200x200 piksel Reklam Alanı

IBC SOLAR Türkiye Genel Müdürü Hayri Bali: "Petrolümüz, Doğal Gazımız Yok Diye Dövüneceğimize, Güneşimizle Övünelim"

IBC SOLAR Türkiye Genel Müdürü Hayri Bali:  "Petrolümüz, Doğal Gazımız Yok Diye Dövüneceğimize, Güneşimizle Övünelim"

21 Şubat 2013 | TEKNİK MAKALE
99. Sayı (Ocak - Åžubat 2013)
2.628 kez okundu

GüneÅŸ enerjisi ile elektrik üretiminde komple çözümler sunarak, dünyanın önde gelen fotovoltaik ÅŸirketlerinden biri olan IBC Solar, 2010 yılında geldiÄŸi Türkiye'de ayağının tozuyla bir güneÅŸ enerjisi santrali yatırımı gerçekleÅŸtirdi. 200 kW kapasiteli, 2012 yılının Temmuz ayında hayata geçen santralin ayrıntılarını ve güneÅŸ enerjisi sektörünün bugününü ve yarınını IBC SOLAR Türkiye Genel Müdürü Hayri Bali ile konuÅŸtuk.

IBC Solar hakkında genel bir bilgi vererek, ÅŸirketin Türkiye yapılanması hakkında bizi bilgilendirebilir misiniz?

IBC SOLAR Türkiye, ülkemizin yüksek güneÅŸ enerjisi potansiyelini en doÄŸru yöntemlerle deÄŸerlendirmek üzere 2010 yılından itibaren İstanbul'da faaliyet gösteriyor. IBC SOLAR'ın 30 yıllık kurumsal deneyimleriyle ülkemize fayda saÄŸlamak ve gelecek nesillere daha yaÅŸanabilir bir dünya bırakılması amacıyla fotovoltaik sistemler üzerine dünyaca kabul görmüÅŸ bir kalite anlayışı ile hizmet veriyoruz.

Türkiye fotovoltaik tabanlı enerji üretimi için çok umut veren bir ülke. Enerji Üretim AraÅŸtırmaları Ulusal Enstitüsü'ne göre günlük ortalama güneÅŸ alma süresi 7.2 saattir. Yıllık 2,640 saat ile Türkiye kusursuz ışıma deÄŸerleri sunuyor. Bu potansiyelin göz ardı edilmemesi için yatırımcılar ile sıcak temastayız. Ülkemiz, Avrupa'nın birçok bölümünden daha fazla, yılda yaklaşık 380 milyon kilowatt/saat elektrik üretme potansiyeline sahipken sektöre yeterli destek verilmediÄŸinden ülke olarak bundan faydalanamıyoruz. 

IBC SOLAR Türkiye olarak deneyim ve kalitemiz ile Türkiye'de de bu sektörün canlanması için çalışıyoruz. Dünyadaki çeÅŸitli proje uygulamalarıyla tescil edilen üstün IBC SOLAR kalite anlayışının Türkiye'de de referans standardı olarak kabul edilmesi için ilerlediÄŸimiz yolda kurumsal vizyon ve misyon ilkelerimiz ışığında örnek tesislere imza atmak üzere faaliyetlerimizi sürdürüyoruz.

SunduÄŸunuz çözümler ve hizmetler hakkında bilgi verebilir misiniz?

