
GÜNDER Mesleki Yeterlilik Merkezi (GÜNDERMYM) Sınav ve Belgelendirme Faaliyetlerine Başlıyor![]()
Avrupa BirliÄŸi Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) İnsan Kaynaklarının GeliÅŸtirilmesi Operasyonel Programı (İKG OP) kapsamında finanse edilen Voc-Test Merkezleri–III Hibe Programı çerçevesinde Türkiye GüneÅŸ Enerjisi BirliÄŸi GÜNDER tarafından yürütülen GÜNDERMYM Projesi, 1 Kasım 2020 tarihinde baÅŸladı. GÜNDER’in T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa BirliÄŸi ve Mali Yardımlar Dairesi BaÅŸkanlığı ile imzalanan hibe sözleÅŸmesi kapsamında, GÜNDER VOC Test Merkezleri Projesi, 2 yılı aÅŸkın süredir GÜNDER Ekibinin proje koordinasyonunda yürütülüyor. Projenin ana hedefleri; Ulusal Meslek Standartları ve Ulusal Yeterliliklerin GeliÅŸtirilmesini ve Revizyonunu Desteklemek, Meslek Standartları GeliÅŸtirmek, Mesleki Bilgi ve Beceri Sınav ve Belgelendirme Merkezleri kurulmasını desteklemek olarak belirlendi.
Enerji dönüÅŸüm sürecine yönelik yatırım stratejilerinin hızla geliÅŸtirildiÄŸi günümüzde, yenilenebilir enerji sektörünün doÄŸru ÅŸekilde geliÅŸmesi ve istihdama katkı saÄŸlanması amacıyla hizmet verecek olan GÜNDERMYM’de; güneÅŸ enerjisi sektöründe çalışan ve çalışmak isteyenlerin istihdamı için kurulum dahil olmak üzere, asgari standartların, ulusal ve uluslararası yeterliliklerin belirlenmesine katkı sunulacak. Ulusal Yeterliliklere İliÅŸkin Europass Sertifikası kapsamında, yurt içinde ve Avrupa BirliÄŸi’nde, istihdamın geliÅŸtirilmesi, kurulum maliyetlerinin doÄŸru yönetilmesi ve iÅŸ güvenliÄŸinden en üst düzeyde faydalanılması saÄŸlanacak. 2018 yılına uzanan proje hazırlık süreci ardından, 2020 yılı sonu itibariyle GÜNDER tarafından yürütülen proje sayesinde, Türkiye’nin güneÅŸ enerjisi sektörünün istihdamına yön veren önemli kilometre taÅŸları tamamlandı. 2023 Nisan ayında sona erecek proje sürecinde, Fotovoltaik Güç Sistemleri Personeli (Seviye 4-5) ve GüneÅŸ-Isıl Sistem Personeli (Seviye 4-5) mesleklerinde Ulusal Meslek Standartları ve Ulusal Yeterlilikler, Sektör Uzmanlarının ve Temsilcilerinin katıldığı çalıştaylarda görüÅŸülerek revize edildi.
