
Enerji Tasarrufu için Kentsel Dönüşüm Fırsat![]()
İzocam Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Enerji maliyetleri Türkiye ihracatında büyük yer kaplarken, bu alanda yapılacak olan tasarrufun önemini gözler önüne seriyor. İzocam Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Fatih Öktem ile enerji tasarrufunun Türkiye’ye saÄŸlayacağı katkıyı deÄŸerlendirdik.
Enerjide dışa bağımlı olan Türkiye’de tasarruf büyük önem taşıyor. Türkiye enerji tasarrufu konusunda ne aÅŸamada?
Türkiye enerji ihtiyacının çoÄŸunu ithal ediyor. 2014 yılında enerji hammaddeleri ithalatına ödenen rakam, tüm ithalat tutarının yaklaşık %23’ü… Bu rakam da yaklaşık 55 milyar dolara denk geliyor. Bu düzeyiyle enerji ithalatı, dış ticaret açığının en önemli kısmını oluÅŸturuyor. Birincil enerji tüketiminin yerli üretimle karşılanamama oranı ise 2013 yılı itibariyle %70’i aÅŸmış durumda… Bu düzeyiyle enerji ithalatı, dış ticaret açığının en önemli kısmını oluÅŸturuyor. Cari açığı daha düÅŸük seviyelere çekmek ve enerjide dışa bağımlılığımızı azaltmak için enerji verimliliÄŸi ve uygulamaları ÅŸart. Bu nedenle binaları enerji tasarruflu hale getirmeli, enerjiyi verimli kullanmalı, yaÅŸam tarzımızı ve davranışlarımızı deÄŸiÅŸtirmeliyiz. Türkiye’de 10 yıl öncesi ile karşılaÅŸtırıldığında enerji tasarrufu konusunda toplumsal bilinç düzeyinde ciddi ölçüde geliÅŸme olduÄŸunu görüyoruz.
Bununla birlikte yalıtım sektörü de büyük bir aÅŸama kaydetti. Åžu an Türkiye’de 16 milyon m³’lük bir pazar söz konusu. Ancak nüfus ve mevcut konut stoÄŸu ile oranlandığında bu az bir miktar olarak görülüyor. Åžöyle ki bu rakamı nüfusumuza böldüÄŸümüzde kiÅŸi başına 0.2 m³ tüketim olduÄŸunu görüyoruz. Biz inanıyoruz ki gelecekte geliÅŸmiÅŸliÄŸin bir ölçütü de yalıtım tüketim miktarı olacak. Avrupa doygun bir pazar olmasına raÄŸmen kiÅŸi başına, bu rakamların üç katı 0.7 m³ yıllık yalıtım tüketimi görüyoruz. Avrupa pazarı nüfus artışının neredeyse olmadığı bir pazar; ancak insanlar yalıtım
üzerine yalıtım yapıyorlar. Yalıtım konusunda çok yol almış, durgun bir pazar olan Amerika’da, halen kiÅŸi başına 1 m³ yalıtım tüketimi bulunuyor ve pazarda yaklaşık 260 milyon m³’lerden bahsediliyor. Türkiye’de 1 Ocak 2011’den itibaren yürürlüÄŸe giren Binalarda
Enerji Performansı YönetmeliÄŸi (BEP) ile birlikte önümüzdeki 10 yılda mevcut binalarda ve tesisatta yalıtım seviyelerinin daha çok artacağını, sektöre, ülkeye ve bireylere büyük katkıları olacağını tahmin ediyoruz.
Enerji tasarrufunun arttırılması konusunda ne gibi çalışmalar yapılabilir? Bu konudaki yasal mevzuatı nasıl deÄŸerlendiriyorsunuz?
Enerji tasarrufunun artırılmasında kentsel dönüÅŸümü fırsat olarak görüyoruz. Kentsel dönüÅŸüm özellikle çarpık yapılaÅŸma içindeki niteliksiz konut stoÄŸunun hızla ve güvenli yenilenmesi, daha etkin enerji verimliliÄŸi saÄŸlanması, saÄŸlıklı çevre ortamına kavuÅŸulması açısından çok önemli… Kentsel dönüÅŸümde yapılacak binaların enerji tüketimlerinin daha fazla sınırlandırılması; AB’nin 2020 hedefleri gibi Türkiye’nin de İklim DeÄŸiÅŸikliÄŸi Ulusal Eylem Planı ve Enerji VerimliliÄŸi Strateji Belgesindeki hedeflerini destekleyecek, yenilikçi uygulamaların yaygınlaÅŸmasını saÄŸlayacak.