IBC SOLAR Türkiye olarak hizmet alanımızı EPC (Engineering/Procurement/Construction) adıyla Proje ve Taahhüt olarak açıklayabiliriz. Bu kapsamda IBC SOLAR Türkiye olarak "Mühendislik, Satış/Tedarik ve Kurulum" aÅŸamalarında ilgili hizmet ve güvenceleri kapsayan bir kontrat ile her yatırımın içinde doÄŸal olarak bulunabilen riskleri yatırımcı lehine minimize etmeyi güvence altına alıyoruz. EPC sözleÅŸmesi ile yatırımcıya hizmetin kapsamı, ürünlerin kalitesi, iÅŸin teslim tarihi ve sabit fiyat garantisini taahhüt ediyoruz. Bunu yaparken ÅŸirketimizin GüneÅŸ Enerjisi Santrali konusunda sahip olduÄŸu 30 yıllık bilgi ve birikimlerine hali hazırda Türkiye'de hayata geçirdiÄŸimiz santral deneyimimizi de ekliyoruz ve Türkiye ÅŸartlarında yatırımcıya minimum risk ile EPC hizmeti sunuyoruz.

VerdiÄŸiniz hizmetlerin ön plana çıkan özellikleri hakkında bilgi verebilir misiniz? Bunların size saÄŸladığı rekabet avantajları nelerdir?

Hizmet aÅŸamasında birçok fark yaratıyoruz. Öne çıkan en önemli farkımız ise kalite ve taahhüt standartlarımız. Kurulumdan önce planlama aÅŸamasını çok ciddiye aldığımız gibi, ürünlerin birbiri ile uyumunu da gözetiyoruz. Seçilen ürünlerin kurulacak tesis alanının iklim ve coÄŸrafi ÅŸartlarına uygunluÄŸundan emin olmak için Almanya'da bulunan test alanları ve merkezlerimizde birçok aÅŸamadan geçiriliyor. Aynı zamanda, tedariÄŸin zamanlaması gibi konular da bizim için büyük önem arz eder. IBC SOLAR Almanya ürün dağıtımı ve satışı konusunda Avrupa'nın en güçlü ve itibarlı firmalarından birisi. Ürün stokları, lojistik ve teknik destek konularında tüketici, çözüm ortakları ve yatırımcıların güvenini kazanmıştır. Kısacası yatırımcıya ürün tedariÄŸi, taahhüt ve sonrasındaki bakım aÅŸamalarında güvenebilecekleri avantajlı çözümler sunuyoruz. 

Mümkün olduÄŸunca tesis yan bileÅŸenlerini yerli üretici ve tedarikçilerden temin etmeyi tercih ediyoruz. Bu aÅŸamada da, söz konusu yan ürünlerin Almanya'daki uzman ve tecrübeli teknik kadrolarımız tarafından test edilerek uygunluÄŸunun onaylanmasını öncelik ve özellik olarak baz alıyoruz. 

Uzaktan izleme sistemlerinin ve teknolojileri sürekli geliÅŸtirilen invertör ürünleri ile ilgili sorunsuz ve kesintisiz teknik destek alıyoruz. Özellikle kullanılan ana ürünlerden panel ve invertör konularında kendi markamızı taşıyan ürünleri tercih etmeye çalışıyoruz. Zira tesislerin devreye girmeleri sonrasındaki dönemde bakım ve onarım aÅŸamalarında servis ve yedek parça konularında standardize edilmiÅŸ, saÄŸlıklı ve sorunsuz hizmet vermeyi hedefliyoruz. IBC SOLAR ürünlerinin tamamı yalnızca üreticinin saÄŸladığı testlerden deÄŸil, IBC SOLAR'ın kendi deneme tesislerinde de kapsamlı testlerden geçtiÄŸi için tesisin devreye girmesi sonrasında oluÅŸabilecek sorunların neredeyse tamamı bertaraf ediliyor. 

Böylelikle tesis sahibi, uzun yıllara dayanan sorunsuz bir kullanım dönemi yaÅŸayacağını biliyor. Kurulacak tesislerin coÄŸrafik özellikleri ve buna uygun kullanılan bileÅŸenlerin yüksek teknoloji ürünü olmaları da göz önüne alınır ise tesis kurulumu öncesinde harcanan her kuruÅŸun, tesis devreye girdikten sonra ortaya çıkabilecek ciddi aksaklıkların binlerce liralık maliyetlerini önleyeceÄŸi bilinmelidir. Daha basit bir deyimle, "ucuz etin yahnisi bol olur" misali kalitesiz GES'lerin derdi de eksik olmayacağından, astarı yüzünden pahalıya mal olan tesis yatırımcının yüzünü güldürmez. 

