
'Güney Marmara Hidrojen Kıyısı' Projesi'nin ilk Çalıştayı Sabancı Üniversitesi'nde Düzenlendi![]()
Sabancı Üniversitesi, Türkiye'nin ilk hidrojen vadisi projesi olan “HYSouthMarmara” projesinin ilk çalıştayına ev sahipliÄŸi yaptı. Sabancı Üniversitesi Gösteri Merkezi (SGM)'nde gerçekleÅŸtirilen çalıştayda proje paydaÅŸları, firma temsilcileri ve akademisyenleri bir araya getirildi. ‘HYSouthMarmara Hidrojen Vadisi’ Projesi’ hakkında bilgiler verilerek baÅŸlanan çalıştayda baÅŸarıyla devam eden vadilerden ve vadi adayı bölgelerden sunumların yanı sıra, 4 ayrı panelde; hidrojenin geleceÄŸi, diÄŸer hidrojen vadisi çalışmaları ve hidrojen ekosistemi konusundaki geliÅŸmeler aktarıldı. Güney Marmara Kalkınma Ajansı’nın (GMKA) koordinatörlüÄŸünde 15 ortaklı bir konsorsiyum ile yürütülen “Güney Marmara Hidrojen Kıyısı – HYSouthMarmara” Projesi, yeÅŸil hidrojen üretimi ve hidrojenin farklı uygulamalarda kullanımı için örnek bir model oluÅŸturma misyonuyla hareket ediyor. Projenin ortaklıkların verimli iÅŸ birlikleri ve çalışmaları ile daha temiz ve yeÅŸil bir geleceÄŸe ulaÅŸma hedefi için önemli bir dönüm noktası olması öngörülüyor. Proje paydaÅŸları, firma temsilcileri ve akademisyenleri bir araya getirerek, “YeÅŸil Hidrojen” ve “Hidrojen Vadileri” konusundaki farkındalığın artırılması, iÅŸ birliklerinin oluÅŸturulması ve görüÅŸ alışveriÅŸinde bulunulması hedeflenen HYSouthMarmara Hidrojen Vadisi Çalıştayı’nda, baÅŸarıyla devam eden vadiler ve vadi adayı bölgeler anlatıldı. Çalıştayın açılışında HYSouthMarmara Projesi’nin anlatıldığı video gösterimi sonrası devam eden hidrojen vadisi projelerinden örnekler verildi ve vadi adayı bölgelerin sunumları yapıldı. Tatiana Block Avrupa’nın ilk hidrojen vadisi projesi olan HEAVENN hakkında bilgiler verirken, Holger Wiertzema Kuzey Almanya’daki önemli bir iÅŸ birliÄŸi projesi olan Norddeutsches Reallabor’u anlattı. Proje ortaklarından Prof. Marco Pellegrini University of Bologna’nın çalışmalarını ve Ä°talya’daki hidrojen ekosistemini, Prof. Hicham Benyoucef ise Mohammed VI Polytechnic University’nin çalışmaları ile birlikte Fas’taki hidrojen ekosistemini katılımcılarla paylaÅŸtı.
“Hedef yılda 500 ton hidrojen”
“Türkiye’nin ilk karbon-nötr bölgesi olmak istiyoruz”
“Bu proje sadece sanayide yeÅŸil hidrojenin üretimi veya tüketimini deÄŸil, aynı zamanda verimli iÅŸ birlikleri ile yeÅŸil bir geleceÄŸe ulaÅŸmanın önünü açacak bir dönüm noktası niteliÄŸindedir” Sabancı Üniversitesi, HYSouthMarmara Hidrojen Vadisi Projesinde; aktif hidrojen vadileriyle ve hidrojen vadisi adayı bölgeler ile etkileÅŸimlerde bilgi ve tecrübe paylaşımlarının gerçekleÅŸtirilmesi, projenin yaygın etkisini artırmaya yönelik iletiÅŸim stratejilerinin oluÅŸturulması, seminer, çalıştay ve çevrimiçi iletiÅŸim yöntemleri ile proje kapsamında gerçekleÅŸtirilen faaliyetlerin ve proje sonuçlarının etkin bir ÅŸekilde paylaşımı ve projenin geniÅŸ bir kitle tarafından görünürlüÄŸünün artırılmasında ve yeÅŸil hidrojen üretimi için elektrolizör kurulumu ve devreye alınmasındaki süreçlerde görev alacağız.’’ dedi.
Panellerde tüm yönleriyle hidrojen konuÅŸuldu Çalıştayın öÄŸleden sonraki bölümü, TÜBÄ°TAK AB Çerçeve Programlar Müdürü-Ufuk Avrupa Programı Ulusal Koordinatörü ÇaÄŸrı Yıldırım’ın, yeÅŸil hidrojenin Avrupa BirliÄŸi araÅŸtırma alanındaki önemi ve hidrojene yönelik AB destek mekanizmaları ve bu alanlardaki fırsatlar hakkında bilgiler paylaÅŸtığı sunumla devam etti. Günün ikinci panelindeki tema ise “Güney Marmara Hidrojen Kıyısı Platformu” oldu. Güney Marmara Kalkınma Ajansı’ndan (GMKA) Petek EÄŸerci CoÅŸkun moderatörlüÄŸünde gerçekleÅŸen panele; Ä°ÇDAÅž Çelik Enerji Tersane ve Ulaşım Sanayi A.Åž’den Serdar ErdemiÅŸ, TEKFEN Holding A.Åž’den Filiz Güler, Akçansa’dan Ä°smail Gökalp ile RightShip’ten Yücel Yıldız katıldı.
Çalıştayın üçüncü panelinde “Hidrojenin GeleceÄŸi” konusu masaya yatırıldı. Sabancı Üniversitesi’nden Prof. Dr. Selmiye Alkan Gürsel moderatörlüÄŸündeki panel; Hidrojen Teknolojileri DerneÄŸi’nden Prof. Dr. Ä°nci EroÄŸlu, Koç Üniversitesi’nden Prof. Dr. Can Erkey ve IICEC’den Bora Åžekip Güray ‘Hidrojen Teknolojileri’ ve ‘YeÅŸil Hidrojen’ konusunda yapılan çalışmalar konusunda bilgiler verdiler. Ä°lginizi çekebilir... ASUNIM, Finansal Gücü ve GüvenilirliÄŸi ile A+ Kredi Notu AldıPrestijli uluslararası kredi derecelendirme kuruluÅŸu JCR Eurasia Rating, ASUNIM Yenilenebilir Enerji A.Åž.'ye en yüksek kredi notlarından bir tanes... Bataryaların Türkiye Elektrik Sistemine Entegrasyonunu Hızlandırmada Neler Yapılabilir?Enerji sistemlerinin sürdürülebilir enerji kaynaklarıyla dönüşümü, ekonomilerin karbonsuzlaÅŸmasında önceliklendirilen bir strateji olmakla birlikte, b... SMA Solar Technology Middle East DMCC ve T Dinamik Enerji Ä°ÅŸbirliÄŸiSMA Solar Technology Middle East DMCC ile T Dinamik Enerji, Türkiye güneÅŸ enerjisi pazarında yenilikçi ve yüksek kaliteli çözümler sunmak amacıyla str... |
||||
©2025 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Åž. | Sektörel Yayıncılar DerneÄŸi üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.