KARYER GROUP
200x200 piksel Reklam Alanı

YEKA Peojesinin Kazananları Belli Oldu

YEKA Peojesinin Kazananları Belli Oldu

28 Nisan 2017 | TEKNÄ°K MAKALE
133. Sayı (Nisan 2017)
2.335 kez okundu

Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları modeline dayalı güneÅŸ enerjisi yatırımı yarışmasını Kalyon Enerji ve Hanwha Q CELLS ÅŸirketlerinden oluÅŸan konsorsiyum kazandı. Åžirketler kazandıkları bu baÅŸarı ile Konya’nın Karapınar bölgesinde 1.000 MW gücünde güneÅŸ enerjisi santrali inÅŸa etme ve bu santralde üretilecek elektriÄŸi 15 yıl boyunca kilovat-saat başına 6,99 ABD Dolar-sentlik fiyat üzerinden satma hakkı ve 30 yıl kullanım hakkı elde ettiler.

Bununla birlikte YEKA düzenlemesi yarışmanın kazananlarına Türkiye’de yüksek teknolojiye dayalı yatırım yapma anlamında da önemli yükümlülükler getiriyor. Enerji Bakanlığı tarafından hazırlanan düzenlemedeki ÅŸartlar gereÄŸince konsorsiyumun Türkiye’de güneÅŸ modüllerinin tüm bileÅŸenlerini kapsayacak ÅŸekilde yıllık en az 500 MW’lık üretim kapasitesine sahip olması ve yüzde 80 oranında Türk mühendislerin çalıştığı bir Ar-Ge merkezi kurması gerekiyor. Kalyon Enerji ve Hanwha Q CELLS konsorsiyumunun projeyi hayata geçirmek için yapacağı yatırım tutarının 1,3 milyar dolar düzeyinde olacağı öngörülüyor.

“ALBAYRAK: DEVRIM NITELIÄžINDE BIR GÜN YAÅžADIK”

Ä°haleyle ilgili açıklamalarda bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak Karapınar Yenilenebilir Enerjisi Kaynak Alanı (YEKA) projesiyle 1,3 milyar doları aÅŸan bir yatırımın gerçekleÅŸeceÄŸini belirterek, “Bugün Türkiye enerji sektörü açısından devrim niteliÄŸinde bir günü yaÅŸadık. Benim çılgın proje olarak adlandırdığım ve çok kritik bir kavÅŸak olan güneÅŸte bugün gerçekleÅŸtirdiÄŸimiz ihaleyle önemli bir adım attık. Bu alanda, Türkiye’nin dünya ile rekabet edebilecek bir enerji sektörünün önünün açıldığını düÅŸünüyorum, çünkü önümüzdeki aylarda benzer bir ihaleyi inÅŸallah rüzgar enerjisinde de yapacağız” dedi. Yenilenebilir kaynaklarda kritik bir kavÅŸak olan güneÅŸ enerjisinde çok önemli bir adım atıldığını ifade eden Albayrak, ÅŸöyle konuÅŸtu: “Türkiye’nin yerli kaynaklarından hem daha ucuz hem de daha kaliteli ve son teknolojileri ihraç etme kapasitesini de geliÅŸtirecek ÅŸekilde bir ihale modeli ve stratejisiyle ülkenin önümüzdeki dönemi ne ışık tutacak bir projeyi hayata geçirmek için önemli bir adım attık. Bugün farklı ülkelerden gelen yatırımcıların kıyasıya bir yarışına ÅŸahitlik ettik. Bu ihalenin sonunda Kalyon-Hanwha Grubu kilovatsaat başına 6,99 centlik fiyatla hem Türkiye yenilenebilir enerjisi açısından hem bölgede güneÅŸ enerjisi ve piyasası açısından çok büyük bir yatırım taahhüdü ile kazanan grup oldu.”

