formları ve sistematiÄŸi ile operatör, yardımcı tesis elemanları ve bakım ekiplerince devamlı olarak kontrol edilerek önlenmektedir.
  • İşletmede bulunan hava kompresörlerinden 200 kW gücünde olan bir adedi frekans inverteri ile çalıştırarak basınç deÄŸerine göre deÄŸiÅŸken devirli çalışması saÄŸlanmıştır.
  • Laminasyon presi 37 kW’lık ana motoru, TalaÅŸlı İmalat Hattı kesme sıvısı sirkülasyon pompalarına ait 30 ve 37 kW’lık motorları, Montaj Hattı klimasına ait 18 ve 30 kW’lık fan motorları iÅŸletmenin kendi olanakları ile frekans inverteri ile çalıştırılarak deÄŸiÅŸken devirli hale getirilmiÅŸtir. 
  • Vakum operasyonlarında kullanılan basınçlı hava yerine merkezi vakum hattı devreye alınarak basınçlı hava tasarrufu saÄŸlanmıştır.
  • Tezgâhların iÅŸletme ortamına verdiÄŸi havayı filtre eden filtrasyon üniteleri ve havalandırma sistemleri ilgili tezgâh çalışmıyorken otomatik olarak kapanacak ÅŸekilde düzenlendi.
  • Hava ile ölçüm yapan ölçüm aletleri elektronik ölçü aletleri ile deÄŸiÅŸtirildi.
  • Nem ve sıcaklık deÄŸerinin sabit tutulması gereken montaj hatlarında düÅŸük tüketimli nem alma cihazı devreye alınarak, az yoÄŸun dönemlerde sadece bu cihaz çalıştırılarak tasarruf saÄŸlandı.
  • İç montaj hattı klima sistemi kış aylarında soÄŸutma havasını dış ortamdan alacak ÅŸekilde revize edilerek daha az enerji tüketmesi saÄŸlandı.
  • Yaklaşık 1500 noktada aydınlatma ölçümü yapılarak iÅŸletme aydınlatma haritası çıkartıldı, aydınlatma optimizasyon çalışması yapılarak aydınlatma yerleÅŸimleri tekrar düzenlendi. Kullanılan armatür sayısı % 30 civarında azaltıldı ve kalan armatürler % 37,5 daha az enerji tüketen armatürler ile deÄŸiÅŸtirildi. 
  • Gün ışığından yararlanmak için çatı panellerine ÅŸeffaf paneller eklendi.
  • Lokal operasyon aydınlatmalarına sensörler eklenerek, ilgili bölgede hareket olmadığı zaman aydınlatmanın kapatılması saÄŸlandı.
  • İşletme içerisinde bulunan çay makinalarına timer eklenerek haftanın belirlenen gün ve saatlerinde çalışması saÄŸlanarak boÅŸa çalışması önlendi.
  • TalaÅŸlı İmalat ve Montaj hatlarında kullanılan havalı sıkma üniteleri yerine elektrikli sıkma üniteleri kullanılmaya baÅŸlandı.
  • TalaÅŸlı İmalat Takımında iÅŸlenen kompresör gövdelerini yıkama operasyonunda hava üfleme basınçları düÅŸürüldü, hava üfleme süreleri azaltıldı.
  • TalaÅŸlı İmalat Takımında basınçlı hava ile hızlı kurutma yapan bazı operasyonlarda fanlı kurutma sistemlerine geçilerek basınçlı hava kullanımı iptal edildi.
  • TalaÅŸlı İmalat Takımında en çok elektrik tüketen operasyonlar olan krank iÅŸleme ve gövde iÅŸleme operasyonlarında yaklaşık olarak % 30 proses iyileÅŸtirmesi yapılarak hat verimliliÄŸi artırılmış ve enerji tasarrufu saÄŸlanmıştır.
