
Kojenerasyon ve Trijenerasyon Uygulamaları Çevresel ve Ekonomik Etkileşimleri![]()
Emel Esendir Makine Mühendisi (M.Sc.) - Proje Mühendisi İLTEKNO İleri Teknoloji Mühendislik Dünya nüfusunun her geçen gün artması, teknolojinin gelişerek insan yaşamını kolaylaştıracak ürünleri çoğaltarak kullanımını yaygınlaştırması, dünyada kişi başına düşen enerji tüketimini artırmaktadır. Bu da dünyada enerji üretiminin zorunlu olarak artmasına sebep olmaktadır. Dünya enerji ihtiyacı 2010 yılında 12.4 milyar TEP civarında olmuştur. Bu değerin 2020 yılında 15.4 milyar TEP olacağı tahmin edilmektedir.
Sanayi Gelişiminin Doğurduğu Küresel Sorun: "ENERJİ" ÇÖZÜM
Kojenerasyon Nedir? Kojenerasyon, enerjinin hem elektrik hem de ısı formlarında aynı sistemden beraberce üretilmesidir. Bu birliktelik, iki enerji formunun tek tek kendi başlarına ayrı yerlerde üretilmesinden daha ekonomik neticeler oluşturmaktadır.
Kojenerasyon sistemlerinde motor soğutma sıvıları ve egzoz gazından elde edilen ısı enerjisi genellikle iklimlendirme, sıcak su, buhar veya kızgın su – kızgın yağ üretiminde kullanılır. Yaz mevsiminde genellikle ihtiyaç duyulan ısı miktarı daha düşüktür, bu durumda elektrik üretim prosesinden açığa çıkan atık ısı absorbsiyonlu chiller vasıtasıyla iklimlendirme veya mevsimden bağımsız proses kullanımına yönelik olarak soğutma enerjisine dönüştürülebilir.
Çevresel Etkiler Atmosfere verilen değişik kirleticilerin miktarı kullanılan yakıtın tipine bağlı olarak değişmektedir. Bileşik ısı-güç üretim tesislerinde yakıt olarak yaygın şekilde doğal gaz kullanılmaktadır. Bunun sonucunda kömürün yanması sonucu meydana gelen kül ve kükürt oksitler ile fuel-oil’in sebep olduğu diğer emisyonlar doğalgaz yakıtlı kojenerasyon santrallerinde ortaya çıkmamaktadır.
Enerji üretiminde, çevresel etkilerin dikkate alınması ile birlikte enerji santrallerindeki atıklar konusu ve özellikle baca gazı konusu oldukça önemli bir hale gelmiştir. Santral bacalarından atılan gazların başlıcaları; SO2, NOX ve CO2’dir. Bu üç gaz santraldeki yanmanın ürünü olarak açığa çıkar.
SO2 gazı, ya baca gazı arıtma ya da yanma sisteminde değişik teknikler (akışkan yataklı sistemler vb. gibi) kullanılarak, kabul edilebilir seviyelere çekilmektedir. Yakıt olarak doğal gaz tüketildiğinde SO2 gazı oluşumu söz konusu değildir. Sıvı yakıt kullanıldığı (petrol türevi) takdirde yakıttaki sülfür oranına bağlı olarak SO2 ortaya çıkar.
Kojenerasyonda asıl emisyon sorunu NOX ile ilgilidir. Küçük bir bölgede meydana gelen yanma, yanma sıcaklığının yüksek olmasına yol açar. Bu sebepten dolayı NOX oluşumu artar. Son teknolojik gelişmeler (alevin yayılması ve/veya su ya da buhar püskürterek yanma sıcaklığının düşürülmesi) NOX oluşumunun kabul edilebilir seviyelere düşürülmesini sağlamıştır. Bunun dışında, SO2’de olduğu gibi çeşitli baca gazı NOX (DENOX) arıtma sistemleri de kullanılmaktadır (katalitik konvertör). Bu filtrelerde amonyak yardımıyla nitrojen oksitler azot gazı ve suya parçalanırlar.
CO2 gazı ise, yanma sırasında açığa çıkan ve SO2 ile NO2 gibi arıtılması veya azaltılması yapılmayan bir gazdır. Yeryüzündeki sera etkisinin birincil sebebini oluşturmaktadır.
Bu gazın birim enerji için açığa çıkan miktarını azaltmaktan başka yapılacak bir yöntem yoktur. Bu ise direkt olarak enerji çevrim veriminin artırılmasıyla mümkündür. Yenilenebilir Enerji Biyogaza Dayalı Enerji Santralleri
1990’lı yıllarda biyogazdan elektrik enerjisi üretimi tüm dünyada 5000 GWh civarında iken, 2000 yılında bu değer 12048 GWh düzeyine yükselmiştir. Amerika’da 4984 GWh, İngiltere’de 2556 GWh, Almanya’da 1683 GWh, İtalya’da 566 GWh, Fransa’da 346 GWh elektrik üretildiği kayıtlara geçmiştir.
Biyogaz teknolojisinin yaygın olduğu ülkelerde her türlü organik atık bu tesislerde işlenerek hem enerji elde edilmekte, hem çevreye zarar verebilecek atıklar sterilize edilerek toprak ve su kirlenmesi engellenerek doğal denge korunmakta, hem de tesislerde çıkan atık, bitkisel üretimde gübre olarak kullanılarak değerlendirilmektedir.
? Yenilenebilir enerji kaynakları kullanımı ile yerli veya ithal fosil enerji kaynaklarının tasarrufu sağlanması, ? Enerjide dışa bağımlılığın azaltılması, Yakıt biyogazın atıklardan elde edilmesi ile atıklarındaki enerjinin geri kazanımının sağlanması, ? Yakıt biyogazın atıklardan elde edilmesi ile ekonomik bir yakıt temin edilmesi ile fiyat verimliliğinin arttırılması, enerji maliyet azalımı, ? Kömürün yanması sonucu meydana gelen kül ve kükürt oksitler ile fuel-oilin sebep olduğu diğer emisyonların bertarafı ve özellikle CO2 ve SO2 emisyonlarında önemli miktarda kazanım. İlginizi çekebilir... Enerji Depolama Sistemlerinde Yangın Tehlikeleri2023 yılı Haziran ayı sonu itibariyle, devrede olan santrallerin %54,8'ini yenilenebilir kaynaklardan elektrik üreten santraller oluşturdu.... Biyogaz Üretiminde Kullanılan Atıkların ÖzellikleriVerimli biyogaz üretimi için hammaddelerdeki C/N oranının 20''30:1 arasında tutulması gerekir. Çünkü anaerobik mikrobiyal popülasyonlar karbon... Buhar Saflığı Kontrol ve Koruma: Örnek Koruma Sistemi Algoritma Oluşturma, Lojik Tasarım ve Uygulama Çalışması İncelemesiİnsanoğlu zaman içerisinde kendi ihtiyacına yönelik olarak bilim ile birlikte birçok yeni buluş ve keşif ortaya çıkarmıştır.... |
||||
©2025 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Ş. | Sektörel Yayıncılar Derneği üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.