“BENZER BIR Ä°HALE RÜZGAR ENERJISINDE YAPILACAK”

Bakan Albayrak, bu devrim niteliÄŸindeki ihale sonunda çıkan resmin Türkiye, piyasalar ve yatırımcı için hayırlı olmasını dileyerek, ÅŸöyle devam etti: “Burada 1,3 milyar doları aÅŸacak bir yatırımın ötesinde artık Türkiye’de güneÅŸ enerjisinde teknoloji üreten, Ar-Ge yatırımını da yaparak hem iç piyasada deÄŸerlendirilecek hem de bölgeye ihraç edilecek bir sürecin de baÅŸlangıcına ÅŸahitlik etmiÅŸ olduk. Bu alanda, Türkiye’nin dünya ile rekabet edebilecek bir enerji sektörünün önünün ardına kadar açıldığını düÅŸünüyorum, çünkü önümüzdeki aylarda benzer bir ihaleyi inÅŸallah rüzgar enerjisinde de yapacağız. Türkiye’de bu ve benzeri yatırımların teknoloji ile geliÅŸmesi, büyüyen Türkiye idealine çok önemli hizmetler edecek. Bugün itibarıyla güneÅŸ enerjisinin çılgın projesi diyeceÄŸimiz ve dünya üzerinde kurulu en büyük fotovoltaik saha dediÄŸimiz bin megavatlık bir yatırımdan bahsediyoruz. Bu tarz, büyük bir yatırım Türkiye ekonomisinin, Türkiye enerji sektörünün büyüklüÄŸü açısından da çok önemli bir mesaj veriyor. Bu ihaleleri gerçekleÅŸtirirken, çıkan sonucun ekonomik deÄŸeri nedir diye baktığımızda, çok tarihi bir resim ortaya çıkıyor. Daha düne kadar güneÅŸ enerjisinde üretilen elektriÄŸin teÅŸviki ile birlikte uyguladığımız fiyat politikası 13,3 cent alım garantisinin üzerine yerli ekipman kullanımına baÄŸlı 19,5 cent olarak uygulanan bu enerjinin maliyet politikası, bugünkü ihaleyle 6,99 cente düÅŸerek, neredeyse üçte biri rakamla tarihi resmi bir baÅŸarıyı ortaya koyuyor.”

Albayrak, Türkiye’yi büyütmeye devam edeceklerini vurgulayarak, “Karapınar YEKA projesinde, elektrik enerjisi üretim tesisinin kurulumunda yaklaşık 700 ve fabrikanın iÅŸletilmesinde 200 ila 350 daimi personel, Ar-Ge faaliyetlerinde 100 tam zamanlı teknik personelin doÄŸrudan istihdam olanağı saÄŸlanırken, yerli tedarik zinciri ile ayrıca binin üzerinde personelin dolaylı istihdamı saÄŸlanmış olacaktır” diye konuÅŸtu. Ä°hale sonrasında ortaya çıkacak proje ile Türk milletinin en son teknolojiyi takip edebileceÄŸini, aynı zamanda da uygun maliyetli enerjinin kazandırılacağını aktaran Albayrak, bu sonucun Türkiye’nin geleceÄŸine olan güveni dünyadaki küresel platform çerçevesinde ortaya konulmasında dolayı da ayrıca memnun olduklarını söyledi. Ä°haleyi kazanan firmanın kuracağı bin megavatlık santralden üretilen elektrik enerjisi 15 yıl boyunca teklif verilen alım garantisi fiyatı üzerinden deÄŸerlendirilecek. Santral kapsamında kurulacak Ar-Ge merkezinde 100 daimi teknik personel çalışacak, ekipman üretim fabrikasının kurulmasından sonraki 36 ay içinde santralden elektrik üretimi baÅŸlayacak.