IBC SOLAR Türkiye olarak en büyük avantajımız 30 senelik kurum deneyimi ve toplam kurulu 2 GW'ı geçen GES tecrübesinden faydalanıyor olmamız. DiÄŸer ülkelerde devreye alınmış tesislerin yaÅŸanmışlıklarını bilerek olası hataları bertaraf ediyoruz. Yatırımcıyla tüm pozitif ve negatif detayları açıkça paylaÅŸtığımız için, harcayacağı paranın karşılığı olarak en sorunsuz ve en verimli tesisi bizden temin etmiÅŸ olacağına inanarak adım atmış oluyorlar. 

Konya'da faaliyete geçirdiÄŸiniz ilk örnek güneÅŸ enerjisi santralinin ayrıntılarını bizlerle paylaÅŸabilir misiniz?

200kWp büyüklüÄŸünde ve 3.500m2 alan üzerine kurulan tesisimiz GES yatırımları için en uygun lokasyon olarak kabul edilen Konya bölgesinde yer almaktadır. Planlama, ürün tedariÄŸi ve mühendislik çalışmaları 3 ayda ve taahhüt edilen zaman ve ÅŸartlarda tamamlanmıştır. Planlama, ürün tedariÄŸi ve saha hazırlıklarının ardından sistem kurulumu 39 gün gibi kısa bir sürede tamamlanarak enerji üretmeye baÅŸladı.

Hizmetlerimizin her aÅŸamasında büyük önem verdiÄŸimiz üstün kalite standartlarımız gereÄŸi santrali oluÅŸturan ürünlerin tamamı Konya iklim ÅŸartları göz önünde bulundurularak bilinenlerin ötesinde kapsamlı kalite ve dayanım testlerine tabi tutuldu. GES kurulum alanı ile ilgili saha analizleri yapılarak en uygun taşıyıcı montaj sistemi belirlendi.

Taşıyıcı montaj sistemi tamamen alüminyum bileÅŸenlerden oluÅŸmaktadır. Bu sistem, ürün tedariÄŸi ve sistem kurulumu konularında gerekli sertifika, kalite belgeleri ve yerli üretici belgelerin tamamına sahip olan Alkor Alüminyum firması ile çalışıldı.

Santral kurulumunda kullanılan tüm güneÅŸ panelleri ve invertörler IBC SOLAR markalı ve güvencemiz altındadırlar. Sistem kurulumu ve devreye alma aÅŸamalarının tamamı, kurumumuzun fotovoltaik alanındaki 30 yılı aÅŸan deneyimin desteÄŸi ile IBC SOLAR Türkiye ekipleri tarafından gerçekleÅŸtirildi. 200kWp kurulu güce sahip santralimiz dünya genelinde kabul gören tüm güvenlik, uzaktan izleme ve uzaktan müdahale özelliklerini bünyesinde barındırmaktadır. Bir ilk olarak, mevcut yönetmeliklerde henüz adı geçmeyen, güneÅŸ enerjisi santrallerinde enerji üretiminin ve reaktif gücün kontrolünü saÄŸlayan uzaktan müdahale sistemleri de Konya'daki santralimize entegre edilmiÅŸtir.

Türkiye enerji sektörünün genel geliÅŸimini ve geldiÄŸi noktayı nasıl deÄŸerlendiriyorsunuz? GüneÅŸ enerjisi özelinde neler söylemek istersiniz?

