
GENSED Güneş Enerjisi Seminerlerine Depolamayı Dahil Ederek Devam Ediyor![]()
İstanbul Sanayi Odası (İSO) ve GüneÅŸ Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi DerneÄŸi (GENSED) iÅŸbirliÄŸi ile 4 Mayıs 2023 günü “GüneÅŸ Enerjisi ve Enerji Depolama Semineri” düzenlendi. Odakule Fazıl Zobu Meclis Salonu’nda İSO Yönetim Kurulu Üyesi Vehbi Canpolat’ın ev sahipliÄŸinde gerçekleÅŸen seminere, GENSED AsbaÅŸkanı Tolga Murat Özdemir ile birlikte GENSED Yönetim Kurulu üyeleri de katıldı. Vehbi Canpolat, seminerin açılış konuÅŸmasını yaparak ÅŸunları söyledi: “Ülkemiz açısından deÄŸerlendirdiÄŸimizde, OECD ülkeleri arasında son yirmi yılda enerji talebinin en hızlı arttığı ülkeyiz. Enerji talebimiz artarken 2053 için Net Sıfır hedefi veren ülkemizin, karbon emisyonlarının sebebi sayılan fosil kaynaklı enerji tüketimini azaltması gerektiÄŸi aÅŸikar. Hem iklim deÄŸiÅŸikliÄŸi ile mücadelede hem de dışa bağımlılığın azaltılması noktasında yenilenebilir enerjinin payının artması gerekmektedir. Türkiye zengin yenilenebilir enerji potansiyeli sayesinde enerji bağımsızlığına ulaÅŸmada önemli bir avantaja sahip. Bugün ele alacağımız güneÅŸ enerjisinden örnek vermek gerekirse, ülkemiz tüm Avrupa’da İber Yarımadasından sonra en iyi güneÅŸlenme verilerine sahip. Åžimdi sormamız gereken soru, bu potansiyeli yeterince kullanabiliyor muyuz?” Vehbi Canpolat'ın ardından açılış konuÅŸmasını yapmak üzere kürsüye gelen GENSED AsbaÅŸkanı Tolga Murat Özdemir ÅŸunları söyledi: “Dünya olarak önemli bir dönüÅŸümün içerisindeyiz. Yakın bir gelecekte elektrikli araçlar hepimizin hayatına girecek ve bu araçların elektriÄŸi nereden temin edilecek? Fosil yakıtlarla bunu saÄŸlayamazsınız çünkü o zaman karbon emisyonunu azaltamamış olacaksınız. Bu noktada güneÅŸ, rüzgar ve yenilebilir enerji hayatımıza daha çok girecek, bunu düÅŸünmemiz gerekiyor.
3-5 yıl sonra bu alana yönelik finansal imkanlarla birlikte neredeyse her evin çatısında güneÅŸten elektrik üretip, üretilen bu elektrikle araçları ÅŸarj edebilecek noktaya doÄŸru gideceÄŸiz. DönüÅŸümün bu ÅŸekilde ilerlemesini umuyoruz. Dünyada karbon emisyonunun yüzde 75’i enerjiden kaynaklı iÅŸte bu nedenle elektriÄŸin yeÅŸil dönüÅŸümü çok önemli bir mesele olarak karşımıza çıkıyor.” “YeÅŸil finansmanı teÅŸvik edecek düzenlemeler geliÅŸtirilmeli”Toplantının Finans ve Mevzuat baÅŸlıklı panelinde konuÅŸan YEYKAD Kurucu Üyesi ve Sürdürülebilir Finans Danışmanı Seyran HatipoÄŸlu enerji yatırımlarının finansmanındaki geliÅŸmelere dikkat çekerken, özellikle yenilenebilir enerji gibi yeÅŸil projelerin finansmanın artırılması için yapılması gerekenlere dikkat çekti. KonuÅŸmasında dünyada ÅŸimdiye kadar enerji yatırımları için beÅŸ trilyon dolarlık finansman saÄŸlanmak ile birlikte bu rakamın yeterli olmadığını vurgulayan HatipoÄŸlu, 4-5 trilyon dolarlık bölümü 2030'a kadar olmak üzere, yeni enerji yatırımları için ÅŸimdiye kadar saÄŸlananın toplam finansmanın en az beÅŸ katı kadar kaynaÄŸa ihtiyaç olduÄŸuna vurgu yaptı. Türkiye'deki mevduat bankaları tarafından saÄŸlanan toplam finansman için yeÅŸil finansmanın payının