Milli Enerji ve Maden Politikasının Önündeki Engeller
MÜCAHİT SAV Makine Yüksek Mühendisi / EÜAŞ Genel Müdürlüğü
GİRİŞ
Ülkemiz enerji kaynaklarında kendi kendine yetebilen bir ülke değildir. Toplam enerji ihtiyacında %70’in üzerinde bir bağımlılık oranı vardır. Ülkemiz, petrolde yüzde 93, doğalgazda yüzde 98 dışa bağımlıdır. Bu hususlar göz önünde bulundurularak milli enerji ve maden politikamızın amacı; cari açığın büyük bir bölümünü teşkil eden enerji ihtiyacını yerli üretimlerden karşılamak ve ülkemizin dışa bağımlılığını azaltarak kendi kendine yetebilen bir ülke konumuna getirilmesini sağlamaktır. Mezkur politikanın başarısı, üç temel sacayağı olan enerji arz güvenliği, yerlileştirme ve öngörülebilir piyasa hedeflerinin gerçekleştirilmesine bağlıdır.
Son yıllarda, Akdeniz ve Karadeniz’de başlatılan petrol araştırmaları ve ülkemizin yanında Avrupa Birliği ülkelerinin de arz güvenliğini güvence altına alabilecek doğalgaz boruhatlarının yapımı ile politikanın en büyük sacayağının başarılı bir şekilde sonuçlandırılması düşünülmüştür. Politikanın ikinci sacayağı çalışmalarında; özellikle yenilenebilir enerji kaynaklarının maksimum düzeyde kullanılması, nükleer teknolojinin ülkemize getirilmesi ve bazı bölümlerinin yerli imalat ile desteklenmesi, maden teknolojilerinin yerlileştirilmesi ile tüm yeraltı kaynaklarımızın azami derecede ekonomiye kazandırılması planlanmaktadır.
Son sacayağı olan öngörülebilir piyasa ekseni ile kamu kurumlarının yeniden yapılandırılması düşünülmüştür. Bu çalışmaya hızlı bir şekilde başlanılmıştır. Elektrik ve doğalgaz piyasalarının ayrıştırılması ve geliştirilmesi ile maden piyasasının oluşturulması çalışmaları devam etmektedir. Milli enerji ve maden politikasının oluşturulmasında ülkemizin jeostratejik konumu çok önemli olmaktadır; ancak politikanın oluşturulmasında enerji-iklim dünyasında bazı engeller de karşımıza çıkmaktadır. Bu nedenle ülkenin her kaynağını verimli bir şekilde kullanarak dezavantajlarımızı avantaja dönüştürmemiz gerekmektedir.