Dünyanın birçok geliÅŸmiÅŸ ve geliÅŸmekte olan ekonomilerinde kriz, küçülme ve buna baÄŸlı geleceÄŸe dönük soru iÅŸaretleri artarken, Türkiye'miz Çin'den sonra en hızlı geliÅŸen ikinci ekonomi. Bu geliÅŸmenin devamı ve saÄŸlıklı iÅŸlemesi için özellikle dışa bağımlı girdi maliyetleri ile ilgili planlı, toplumla paylaşılan, herkesin katkıda bulunacağı politikaların yürütülmesi gerektiÄŸini düÅŸünüyorum. Öncelikle tüm yurtta enerji tasarrufu konusunda seferberlik seviyesinde bilinç yaratılmalı ki bu çok mühim bir noktadır.

Petrol ve doÄŸal gaz konusunda dışa bağımlı bir ülkeyiz; bu durumda yerel enerji kaynağı olarak, elde edilirken insanların madenlerde öldüÄŸü ve yakıldığında da çevreye büyük zarar verdiÄŸi bilinen yerli kömürü veya iÅŸler ters gittiÄŸinde neler olabileceÄŸini canlı yayınlarda seyrettiÄŸimiz nükleer santral alternatifini düÅŸünmek zorundayız.

GüneÅŸ enerjisi konusunda yatırımcı çevrelerinin bilinçlenmediÄŸi fakat faydalanabilecekleri uluslararası çapta geniÅŸ bir tecrübe birikimine ve Türkiye'nin belki de GES standartlarını aÅŸan tek tesisine sahip olduÄŸumuz için elimizde kendini sürekli güncelleyen bir bilgi hazinesi mevcüt. 

GüneÅŸ enerjisi özellikle Avrupa'da 30 senedir deÄŸiÅŸik ÅŸekillerde, farklı standartlarda, birçok uygulamalarda kullanılmış bir teknoloji. Bizim ÅŸu aÅŸamada Türkiye olarak yapmamız gereken, en kısa zamanda ve en uygun maliyetli uygulamalarla Avrupa'nın bu bilgi ve tecrübe birikiminden faydalanmamızdır.

IBC SOLAR olarak çok güçlü bir Ar-Ge'ye sahibiz, tüm araÅŸtırmalarımızdan ve kurduÄŸumuz tesisten elde ettiÄŸimiz bilgi ve tecrübeleri toplumun farklı kesimleriyle ile paylaşıyoruz. Yeni bilgilere açık istekli öÄŸrencilerle buluÅŸmak için ilgili üniversite kulüplerinin düzenlediÄŸi etkinliklere katılıyor ve geleceÄŸin mühendislerine bildiklerimizi aktarıyoruz. Farklı ÅŸehirlerden sanayi ve ticaret odaları ile de aynı ÅŸekilde temas kurarak fayda saÄŸlamaya çalışıyoruz. Bazı belediyelere, hazırlamak istedikleri GES dosyalarının saÄŸlıklı verilerle düzenlenmeleri için de karşılıksız teknik bilgi transferi ile destek veriyoruz. Yatırım finansman desteÄŸi konularında bilgi talebinde bulunan bankalara da tüm bildiklerimizi aktararak yatırımcının desteklenmesi ve sektörde iÅŸlerin kolaylaÅŸması için katkıda bulunmaya çalışıyoruz.

Mevcut potansiyeline raÄŸmen güneÅŸ enerjisinde istenilen konumda olmayan Türkiye, sizce hangi aÅŸamaları kaydetmelidir? 

IBC SOLAR olarak 2010 senesinden baÅŸlayarak Türkiye'de faaliyetlerimiz devam ediyor. Bugüne kadar hem yatırımcı hem de ÅŸu anda çok kısıtlandığını söylemek zorunda olduÄŸumuz sektörümüz sadece maddi konularla meÅŸgul. Türkiye'nin ortalama güneÅŸlenme saati, ışınım deÄŸerleri, KW başına kaç m2, paneller hangi açıda konulmalı, vs, vs. Bunlar çoktan çözülmüÅŸ, uygulaması aşılmış konular, olaylara geriden bakıp yerinde saymanın bir anlamı yok. Adım atmalı, sıfırdan baÅŸlamak için uÄŸraÅŸmak yerine bu konuda uygulamalar yapmış deneyimlemiÅŸ olandan örnek almayı öÄŸrenmeliyiz.

