
Elektrikli Taksi Yola Çıktı![]()
DMA, tamamen Türk mühendisler tarafından geliÅŸtirilen elektrikli taksiyi İstanbul’da yollara çıkardı. Elektrik motoru sayesinde hem çevreyi koruyan, hem de sunduÄŸu konfor ile büyük ilgi gören DMA Taksi, taksiciler için oldukça ekonomik bir seçenek olarak dikkat çekiyor. İstanbul’daki tüm taksilerin elektrikli olması halinde yılda 1 milyar TL’lik yakıt tasarrufu saÄŸlanabileceÄŸini belirten DMA Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Önder Yol, DMA Taksi’nin Türkiye’deki elektrikli araç kullanım oranına önemli ölçüde etki edeceÄŸini söyledi.
Tek ÅŸarj ile yaklaşık 400 kilometrelik bir menzile sahip ilk ve tek yerli elektrikli aracı üreten Derindere Motorlu Araçlar – DMA, Türkiye’de yine bir ilke imza atarak, elektrikli taksiyi de yollara çıkardı. Türkiye’nin ilk ve tek elektrikli taksisi olma özelliÄŸine sahip olan DMA Taksi, İstanbulluların kullanımına sunuldu.
Elektrik motoru sayesinde sunduÄŸu ‘sıfır emisyon’ ile çevreyi kirletmeyen DMA Taksi, sessiz, kokusuz ve titreÅŸimsiz motoru ile aynı zamanda yolcularına bugüne kadar hiç yaÅŸamadıkları bir konfor sunuyor. DMA Taksi deneyimini yaÅŸayan yolcuların, taksi seçimlerine daha da dikkat eder hale geldiÄŸini söyleyen DMA Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Önder Yol, “Toplu taşımacılıkta konfora önem veren çevreci taksi yolcuları, DMA Taksi’yi tercih ediyor. Öte yandan saÄŸladığı bakım ve yakıt tasarrufunun yanı sıra ikinci el alım garantisi ile taksicilerden de büyük bir ilgi görüyoruz” dedi. Önder Yol ayrıca, DMA Taksinin saÄŸladığı bakım ve yakıt avantajı ile yaklaşık iki yılda kendisini amorti ettiÄŸini ifade etti.
“1 Milyar TL yakıt tasarrufu saÄŸlanabilir”
DMA Taksi’nin, dizel veya LPG fark etmeksizin, içten yanmalı motorlar ile çalışan tüm araçlara göre 10 kattan daha fazla yakıt ekonomisi sunduÄŸuna dikkat çeken Önder Yol ÅŸöyle konuÅŸtu: “Sadece İstanbul’da yaklaşık 20 bin taksi faaliyet gösteriyor. Bu taksilerin tamamı elektrikli olması halinde yılda yaklaşık 1 milyar TL’lik yakıt tasarrufu saÄŸlanabilir. Uzun vadeli bir hedef olsa da dünyanın gittiÄŸi yoldan ilerlememiz gerektiÄŸini düÅŸünüyoruz. Elektrikli araç kullanımının her alanda yaygınlaÅŸtırılması için gerekli teÅŸvikleri verilmesi gerektiÄŸine inanıyoruz.
Biz DMA olarak dünyanın geleceÄŸi olan elektrikli araç ve yan sanayinin ülkemizde oluÅŸmasına, geliÅŸmesine ve büyümesine önemli katkılar saÄŸlamayı hedefliyoruz. Türkiye’nin geleceÄŸine yön verecek olan bu giriÅŸimin hızla yaygınlaÅŸması için daha çok desteÄŸe ihtiyacımız var. Dünyadaki örneklere baktığımız zaman artık Türkiye’nin de bu konuda bir yol haritasına ihtiyacı olduÄŸunu görüyoruz. Mesela Almanya 2020’de 1 milyon, Çin ise 4 milyon elektrikli araç kullanımını hedefliyor.
İngiltere’de 2020 sonrası elektrikli olmayan araçların ÅŸehir merkezine 50 kilometre mesafeden fazla yaklaÅŸamayacakları söyleniyor. Öte yandan yine İngiltere’de 2018’den itibaren sadece elektrikli motora sahip taksiler çalışma ruhsatı alabilecekler. İskandinav ülkeleri de bu sektördeki tüm vergileri sıfırladığı gibi üretilen elektrikli araç başına 10 bin Euro da destek saÄŸlıyor. Biz ülkedeki elektrikli araç üretiminin geleceÄŸi için önemli bir adım attık. DMA Taksi de bu yolun önemli kilometre taÅŸlarından birini temsil ediyor. DMA Elektrikli taksilerin kullanımı arttıkça ülkenin bu alandaki bilincinin de doÄŸru orantılı bir biçimde artacağını öngörüyoruz.”