Projenin ana hedeflerden biri olan farkındalık yaratma çalışmaları kapsamında 7 bölgemizin 7 ÅŸehrinde (Ankara, Antalya, Elazığ, Gaziantep, İstanbul, İzmir ve Samsun) farkındalık oluÅŸturma seminerleri düzenlendi. Ulusal Yeterlilik Sistemi hakkında bilgilerin verildiÄŸi, yenilenebilir enerji sistemleri, iklim deÄŸiÅŸikliÄŸi, nitelikli iÅŸgücü, kadın istihdamı, toplumsal cinsiyet eÅŸitliÄŸini teÅŸvik eden politika ve uygulamalar, iÅŸgücü çeÅŸitliliÄŸi ve proje iÅŸleyiÅŸ süreci konularına yer verilen seminerlerde, 500’ün üzerinde sektör takipçisi katılımcı ile buluÅŸuldu. Mesleki Yeterlilik Kurumu Sınav ve Belgelendirme Dairesi BaÅŸkanlığı Yetkililerinin, Yerel Yönetim ve GÜNDER Üyesi Firma Temsilcilerinin katılımları ile gerçekleÅŸtirilen seminerlerin yanı sıra sektörde faaliyet gösteren firmalar için İşçi-İşveren farkındalığını saÄŸlamak ve Sınav Merkezi’nin sektöre sunduÄŸu katkıları sunmak üzere, Ankara’da bulunan 7 firmaya ziyaret gerçekleÅŸtirildi. Fotovoltaik ve GüneÅŸ Isıl Sistemleri alanında her yıl yüzlerce adayı sınav yapma potansiyeline sahip BaÅŸkent Üniversitesi’nin BaÄŸlıca Kampüsü’nde bulunan GÜNDERMYM Sınav Merkezi’nde Türkiye’nin güneÅŸ enerjisi sektörünün istihdamına yön verecek iÅŸgücünün belgelendirilmesi saÄŸlanacak. Ankara’nın ilk yeÅŸil kampüslerinden biri olan BaÅŸkent Üniversitesi, yenilenebilir enerji, iklim deÄŸiÅŸikliÄŸi, geri dönüÅŸüm, ulaşım ve çevreye duyarlılık alanlarında yaptığı çalışmalar ile 2018 yılında “YeÅŸil Kampüs” olarak GreenMetric Dünya Üniversiteleri sıralamasında akredite oldu. BaÅŸkent Üniversitesi BaÄŸlıca YerleÅŸkesi, sürdürülebilir ve yeÅŸil kampüs ilkesi ile Sürdürülebilir Çevre Uygulama ve AraÅŸtırma Merkezi (BÜÇEM) ile birlikte ülkemizde ve dünyada örnek teÅŸkil etmesi amacıyla; Geri DönüÅŸüm Sistemlerinden Atık Toplama Sistemlerine Sıfır Atık Projesi; Tütünsüz Kampüs, Enerji DönüÅŸüm Projeleri, YeÅŸil Bina Yönetimleri gibi ana baÅŸlıklara sahip uygulamalar; çeÅŸitli kamu kurum ve kuruluÅŸları, özel teÅŸebbüsler ile ortak etkinlikler, paneller, tanıtımlar gibi birçok etkin süreçler yürütmektedir. 2021 yılında BaÄŸlıca Kampüsü’nde kurulumu tamamlanan GüneÅŸ Enerjisi Santrali, aynı zamanda Türkiye’nin çalışan en büyük Carport tipi GES’i olarak sınıflandırılmıştır. Elektrik enerjisi ihtiyacının yaklaşık yüzde 50’sini güneÅŸ enerjisinden saÄŸlayan kampüs, yenilenebilir enerji konusunda diÄŸer üniversite yerleÅŸkelerine de örnek teÅŸkil etmektedir. GES projesinin yanı sıra idari ve akademik personel ve öÄŸrencilerin kullanımına sunulan 4 araç kapasiteli elektrikli araç ÅŸarj istasyonu kampüste hizmet vermektedir.
Projenin Kapanış Toplantısı Nisan ayında yapılacak İlginizi çekebilir... Yeşil Dönüşümün Kalbi Birgi'de Atıyor: SENTRUM Birgi Uygulama Merkezi AçıldıEnerjisa Enerji ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) öncülüğünde başlayan ve ardından T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Türkiye Turizm Ta... Enerjisa Enerji, 2025 Yılına Altyapı ve Enerji Dönüşümüne Odaklı Güçlü Bir Başlangıç Yaptı2025 yılının ilk çeyreğinde faaliyet gelirlerini enflasyonla uyumlu şekilde 13 milyar TL seviyesinde sürdüren Enerjisa Enerji, dört ana iş kolunda att... Galata Wind Rüzgar ve Güneş Enerjisindeki, Toplam Kurulu Gücünü 348 MW'a YükselttiTürkiye'nin önde gelen yenilenebilir enerji şirketlerinden Galata Wind, "Temiz bir gelecek için temiz enerji" vizyonu doğrultusunda topl... |
||||
©2025 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Åž. | Sektörel Yayıncılar DerneÄŸi üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.