IBC SOLAR olarak GES teknolojisinin genel toplum tarafından doÄŸru bir ÅŸekilde algılanmasının tüm maddi konulardan daha önemli olduÄŸuna inanmaktayız. Konunun detayları bilinmeli ve paylaşılmalı, aksi takdirde kulaktan kulaÄŸa dolaÅŸan bilgiler hiç kimsenin tahmin edemediÄŸi yanlış yönlere gidebiliyor.

GüneÅŸ enerjisinin Türkiye'mize sunduÄŸu en önemli avantaj GES'lerin enerjiye ihtiyaç duyulan aynı mekana kurulabilmesidir. DiÄŸer tüm enerji kaynakları, petrol türevli veya yenilenebilir kaynaklar, yapılacak tesisin mekan kısıtlamasına tabidir. Basit bir örnekle, rüzgar türbinini her yere koyamazsınız; rüzgarın bol estiÄŸi yere kurmak zorundasınız. Bu avantaj ÅŸu anda fazla konuÅŸulmayan bir olguyu ortaya çıkarıyor. Türkiye'mizde enerji sektörü özelleÅŸiyor. Üretim ve dağıtım konuları özelleÅŸiyor, ancak elektrik iletim sistemi devletin elinde ve öyle de kalacak. Üretici her ne maliyetle üretip hangi fiyatla satarsa satsın, evimize gelen faturalardaki elektrik birim fiyatına raÄŸmen faturaya eklenen iletim maliyetlerini ödemeye devam edeceÄŸiz, ancak hala bunun farkında deÄŸiliz.

Türkiye'nin enerji üretim noktaları ile kullanım noktaları arasındaki iletim sisteminin mali yükü devletin üstünde ve bu yük devletin paraları ile yani bizim ödediÄŸimiz vergiler ile karşılanmaktadır. GES'ler tam da bu noktada en doÄŸru çözüm olarak ortaya çıkıyor. Elektrik tüketen herhangi bir yapının çatısına kurulacak GES'den elde edilen enerji kullanılırken hiçbir iletim kaybı olmaz ve ülkemizin iletim sistemine de fazladan bir yük ve maliyet bindirmez. 

Toplumun GES konusunda bilinçlenmesi için medya ve üniversiteler baÅŸta olmak üzere, deÄŸiÅŸik STK'lar, sanayi ve ticaret odaları vs. bu konularda toplantılar, yayınlar düzenlemeli ve toplumu bu konuda aydınlatmalıdırlar. Sektörden geniÅŸ katılımlı TV programları düzenlenerek her kesimden katılımcılar ile tüm detaylar konuÅŸulmalı ve hem sektör hem de toplum bilinçlendirilmelidir.

Önümüzdeki 5 yıllık zaman diliminde Türkiye enerji piyasasında ne gibi geliÅŸmelerin olacağını öngörüyorsunuz? 

CoÄŸrafik ve politik konularda vazgeçilmez stratejik bir merkez olarak Türkiye geliÅŸmeye devam edecektir. Biz büyümeye devam ederken muhteÅŸem bir genç nesil yetiÅŸiyor. İş imkanlarının artırılması ve bu nesillere ÅŸimdiden enerji kaynakları konusunda çeÅŸitlilik sunuluyor olması gerek. Aksi taktirde, bu nesiller bizden daha büyük politik sıkıntılara maruz kalacaklardır. 