BEP de Türkiye’nin enerji verimliliÄŸini artırmaya yönelik önem arz ediyor. Ülkemizde bugüne kadar sadece ısıtma enerjisini sınırlandırmaya yönelik çıkan yönetmeliklerin ardından, BEP ile birlikte ilk kez bütünleÅŸik çözümlerle enerji verimliliÄŸi hedeflenmiÅŸtir. Bu tür yönetmelik uygulamaları, zamanla çok daha geliÅŸerek ve etkinleÅŸerek, hem ülkemiz enerji verimliliÄŸi sanayisi hem de nitelikli iÅŸgücü istihdamı için önemli bir kaldıraç vazifesi görecektir. BEP YönetmeliÄŸinin Kentsel DönüÅŸüm sürecinde de çok sıkı uygulanması ve izlenmesi gerekmektedir.
Yenilenecek binalarda yalıtımın her türü önemle ve dikkatle iÅŸinin ehli uzmanlarca uygulanması gerektiÄŸinin de altını çizmek isterim. Niteliksiz konut stoÄŸunu ve çarpık kentleÅŸmeyi iyileÅŸtirmek üzere hazırlanmakta olan kentsel dönüÅŸüm, enerji etkin binaların tasarlanarak hayata geçirilmesine imkân tanırken, ısı ve ses yalıtımı ile yangın güvenliÄŸi uygulamalarını artıracaktır.
Onuncu Kalkınma Planında ise “Öncelikli DönüÅŸüm Programları” adıyla 25 adet özel uygulama programı yer almakta olup, bunların 9’una ait eylem planlarının içeriÄŸi açıklanmıştır. Sektörü doÄŸrudan veya dolaylı etkileyecek planların yer aldığı Programlardan “Enerji VerimliliÄŸinin GeliÅŸtirilmesi Programı”; enerji verimliliÄŸi konusunda bilinçlendirme, uygulama örneklerini ve enerji performans sözleÅŸmeleri modelini yaygınlaÅŸtırma, baÅŸta konutlar olmak üzere mevcut binalarda enerji verimliliÄŸinin desteklenmesi ve enerji verimliliÄŸi alanında KOBİ’lere dönük özel destek programlarını geliÅŸtirme hedeflemektedir. Tüm bunlar baÅŸta yalıtım olmak üzere enerji verimliliÄŸi sektörümüze kaldıraç etkisi saÄŸlayacaktır.
50 yıllık geçmiÅŸiyle İzocam enerji tasarrufu konusunda Türkiye’ye büyük katkılar saÄŸlamış bir firma. Bu süre zarfından İzocam’ın Türkiye’ye saÄŸlamış olduÄŸu katkılardan bahsedebilir misiniz?
50 yıl boyunca 200 milyon ton petrole eÅŸdeÄŸer (TEP) enerji tasarrufunun gerçekleÅŸmesinde katkıda bulunduk. 200 milyon TEP, İstanbul iklim ÅŸartlarında 15 milyar m² çatının 100 mm kalınlığında camyünü ÅŸilte ile yalıtılmasında saÄŸlanacak tasarrufa eÅŸdeÄŸerdir. Bu alan yaklaşık 5 KKTC (3355 km²), 3 İstanbul (5343 km²) büyüklüÄŸündedir. Ayrıca kurulduÄŸumuz günden bu yana ürettiÄŸimiz tüm yalıtım ürünleriyle 650 milyon ton CO2’in atmosfere salınımını önlemiÅŸ bulunuyoruz. Ülkemiz ekonomisine ise ürettiÄŸimiz ürünlerle 50 yılda, -güncel yakıt fiyatları ile- 110 milyar dolarlık enerji tasarrufu saÄŸladık.
OZİ ve Enerji’k Bakış gibi sosyal sorumluk projeleriniz enerji tasarrufu saÄŸlanması konusunda önem arz ediyor. Bu projelerin detayları hakkında bilgi verebilir misiniz?