halihazırda %30-35 oranında olduÄŸu bilgisini de veren HatipoÄŸlu, finans kuruluÅŸlarının öz tüketime yönelik çatı üstü güneÅŸ enerjisi projeleri için ÅŸimdiye kadar ciddi miktarda finansman saÄŸladığını ve bu alanın kuruluÅŸlar tarafından çok iyi öÄŸrenildiÄŸini de sözlerine ekledi. Enerji depolamanın finans kuruluÅŸları için yeni bir alan olmak ile birlikte bu kuruluÅŸlara projelerin gelmeye baÅŸladığını da dile getirirken Seyran HatipoÄŸlu, bununla birlikte henüz çok fazla birikmiÅŸ bir proje stoÄŸu olmadığını, faiz ve kurların netleÅŸmesi ile birlikte bu projelere yönelik kredi piyasasının önünün de açılacağını kaydetti. Türkiye’nin yakın zamanda gerçekleÅŸtirdiÄŸi yeÅŸil tahvil ihracının da çok olumlu ÅŸekilde sonuçlandığı deÄŸerlendirmesinde bulunan HatipoÄŸlu, yeÅŸil tahvillerden gelen kaynakların hibe ve teÅŸvikler yolu ile yeÅŸil finansman çalışmalarına aktarılması ile bankalara getirilen menkul kıymet ayırma zorunluluÄŸu gibi alanlarda yeÅŸil finansmanın istisna tutulmasının da sektöre kullandırılabilecek kredilerinin artmasını ve finansman maliyetlerinin düÅŸmesini saÄŸlayabileceÄŸini de savundu.
"Enerji depolamanın pazarının açıldığını söyleyebiliriz" Bu geliÅŸmeler sonrası öz tüketime yönelik güneÅŸ enerjisi projeleri için yaptıkları matematiksel modelde birçok belirsiz bileÅŸen olduÄŸunu, bunların başında tüm dünyada olduÄŸu gibi Türkiye'de de enerji fiyatlarının geldiÄŸini dile getiren BaÅŸar Yılmaz, buna karşın gelinen noktada bu projeler için alım garantisinin dahil edilmeden, yalnızca piyasa koÅŸullarının baz alınarak yapılan modellemelerde bile yatırımların finanse edilebilir duruma geldiÄŸini ifade etti. Halihazırda enerji depolama projelerinin 2019’daki çatı üstü GES projeleri ile benzer bir noktada olduÄŸunu dile getiren BaÅŸar Yılmaz, düzenlemeler sayesinde bu projeler için henüz tam bir nakit akış modeli oluÅŸturulamamak ile birlikte yatırımcıların finans kuruluÅŸlarına taslak olarak sunabileceÄŸi, anlatılabilir bir modelin oluÅŸabildiÄŸine vurgu yaptı. BaÅŸar Yılmaz bu etkenlerden dolayı 2019'da taslak bir yönetmelik sayesinde çatı pazarının açıldığının öngörülebildiÄŸi gibi bugün de enerji depolama uygulamaları pazarının açıldığının söylenebileceÄŸini ifade etti İlginizi çekebilir... Elektrik Fiyatlarına Gelen %25'lik Zam Tüketicileri GüneÅŸ Enerjisine YönlendiriyorEnerji fiyatlarındaki artışlar, tüketicileri alternatif ve sürdürülebilir çözümlere yönlendirirken, güneÅŸ enerjisi sistemleri önemli bir seçenek olara... Türkiye'nin En Büyük Kruvaziyer Limanı Enerjisini GüneÅŸten Elde EdiyorGlobal Yatırım Holding'in iÅŸtiraki ve dünyanın en büyük kruvaziyer liman iÅŸletmecisi Global Ports Holding tarafından iÅŸletilen Türkiye'nin en ... Enerji ve Çevre Sektörünün Nabzı, ICCI 2025 Konferansı'nda TutulacakEnerji sektörünün yerel ve küresel oyuncularını aynı çatı altında buluÅŸturan ICCI Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı, bu yıl 29'uncu... |
||||
©2025 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Åž. | Sektörel Yayıncılar DerneÄŸi üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.