  • Mekanik İmalat alüminyum enjeksiyon preslerde ve muhafaza basma preslerinde proses iyileÅŸtirmeleri yaparak elektrik ve doÄŸalgaz tasarrufu saÄŸlanmıştır. 
  • İç Montaj Hatlarında proses iyileÅŸtirmesi ve kapasite artırma çalışmaları yapılarak verimlilik artışı saÄŸlanmıştır. 
  • Nem alma fırınları yükleme sistemi kapasitesi % 20 artırılarak doÄŸalgaz ve elektrik tasarrufu saÄŸlanmıştır.
  • Boya soÄŸutma iÅŸlemini yapan soÄŸutma üniteleri kış aylarında kapatılarak soÄŸutma iÅŸleminin soÄŸutma kulesi hattı ile yapılması saÄŸlandı.
  • Boya çektirme iÅŸleminin elektrik motoru ile yapılması yerine yer çekimi ile yapılması saÄŸlandı.
  • Ana hava hatları giriÅŸlerine otomatik vanalar koyularak hatlar çalışmıyorken hava sisteminin kapatılması saÄŸlandı. Tezgah giriÅŸlerine otomatik hava kesiciler baÄŸlanarak tezgah çalışmıyorken hava tüketilmesi önlendi.
  • İşletmede kullanılan hava kompresörlerinin yerleÅŸim planı deÄŸiÅŸtirilerek ortamdan aldığı havanın daha soÄŸuk olması saÄŸlandı, fabrika hava tesisatı büyük ölçüde yenilenerek olası kaçaklar önlendi.
  • Manyetik Sac Tavlama fırını radyan ve bek sistemi iyileÅŸtirilerek doÄŸalgaz tasarrufu saÄŸlandı.
  • Manyetik Sac Tavlama fırını giriÅŸ optimizasyonu yapılarak haftada 4 vardiya daha az çalıştırılmıştır.
  • Manyetik Sac Tavlama fırını çıkışı fan optimizasyon çalışması ile fan sayısı % 25 azaltılmıştır.
  • Muhafaza basma presleri çıkışında bulunan iki adet yıkama banyosu yerine daha verimli 1 adet yıkama banyosu devreye alınmıştır. 
  • Üretim hattı ısıtmasında kullanılan ısıtma ekipmanları iç ortam ısısına göre devreye girip çıkacak ÅŸekilde yeniden düzenlenmiÅŸtir.
  • Boya Kurutma Fırını izolasyon çalışmaları yapılarak piÅŸirme set sıcaklığı  %10 düÅŸürülmüÅŸtür. 
  • Birbirine baÄŸlı olarak çalışması gereken tezgahların birinde ayar-arıza süresince diÄŸer tezgahın bekleme moduna geçirilmesi saÄŸlanmıştır.
  • 150 Ton Alüminyum Enjeksiyon Presi soÄŸutma ünitesi daha verimli hale getirilerek rotor soÄŸutma iÅŸleminde hava kullanılması önlenmiÅŸtir.
  • İşletme içerisinde kullanılan ısıtma-soÄŸutma hatları izolasyonları yenilendi.
  • Isıtma-soÄŸutma hatlarında bulunan vanalara, vana ceketleri takılarak izolasyon saÄŸlandı.
  • ODTÜ ve TOBB üniversiteleri ile birlikte TalaÅŸlı İmalat Krank Hattı proses izleme sistemi ve veri ambarı kurulumu,  bu enerji tüketim verilerine göre proses parametrelerini iyileÅŸtirme ve CO2 salınımı ve enerji tüketimini azaltmayı hedefleyen SAN-TEZ ve TEYDEB baÅŸvuruları yapıldı. (Åžekil 6)
 