Sektörü ileri taşımak adına bilinçlendirme çalışmalarının artırılması gerektiÄŸine inanıyoruz. OZİ ve Enerji’k Bakış da yalıtım bilincini artırmak için gerçekleÅŸtirdiÄŸimiz önemli projeler arasında yer alıyor. “OZİ Sosyal Sorumluluk Projesi” ile ilköÄŸretim çağında “Enerji VerimliliÄŸi, Küresel Isınma ve Çevre” konularında bilinçlendirilen çocukların büyüdüklerinde sorgulayan ve araÅŸtıran bireyler olarak topluma kazandırılması amaçlanıyor. 12 Nisan 2010 tarihinde Milli EÄŸitim Bakanlığı iÅŸbirliÄŸi ile ilköÄŸretim 3.- 4. ve 5. Sınıf öÄŸrencilerine yönelik olarak Kadıköy İlçesi’ndeki okullar ile yola çıkılan projede, günümüze kadar 250’nin üzerinde okulda 80.000’in üzerinde öÄŸrenciye ulaşıldı. Projemiz halen BeyoÄŸlu ve EskiÅŸehir’de devam ediyor. 50. yılımızı kutladığımız 2015 yılı sonunda
100 bin çocuÄŸu ve 100 bin aileyi yalıtım konusunda bilinçlendirerek projemizi tamamlayacağız. “Enerji VerimliliÄŸi”nin önemini deÄŸiÅŸik kitlelere de duyurabilme çabamızın bir diÄŸer halkası ise Enerji’k Bakış Sergisi… İzocam ve İFSAK’ın bu projedeki çıkış noktası, geleceÄŸe enerji konusunda ışık tutmak, çocukların, gençlerin ve bireylerin dikkatinin farklı bir bakış açısıyla enerji verimliliÄŸine çekilmesi oldu. Projenin ana yapısı, öncelikle fotoÄŸrafları baz alarak farklı disiplinlerden kiÅŸiler ile enerjiye sanatsal açıdan yaklaÅŸmaktı. Hareket noktamız; enerji verimliliÄŸine toplumun dikkatini çekmekti... Bunun en güzel yolunun da “enerji”nin sanatla
yorumlanması olduÄŸunu düÅŸünerek sanatçılarımızdan destek aldık. Farklı meslek gruplarından yaklaşık 300 kiÅŸi projeye katıldı. İlk olarak enerjiyi sadece fotoÄŸraflara yansıtmayı planladığımız projede daha sonra yazı, kısa film ve beste çalışmalarına da yer verdik. Albümümüzde toplam 120 fotoÄŸraf ve 120 yazı yer alıyor. Enerjik Bakış Sergisi İstanbul, İzmir, Adana, Ankara, Bursa, Gaziantep ve EskiÅŸehir’de 6.000’in üzerinde ziyaretçiyle buluÅŸtu. Önümüzdeki yıllarda da Türkiye’nin çeÅŸitli illerinde, projemizi farklı kitleler ve ÅŸehirlerle buluÅŸturmaya devam edeceÄŸiz.
Son olarak eklemek istedikleriniz?
İyimser tahminle Türkiye’deki 22milyon konutun yüzde 75’inde TS 825 Binalarda Isı Yalıtım Kuralları Standardına uygun projelendirilmiÅŸ (ya hiç ya da yetersiz kalınlıkta) ısı yalıtımı bulunmuyor. Bu çerçevede İzocam da tüm faaliyetlerinde enerjiyi ve enerji kaynaklarımızın etkin kullanımını teÅŸvik ediyor. Kurum olarak bu konudaki gereklilikleri de yerine getiren İzocam, “ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemleri Belgesi”ni almaya hak kazanarak enerji yönetimindeki baÅŸarısını da bir kez daha vurguladı. Aralık 2011’de yürürlüÄŸe giren ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemleri’nde temel amaç, enerji kullanımında iyileÅŸtirmeler yaparak birim üretim başına tüketilen enerjiyi azaltmaktır. 1 Nisan 2015 tarihi itibariyle de camyünü ve taÅŸyünü ürünler için EPD (Environmental Product Declaration - Çevresel Ürün Beyanı) Belgesi’ni alarak Türkiye’de Isı Yalıtım Malzemeleri üreticileri içinde EPD Belgesi’ne sahip ilk kuruluÅŸ olduk.
EPD (Environmental Product Declaration - Çevresel Ürün Beyanı), ürün veya hizmete ait doÄŸrulanmış nicel çevresel bilgilerin ÅŸeffaf olarak toplumla paylaşımını ve böylece çevreye olumsuz etkileri daha az olan ürün ve hizmetlerin teÅŸvik edilmesini amaçlıyor. EPD belgeleri, yapı malzemelerinin çevresel performansı açısından aydınlatıcı bilgiler içeriyor. İlginizi çekebilir... Enerji Depolama Sistemlerinde Yangın Tehlikeleri2023 yılı Haziran ayı sonu itibariyle, devrede olan santrallerin %54,8'ini yenilenebilir kaynaklardan elektrik üreten santraller oluÅŸturdu.... Biyogaz Üretiminde Kullanılan Atıkların ÖzellikleriVerimli biyogaz üretimi için hammaddelerdeki C/N oranının 20''30:1 arasında tutulması gerekir. Çünkü anaerobik mikrobiyal popülasyonlar karbon... Buhar Saflığı Kontrol ve Koruma: Örnek Koruma Sistemi Algoritma OluÅŸturma, Lojik Tasarım ve Uygulama Çalışması İncelemesiİnsanoÄŸlu zaman içerisinde kendi ihtiyacına yönelik olarak bilim ile birlikte birçok yeni buluÅŸ ve keÅŸif ortaya çıkarmıştır.... |
||||
©2025 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Åž. | Sektörel Yayıncılar DerneÄŸi üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.