Bu noktada, GES'lerin belki de en az konuÅŸulan özelliÄŸi kaynağının hem bedelsiz, hem de ÅŸansımıza ülkemizde bol olmasıdır. Petrolümüz ve doÄŸalgazımız yok diye dövüneceÄŸimize, bedava, bol ve sınırsız olan ve teknolojisi baÅŸkaları tarafından senelerce kullanılıp sorunları çözülmüÅŸ olan GES'lerden en kısa zamanda ve en akıllıca ÅŸekilde yararlanmamız gerek, umudumuz bu yönde.

IBC SOLAR'ın yakın vadede gerçekleÅŸtirmeyi planladığı projeleri ve yatırımları var mıdır? 

Konya'daki tesisin kurulumu sonrasında sayısız kiÅŸi ve kuruluÅŸ bizimle temas kurdu. Tamamına yakını tesisimizi ziyaret ettiler ve elde ettiÄŸimiz reel sonuçları görerek incelediler. Her ilgilinin yatırımı planladığı yer ile ilgili kapsamlı fizibilite çalışmaları yaptık ve analizleri onlar için deÄŸerlendirip raporlar halinde sunduk. Yukarıda bahsettiÄŸimiz konularda kendilerine açıklayıcı bilgiler aktardık, bilinen bazı yanlışları düzelttik, yanlış yollara sürüklenmiÅŸ bazı yatırımcıların da zarar görmelerini önledik.

IBC SOLAR Türkiye olarak üniversitelere, STK'lara, sanayi ve ticaret odalarına, finans kuruluÅŸlarına GES'i anlatmaya, kafalardaki soruların doÄŸru yanıtlarını vermeye devam edeceÄŸiz. Bunun sonucunda,  hazırladığımız yatırım fizibilite raporlarının onaylanmasıyla çok yoÄŸun bir döneme de girebiliriz. Sektörün canlanması için ise sadece sis perdesinin arkasındaki güneÅŸi görebilmeleri yeterli.

GerekliliÄŸi tartışılan ve ne için istendiÄŸi hiç kimse tarafından anlaşılmayan ışınım ölçümlemesine bağımlı 1MW üstü GES lisans prosedürü toplam 600 MW sınırlama ile Haziran 2013'de yapılacaktır. Hani derler ya "sütten aÄŸzı yanan, yoÄŸurdu üfleyerek yer" diye, tüm bu prosedürlerin sebebinin rüzgar enerjisi yatırımları konusunda yaÅŸanan bazı yanlışlıkların olduÄŸu söylenmekte. Ancak GES'ler ile ilgili lisanslama prosedürü o kadar gereksiz zorlaÅŸtırıldı ki, Türkiye'nin önde gelen enerji yatırımcılarından birkaçı bu konudan uzak durma kararı bile aldılar ve tedirginlikleri de muhtemelen bu zorluklardan kaynaklanıyor.

Mevcüt durum, ülkemizin boÅŸa harcadığı bir kaç seneye mal olacaktır. Önümüzdeki dönemlerde, özellikle 2020 ve sonrasında geriye bakıldığında ÅŸu anda harcadığımız günlerin aslında ne kadar kıymetli olduÄŸunun farkına vararak boÅŸuna zaman kaybettiÄŸimize üzülüyor olacağımızdan korkuyorum. Umarım ilgili olan herkes kararlarını gözden geçirir ve var olan fırsatı fark ederek kazançlı bir yatırıma yönelirler.

Son olarak eklemek istedikleriniz?

Çok karmaşık konuları anlatmak ve anlayabilmek için en kısa cümleler en doÄŸru çözümdür. GüneÅŸ enerjisi teknolojisi çözülmüÅŸ, uygulanmakta olan ve ülkemiz iklim ÅŸartları açısından da çok uygun bir teknolojidir. Yeni yetiÅŸen nesillerimizin bu konu hakkında en kısa zamanda bilinçlenmesi, eÄŸitim görmesi ve uygulamalarda tecrübe kazanmaları gereklidir. Almanya baÅŸta olmak üzere bazı Avrupa ülkeleriyle sınırlı kalan güneÅŸ enerjisi teknolojisinin kullanımı yakın gelecekte tüm dünyada yaygınlaÅŸacaktır. Gerekli adımları ÅŸimdiden atarsak, yeni nesil gençlerimiz dünyanın her coÄŸrafyasında bu konudan hem para kazanabilirler hem de ülkemize döviz girdisi saÄŸlayabilirler.