“GÜNEÅž ENERJISI IÇIN ÖNEMLI BIR SIÇRAMA NOKTASI”

Yarışma sonrası konu hakkında deÄŸerlendirmede bulunan GÜNDER BaÅŸkanı Kutay Kaleli, YEKA modelinin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın Türkiye’nin enerji ihtiyacını karşılamada yerli ve yenilenebilir kaynakların ağırlığını artırmaya yönelik dönüÅŸüm hedefinin en önemli parçalardan biri olduÄŸunun altını çizdi. GÜNDER BaÅŸkanı Kutay Kaleli sözlerini ÅŸu ÅŸekilde sürdürdü; ‘’Öncelikle Türkiye güneÅŸ enerjisi sektörünü temsilen yarışmayı kazanan Kalyon Enerji ve Hanwha Q CELLS ÅŸirketlerini kutluyorum. Bu önemli baÅŸarılarından dolayı kutluyoruz. Bakanlığımızın da çok önem verdiÄŸi bu projenin belirlenen sürelerden daha önce tamamlanacağına ÅŸüphem yok. Yarışmanın sonuçlanması ile Türkiye güneÅŸ enerjisi yatırımları, daha da önemlisi yerli ve milli bir güneÅŸ enerjisi sanayisi oluÅŸturma hedefinde ÅŸimdiye kadarki en büyük adımını atmış oldu. Yarışma sonucunda 19’uncu turda fiyat teklifi psikolojik  7 ABD Dolar-sent sınırının altına inerek 6,99 Dolar-sent olarak gerçekleÅŸti. Öncelikle ÅŸunu belirtmek isterim ki teklif sahipleri içerisinde en yüksek yabancı ortaklık oranı yüzde 50-50 ile Kalyon - Hanhwa Q CELLS ortak giriÅŸim grubu idi. Dolayısı ile bu yatırımın yapılması ile en yüksek oranda yabancı sermayenin de Türkiye’ye giriÅŸi bu sonuçla ortaya çıkıyor. Bu sonuç yaklaşık 1,3 milyar dolarlık bu yatırımın 650 milyon dolarının yabancı sermaye olarak ülkemize giriÅŸi demek. Bu mutluluk verici bir haber. En geç 36 ay içerisinde iÅŸletmeye girmiÅŸ 1 GW yerli güneÅŸ santralimiz, en geç 21 ay sonra iÅŸletmeye girmiÅŸ yerli 500 MW fabrikamız olmuÅŸ olacak. Konya, Karapınar’da hayata geçecek bu proje yatırım sürecinde gerçekleÅŸecek teknoloji transferi, nitelikli iÅŸgücü artışı gibi faydalar sayesinde de Türkiye güneÅŸ enerjisi sektörü için önemli bir sıçrama noktası yaratacak ve ülkemizin bu alandaki geliÅŸimine çok önemli düzeyde hız kazandıracak. Yarışmada oluÅŸan rekor düzeydeki bu düÅŸük fiyat ise güneÅŸin elektrik üretiminde diÄŸer kaynaklarla rekabet edebilecek seviyeye ulaÅŸtığının yeni bir kanıtı oldu.’’


“ÖNEMLI BIR DÖNÜM NOKTASI”