Günde 150 TL’lik yakıt yerine 12 TL’lik elektrik
DMA Taksi’nin ÅŸoförü Mert Al, DMA Taksi’nin diÄŸer taksiler ile kıyaslanamayacak kadar ekonomik olduÄŸunu belirtirken, yolculara sunduÄŸu ayrıcalıklı konfor ile de müÅŸteri memnuniyetinin arttığını söyledi. Elektrikli taksi kullanan ilk ÅŸoför olan Al, “Normalde taksilerde 2 ÅŸoför çalışır. Gündüzleri en az 60 TL ve geceleri yine en az 80 TL olmak üzere günde ortalama 150 TL yakıt almak zorunda kalırlar. Bu tüketim çoÄŸu zaman ayda 4 bin 500 TL’yi aÅŸar. Ben ise günü yine yaklaşık, 10 - 12 TL’lik bir elektrik kullanımı ile bitirebiliyorum. Taksi iÅŸletmecilerinin en önemli maliyet kalemleri arasında yaÄŸ ve bakım yer almaktadır. DMA Taksi ’de içten yanmalı bir motor görev yapmadığı için bakım gerektiren herhangi bir parça da bulunmuyor. Bunlar bir taksici için gerçekten çok önemli avantajlar” diye konuÅŸtu.
Åžarj konusunda da sıkıntı yaÅŸamadığını belirten Mert Al, “Åžehir içinde, günde 500 – 600 kilometre yol yapıyorum. Aracı da hem evimde hem de taksi durağımda ÅŸarj edebiliyorum. Mecidiyeköy, Fulya, Levent Taksim gibi belli baÅŸlı yerlerde ÅŸarj istasyonları olduÄŸu için de herhangi bir sorun yaÅŸamıyorum. Zaten İstanbul’da artık birçok noktada ÅŸarj istasyonu bulunuyor. İstanbul trafiÄŸinde tam ÅŸarj ile 370 kilometreye kadar ulaÅŸtım” ÅŸeklinde konuÅŸtu.
Tek ÅŸarj ile 400 kilometre
Tek ÅŸarj ile yaklaşık 400 kilometrelik bir menzil sunan ilk ve tek yerli elektrikli taksi olan DMA Taksi ‘de, 53 kwh’lık lithium-ion piller kullanılıyor. Entegre hızlı ÅŸarj ünitesi sayesinde, ÅŸehir ÅŸebekesindeki 380V’luk elektrik ile 15 dakikalık ÅŸarjda 40 kilometrelik menzile ulaÅŸabilen DMA Taksi’nin tamamen boÅŸalan pillerini de sadece 2,5 saatte doldurabiliyor. Trafikte yapılan dur-kalk esnasında ortaya çıkan geri kazanım enerjisi de pillere aktarılarak ekonomi saÄŸlanıyor. DMA Taksi, 5-8 Åžubat 2015 tarihlerinde İstanbul’da düzenlenecek “TaxiWorld” fuarında da görücüye çıkacak. İlginizi çekebilir... Enerji Depolama Sistemlerinde Yangın Tehlikeleri2023 yılı Haziran ayı sonu itibariyle, devrede olan santrallerin %54,8'ini yenilenebilir kaynaklardan elektrik üreten santraller oluÅŸturdu.... Biyogaz Üretiminde Kullanılan Atıkların ÖzellikleriVerimli biyogaz üretimi için hammaddelerdeki C/N oranının 20''30:1 arasında tutulması gerekir. Çünkü anaerobik mikrobiyal popülasyonlar karbon... Buhar Saflığı Kontrol ve Koruma: Örnek Koruma Sistemi Algoritma OluÅŸturma, Lojik Tasarım ve Uygulama Çalışması İncelemesiİnsanoÄŸlu zaman içerisinde kendi ihtiyacına yönelik olarak bilim ile birlikte birçok yeni buluÅŸ ve keÅŸif ortaya çıkarmıştır.... |
||||
©2025 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Åž. | Sektörel Yayıncılar DerneÄŸi üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.