Enerji konusundaki dışa bağımlılığımız sadece ödenen maliyetler ve cari açıklarla ölçülemez. Politik olarak ödenen bazı bedelleri göz ardı etmememiz gerekir. GES'ler sayesinde ülke bazında saÄŸlanabilecek asgari %5'lik enerji maliyeti düÅŸüÅŸü bile hem ekonomik hem de politik açıdan ülkemize büyük avantajlar saÄŸlayacaktır.

GES'ler sayesinde ÅŸahıslar ve kurumlar bazında refah artışı saÄŸlanabilir. Kurumlar daha düÅŸük enerji faturaları sayesinde maliyetlerini düÅŸürüp tüm pazarlarda daha rekabetçi konuma gelebilirler. Daha çok satar, daha çok yatırım yapar ve daha çok istihdam saÄŸlarlar. Bireysel tüketiciler daha az elektrik bedeli öderken kullanmadıkları enerji fazlasını sisteme satarak para kazanırlar ve bununla ekonomiye katkıda bulunurlar.

Son olarak dergileriniz ile sektördeki bilgi akışına saÄŸladığınız destek ve gerçekleÅŸtirdiÄŸiniz faydalı etkinlikler için sizlere de teÅŸekkür ederiz. Sektörümüzün geliÅŸmesi için tüm paydaÅŸlarımızla her türlü iÅŸbirliÄŸine açık olduÄŸumuzu, bu iÅŸin bencil hareket ederek deÄŸil sektörü ve ülkemizi düÅŸünerek kazanca dönüÅŸtürülebileceÄŸinin altını çizmek isterim.


 

R E K L A M

İlginizi çekebilir...

Enerji Depolama Sistemlerinde Yangın Tehlikeleri

2023 yılı Haziran ayı sonu itibariyle, devrede olan santrallerin %54,8'ini yenilenebilir kaynaklardan elektrik üreten santraller oluşturdu....
18 Kasım 2024

Biyogaz Üretiminde Kullanılan Atıkların Özellikleri

Verimli biyogaz üretimi için hammaddelerdeki C/N oranının 20''30:1 arasında tutulması gerekir. Çünkü anaerobik mikrobiyal popülasyonlar karbon...
17 Temmuz 2024

Buhar Saflığı Kontrol ve Koruma: Örnek Koruma Sistemi Algoritma Oluşturma, Lojik Tasarım ve Uygulama Çalışması İncelemesi

İnsanoğlu zaman içerisinde kendi ihtiyacına yönelik olarak bilim ile birlikte birçok yeni buluş ve keşif ortaya çıkarmıştır....
15 Mayıs 2024

 
Anladım
Web sitemizde kullanıcı deneyiminizi artırmak için çerez (cookie) kullanılır. Daha fazla bilgi için lütfen tıklayınız...

  • Boat Builder Türkiye
  • Çatı ve Cephe Sistemleri Dergisi
  • Enerji & DoÄŸalgaz Dergisi
  • Su ve Çevre Teknolojileri Dergisi
  • Tersane Dergisi
  • Tesisat Dergisi
  • Yalıtım Dergisi
  • Yangın ve Güvenlik
  • YeÅŸilBina Dergisi
  • İklimlendirme Sektörü KataloÄŸu
  • Yangın ve Güvenlik Sektörü KataloÄŸu
  • Yalıtım Sektörü KataloÄŸu
  • Su ve Çevre Sektörü KataloÄŸu

©2025 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Åž. | Sektörel Yayıncılar DerneÄŸi üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.