UYGULAMADevreye alınan bu projeler dışında 2010 yılının son çeyreÄŸinde TÜV onaylı belgelendirme kuruluÅŸu tarafından yapılan etüd ve denetim çalışmaları sonucunda sektöründe ilk defa, diÄŸer Arçelik İşletmeleri gibi  “Gold Certificate” almıştır. Tüm iÅŸ adımlarına enerji verimliliÄŸini entegre etmeyi ve faaliyetlerini Platin Sertifika ile belgelendirmeyi amaçlayan Kompresör İşletmesi, 2011 yılında bu amaç için bazı çalışmalar yapmıştır:
  • 2011 yılı içerisinde tüm Arçelik İşletmeleri ile beraber ISO 14064-1 standartına uygun olarak sera gazı salınımlarını raporlamış ve bunu doÄŸrulatmıştır.
  • İlki 2011 yılı içerisinde olmak üzere, 2 yılda bir enerji etüd çalışması yaptırılacaktır.
  • Enerji verimliliÄŸi çalışmaları iÅŸletmedeki bütün yöneticilerin katıldığı gözden geçirme toplantılarının rutin gündem maddesi haline getirilmiÅŸtir. KonuÅŸulanlar rapor halinde yayınlanmaktadır.
  • 2011 yılı başında yöneticilere ve üretim sürecinde çalışan beyaz yakalı personele enerji verimliliÄŸi ile ilgili hedefler verilmiÅŸtir. Mavi yakalı çalışanlar üretim bilgi panoları vasıtası ile verimlilik hedefleri konusunda bilgilendirilmiÅŸtir.
  • Enerji izleme sisteminden her ay düzenli olarak üretim bölümlerinin üretim raporları yayınlanmaya baÅŸlamıştır.
  • Çevre ve enerji verimliliÄŸi projeleri birbiri ile uyumludur.
  • İşletme enerji politikası belirlenerek, bütün üretim panolarına asılarak çalışanlar bu politika hakkında bilgilendirilmiÅŸtir.
  • Farklı sektörde yer alan bazı firmalar ile benchmark çalışmaları yapılmış, bazı projeler diÄŸer iÅŸletmeler tarafından da uygulanmıştır.
  • Enerji yoÄŸun operasyonlar belirlenmiÅŸ ve bu operasyonlarda kazanç analizleri yapılmıştır. Enerji yoÄŸun proseslerde belirli periyotlarda hedef/gerçekleÅŸme kontrolleri yapılmaktadır.
  • Yeni makine satın alma talimatnemesinde 2009 yılından bu yana enerji verimli ürün (IE2 motor vb.) kullanılma zorunluluÄŸu getirilmiÅŸ, enerji verimli çalışan makina-tezgahlar tercih sebebi olmuÅŸtur.
  • Yeni makine satın alma talimatnemesinde alınacak makine üzerinde enerji analizörü dahil etme zorunluluÄŸu vardır.
  • Enerji verimliliÄŸi projeleri için kontrol formu oluÅŸturularak, devreye alınan verimlilik projesinin öncesi, hemen sonrası ve 6 aylık periyotlarla ölçümler yapılarak, projenin getirisi kontrol edilir.
  • İşletmede çalışan bütün mavi yaka ve taÅŸeron firma çalışanlarına temel enerji verimliliÄŸi eÄŸitimi verilmiÅŸ, bakım ekipleri, taÅŸeron çalışanlar ve üretim hatlarında hat sözcülerine detaylı enerji verimliliÄŸi eÄŸitimleri verilmiÅŸtir.
  • GerçekleÅŸtirilen verimlilik projeleri sonrasında revizyon yapılan prosesin çalışma sistemi deÄŸiÅŸti ise ilgili operatörler için “Tek Nokta Dersi” hazırlanmıştır.
  • Enerji izleme sistemine bant üretimi yapan hatlar için “Enerji üst eÅŸiÄŸi aşıldı” ÅŸeklinde elektronik posta yoluyla bilgi gönderme fonksiyonu eklenmiÅŸtir.
  • Arçelik A.Åž. genelinde yatırım sistemine, yatırım yapılacak olan tezgah-ekipman için enerji verimlilik analizi fonksiyonu eklenmiÅŸtir.
  • İşletme genelinde bütün operasyon planlarına enerji verimliliÄŸi ile ilgili operatör kontrolü yapılması gereken maddeler eklenmiÅŸtir. 
  • Operasyon bakım talimatlarına enerji verimliliÄŸi ile ilgili kontrol maddeleri eklenmiÅŸtir.
  • Kalite güvence sisteminde kullanılan operasyon denetleme formlarına enerji verimliliÄŸi ile ilgili sorgulama maddeleri eklenmiÅŸtir.
  • Bakım ekiplerinin periyodik bakım talimatlarına, enerji verimliliÄŸi ile ilgili bakım ve ölçüm maddeleri eklenmiÅŸtir.
  • Proseslerin birim enerji sarfları raporlanmaya baÅŸlanmıştır; 2012 yılı içerisinde gerekli bütün operasyonların birim sarf fonksiyonları izleme sistemine dahil edilecektir.
 