Ä°haleyle ilgili dergimize deÄŸerlendirmelerde bulunan GENSED Genel Sekreteri Hakan Erkan ise ÅŸu açıklamalarda bulundu: “BilindiÄŸi üzere; Konya Karapınar’da kurulacak 1.000 MW’lık güneÅŸ enerjisi santralii için 20 Mart günü gerçekleÅŸen ihalede, Limak-CMEC-Haeron Solar Ortak GiriÅŸim, Kalyon-HanwhaQCells Grubu, Çalık Enerji-SolarGiga Ortak GiriÅŸim, AKC GüneÅŸ Ortak GiriÅŸim: Acwa-Chint-Kibar Holding grupları yer almış ve ihaleyi en düÅŸük teklifi 0,0699 USD/kWh olarak veren Kalyon-HanwhaQCells Grubu kazanmıştır. Proje kapsamında, Türkiye’de yıllık minimum 500 MW fotovoltaik modül üretim kapasitesine sahip fabrika kurulumu, 10 yıl boyunca Ar-Ge yapılması ÅŸartı, Karapınar YEKA’da 1000 MW’lık GES baÄŸlantı kapasite tahsisi ve 15 yıl boyunca ihale bedelinden alım garantisi bulunmaktadır. Åžartnamede ilk 500 MW’lık yerlilik oranının %60, ikinci 500 MW’lık yerlilik oranının %70, Ar-Ge merkezinde % 80 Türk mühendislerinin çalıştırılması, fabrikanın 21 ayda kurulması ve fabrikanın kurulmasından sonraki 36 ay içerisinde 1000 MW GES’in iÅŸletmeye girmesi gibi ÅŸartları bulunmaktadır. Karapınar YEKA GES projesi ile 1,3 milyar dolarlık yatırım gerçekleÅŸtirilmesi beklenirken kurulacak santralden yılda yaklaşık 1,7 milyar kilovatsaat elektrik üretilerek, 600 bin evin elektrik ihtiyacı karşılanacaktır. Bundan sonra yapılacak YEKA’larla ilgili yol haritası hazırlanırken sektörlerle paylaşılmasının da yararlı olacağına inanıyoruz. Ä°lerleyen zamanda mevcut yerli üreticileri kapsayan bölgelere dağılmış daha küçük ölçekli YEKA’lar sektöre faydalı olacaktır. Türkiye’nin en büyük güneÅŸ enerjisi santrali olacak Karapınar YEKA GES, enerji sektöründe yerlileÅŸtirme ÅŸartına ve YEKA bazlı fiyat belirlenmesi esasına dayalı ilk uygulama olacaktır.  Söz konusu proje yerli ekipman üretiminin arttırılması, dışa bağımlılığın azaltılması, teknoloji transferi, nitelikli iÅŸgücü ve istihdam artışı gibi birçok konuda Türkiye güneÅŸ enerjisi sektörü için önemli bir dönüm noktası olacaktır.”



 

R E K L A M

İlginizi çekebilir...

Enerji Depolama Sistemlerinde Yangın Tehlikeleri

2023 yılı Haziran ayı sonu itibariyle, devrede olan santrallerin %54,8'ini yenilenebilir kaynaklardan elektrik üreten santraller oluşturdu....
18 Kasım 2024

Biyogaz Üretiminde Kullanılan Atıkların Özellikleri

Verimli biyogaz üretimi için hammaddelerdeki C/N oranının 20''30:1 arasında tutulması gerekir. Çünkü anaerobik mikrobiyal popülasyonlar karbon...
17 Temmuz 2024

Buhar Saflığı Kontrol ve Koruma: Örnek Koruma Sistemi Algoritma Oluşturma, Lojik Tasarım ve Uygulama Çalışması İncelemesi

İnsanoğlu zaman içerisinde kendi ihtiyacına yönelik olarak bilim ile birlikte birçok yeni buluş ve keşif ortaya çıkarmıştır....
15 Mayıs 2024

 
Anladım
Web sitemizde kullanıcı deneyiminizi artırmak için çerez (cookie) kullanılır. Daha fazla bilgi için lütfen tıklayınız...

  • Boat Builder Türkiye
  • Çatı ve Cephe Sistemleri Dergisi
  • Enerji & DoÄŸalgaz Dergisi
  • Su ve Çevre Teknolojileri Dergisi
  • Tersane Dergisi
  • Tesisat Dergisi
  • Yalıtım Dergisi
  • Yangın ve Güvenlik
  • YeÅŸilBina Dergisi
  • Ä°klimlendirme Sektörü KataloÄŸu
  • Yangın ve Güvenlik Sektörü KataloÄŸu
  • Yalıtım Sektörü KataloÄŸu
  • Su ve Çevre Sektörü KataloÄŸu

©2025 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Åž. | Sektörel Yayıncılar DerneÄŸi üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.