
Turkey Energy Outlook'da 10 Politika Önerildi![]()
Sabancı Üniversitesi İstanbul Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi (IICEC) tarafından hazırlanan Turkey Energy Outlook (TEO) çalışmasının lansmanı online olarak yapıldı. TEO Özel Lansmanı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Sabancı Üniversitesi Kurucu Mütevelli Heyeti BaÅŸkanı Güler Sabancı, Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) BaÅŸkanı Dr. Fatih Birol ve IICEC AraÅŸtırma Direktörü Bora Åžekip Güray’ın katılımları ile gerçekleÅŸti.
Sabancı Üniversitesi Kurucu Mütevelli Heyeti BaÅŸkanı Güler Sabancı, IICEC Turkey Enerji Outlook: Türkiye Enerji Zirvesi Özel Lansmanı’nın açılışında yaptığı konuÅŸmada pandeminin tüm dünyada belirsizlik yarattığını ancak bilimin gücü ile tünelin sonundaki ışığın göründüÄŸünü belirterek, bugün de bilimin ışığında hazırlanan bir ortak akıl projesi için bir araya gelindiÄŸini söyledi. Güler Sabancı, Sabancı Üniversitesi İstanbul Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi’nin (IICEC) Üniversite’nin çatısı altında 2010 yılında kuruluÅŸundan bu yana büyümeye devam ettiÄŸini belirterek, “Turkey Energy Outlook çalışması da, Üniversitemizin yirminci, IICEC’in onuncu yılında, anlamlı bir ürün oldu” dedi.
Türkiye enerji sektörü yabancı yatırım çekmekte uzun yıllar diÄŸer sektörlere örnek olmuÅŸtur. Bu raporun, geliÅŸecek olan enerji sektörümüzün yatırım cazibesinin artmasında, ülkemize modern, yenilikçi enerji ve teknoloji yatırımları çekilebilmesinde çok yararlı bir referans kaynağı olarak iÅŸlev göreceÄŸine inanıyorum.”
IEA olarak dünyadaki bütün verileri her gün incelediklerini belirten Dr. Fatih Birol, dünyada enerji sektörünün bugüne kadar yaÅŸamadığı bir yıl geçirdiÄŸini ve bugüne kadar ki en büyük ÅŸokunu yaÅŸadığını söyledi. Bu süreçte Türkiye’den gelen 2 güzel haberle sevindiklerini belirten Dr. Fatih Birol, “Birincisi Türkiye’deki elektrik kullanımı 2019 yılındaki pandemi öncesi seviyeye gelmiÅŸ, ve bunu geçiyor. İkincisi de son yapılan doÄŸal gaz keÅŸfi” dedi. 1. Modern enerji hizmetlerine artan talebin karşılanması ve daha güvenli, verimli ve sürdürülebilir bir enerji geleceÄŸini temin etmek üzere yatırımların cazibesinin artırılması; 2. Daha rekabetçi elektrik ve doÄŸalgaz piyasalarına geçiÅŸin hızlanması,maliyetleri yansıtan fiyatlandırma ve sosyal boyut da gözetilerek özel sektör katılımının artırılması; 3. Elektrik üretiminde yenilenebilir enerji ve nükleerin payının artırılması ve talep tarafı hizmetlerini de içerecek ÅŸekilde elektrik ÅŸebekelerinin esnekliÄŸinin güçlendirilmesi; 4. Daha fazla elektrifikasyon ve yenilenebilir enerji kullanımı ile de desteklenecek ÅŸekilde tüm sektörlerde enerji ve yakıt verimliliÄŸinin artırılması; 5. Güçlü politika giriÅŸimleri, piyasa odaklı ve yenilikçi finansman ve iÅŸ modelleri yoluyla binalarda ve sanayide enerji verimliliÄŸi potansiyelinin deÄŸerlendirilmesi; 6. Elektrikli araçlar ile ÅŸarj altyapısının hızlı büyümesi ve eski, verimsiz ve kirleticiliÄŸi yüksek ulaşım araçlarının araç parkından çıkarılması; 7. Enerji ve petrol yoÄŸun karayolu ulaşımından raylı sistemler ve deniz ulaşımına geçiÅŸin artırılması,veri ile desteklenmiÅŸ kentsel ulaşım planlaması, etkin toplu taşıma yatırımları ve yöntemleri ile ÅŸehiriçi özel araç trafiÄŸinin azaltılması; 8. Arama ve üretim çabaları ile yatırımlarının sürdürülmesi sayesinde daha fazla petrol ve doÄŸal gaz keÅŸfi ve üretimi saÄŸlanması; 9. Enerji arz ve talep zincirinde dijitalleÅŸme ve ileri veri analitiÄŸinin daha yaygın kullanılması;
10. İleri enerji teknolojilerinde inovasyon, Ar-Ge ve üretimin artırılması Turkey Enerji Outlook lansman toplantısına katılan ve pandemi sonrasında dünya ekonomilerinin kayıpların telafisi için daha fazla gaza basacağını söyleyen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, "Bu durum Avrupa ve ABD baÅŸta olmak üzere düÅŸen enerji talebini yeniden canlandıracak. Bu durum da enerji yatırımları için yeni fırsat pencereleri açacak. Ancak dünya bu saatten sonra yeni yola eski yöntemlerle devam edemez. Raporda da açık bir ÅŸekilde ifade edildiÄŸi gibi yenilenebilir enerji ve enerji verimliliÄŸinin merkezde olduÄŸu bir gelecek bizi bekliyor” diye konuÅŸtu. Bakan Dönmez enerji teknolojilerine de vurgu yaparak, Türkiye'nin bölgesinde etkili bir oyuncu olmak istediÄŸini ve yerli teknolojinin bu anlamda büyük bir rol oynayacağını söyledi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Bugüne kadar bizden baÅŸka enerji çalışmaları da olsa ve biz de yararlansak diyorduk. Sabancı Üniversitesi IICEC bizim bu dileÄŸimizi gerçekleÅŸtirdi. Türkiye’de bir ilk olarak Sabancı Üniversitesi IICEC tarafından hazırlanan bu rapor bizim fikirlerimizi ÅŸekillendirmede kullanabileceÄŸimiz çok önemli bir kaynak oldu. EmeÄŸi geçenlere teÅŸekkür ederim” dedi. İlginizi çekebilir... Vitrin SoÄŸutucularda Yeni Ürün: Paslanmaz SoÄŸutucularGünlük yaÅŸamda alışveriÅŸ yaptığımız market ve maÄŸazalarda, meyve, sebze, peynir, yoÄŸurt, süt ürünleri, yumurta, tavuk, kırmızı et, balık gibi gıdaları... Dünya Enerji Görünümü 2024Orta DoÄŸu'da tırmanan çatışma ve Rusya'nın Ukrayna'da devam eden savaşı, dünyanın karşı karşıya olduÄŸu devam eden enerji güvenliÄŸi riskler... GüneÅŸ ve Rüzgarı BirleÅŸtirmekGüneÅŸ PV ve rüzgarın geniÅŸletilmesinin tam potansiyelinin gerçekleÅŸtirilmesi proaktif entegrasyon stratejileri gerektirir.... |
||||
©2025 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Åž. | Sektörel Yayıncılar DerneÄŸi üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.