İşletme dâhilinde, bütün bu çalışmaları tek bir sistem altında toplayacak ÅŸekilde bir “Enerji Yönetim Sistemi” oluÅŸturulmuÅŸtur (Åžekil 7). UYGULAMAKompresör İşletmesi Enerji Yönetim Sistemi, iÅŸletmenin bir enerji politikası geliÅŸtirmesini, politikaya baÄŸlılığı baÅŸarmak için amaçların ve süreçlerin kurulmasını, performansını iyileÅŸtirmek için gerekli adımların atılmasını ve sistemin bu standardın ÅŸartlarına uygunluÄŸunu göstermesini saÄŸlamak üzere kurulmuÅŸtur. 
 
Enerji yönetim sisteminin yöntemini, organizasyon ÅŸemasını, görevleri, sorumlulukları ve enejri yönetim sisteminin dokümantasyon sistemin açıklayan bir “Enerji El Kitabı” oluÅŸturulmuÅŸtur.
 
Kaynaklar
[1] http://www.emo.org.tr
[2] http://www.tcmb.gov.tr

 

R E K L A M

İlginizi çekebilir...

Enerji Depolama Sistemlerinde Yangın Tehlikeleri

2023 yılı Haziran ayı sonu itibariyle, devrede olan santrallerin %54,8'ini yenilenebilir kaynaklardan elektrik üreten santraller oluşturdu....
18 Kasım 2024

Biyogaz Üretiminde Kullanılan Atıkların Özellikleri

Verimli biyogaz üretimi için hammaddelerdeki C/N oranının 20''30:1 arasında tutulması gerekir. Çünkü anaerobik mikrobiyal popülasyonlar karbon...
17 Temmuz 2024

Buhar Saflığı Kontrol ve Koruma: Örnek Koruma Sistemi Algoritma Oluşturma, Lojik Tasarım ve Uygulama Çalışması İncelemesi

İnsanoğlu zaman içerisinde kendi ihtiyacına yönelik olarak bilim ile birlikte birçok yeni buluş ve keşif ortaya çıkarmıştır....
15 Mayıs 2024

 
Anladım
Web sitemizde kullanıcı deneyiminizi artırmak için çerez (cookie) kullanılır. Daha fazla bilgi için lütfen tıklayınız...

  • Boat Builder Türkiye
  • Çatı ve Cephe Sistemleri Dergisi
  • Enerji & DoÄŸalgaz Dergisi
  • Su ve Çevre Teknolojileri Dergisi
  • Tersane Dergisi
  • Tesisat Dergisi
  • Yalıtım Dergisi
  • Yangın ve Güvenlik
  • YeÅŸilBina Dergisi
  • İklimlendirme Sektörü KataloÄŸu
  • Yangın ve Güvenlik Sektörü KataloÄŸu
  • Yalıtım Sektörü KataloÄŸu
  • Su ve Çevre Sektörü KataloÄŸu

©2025 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Åž. | Sektörel Yayıncılar DerneÄŸi üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.