
Enerji Krizi ve Adil Dönüşüm![]()
Enerji fiyatlarındaki yükseliş sadece politika yapıcıları için değil, bu fiyat artışlarını bire bir yaşayan toplumun da gündeminde. Dergimizin bu sayısında yer verdiğimiz Konda ve Temiz Enerji Haber Portalı tarafından yapılan araştırma, toplumun enerji sorunlarıyla ilgili görüşlerini ve çözüm önerilerini ortaya koyuyor. Araştırma verilerine göre; toplum Türkiye’de enerji konusundaki en büyük sorunu yüzde 55 oranla enerjide dışa bağımlılık olarak tanımlarken, çalışmaya katılanların yüzde 56’sı başta doğalgaz ve petrol olmak üzere ithal yakıtlardaki fiyat dalgalanmalarından etkilenmemek için güneş ve rüzgâr enerjisine geçmeyi öncelikli çözüm olarak görüyor. Bu alternatif kaynaklardan biri de üzerine yoğun bir şekilde araştırma projeleri yürütülen hidrojen. Uluslararası Enerji Ajansı tarafından yayınlanan rapora göre; temiz enerji geçişini destekleyebilecek hidrojen teknolojilerindeki cesaret verici gelişmeler sonucu, yenilenebilir enerjilerden düşük emisyonlu hidrojen üretmek için ihtiyaç duyulan elektrolizörlerin küresel üretim kapasitesinde büyük bir artış öngörülüyor. Raporla ilgili detayları “Çeviri” sayfamızda bulabilirsiniz. Küresel ısınma ve iklim değişikliği enerji dönüşümünü kaçınılmaz kılarken bu dönüşümün nasıl olması gerektiği sorusunu da beraberinde getiriyor. Enerji dönüşümü karbon yoğun sektörlerin daralması ve hatta ortadan kalkması nedeniyle bu sektörlerdeki istihdamın olumsuz etkilenmesi de bekleniyor. “Adil dönüşüm” ya da “adil geçiş” olarak adlandırılabilecek tasarım, nasıl bir yol izlenmesi gerektiğini detaylandırıyor. SHURA Enerji Dönüşüm Merkezi tarafından hazırlanan ve bu konuya odaklanan “Enerji Dönüşümünde Ana Eksen: Adil Dönüşüm” raporunun ilgiyle okunacağını düşünüyorum.
Enerji kaynaklarına alternatifler aranırken unutulmaması gereken önemli konulardan birinin enerji verimliliği olduğunu söyleyebiliriz. Maalesef ülkemizde birçok alanda enerji verimliliği gerektiği kadar önemsenmediğinden, enerji tüketimi yüksek birçok alan bulunuyor. Bu sayımızda “Söyleşi” sayfamıza konuk olan İzocam Genel Direktörü Murat Savcı, binalarda tüketilen enerjinin yüzde 80’inin ısıtma ve soğutma amaçlı tüketildiğini ifade ederek, sadece yönetmeliklere uygun yapılan yalıtımlı bir binanın dahi, yalıtımsız bir binaya göre %60’ın üzerinde enerji tasarrufu sağladığını söylüyor. Okumanızı öneririm. İlginizi çekebilir... Enerji Krizi Kojenerasyonun Önemini ArtırıyorSadece ülkemizde değil Avrupa ülkelerinde de enerji krizinin yaratmış olduğu olumsuz durumun etkilerini en aza indirmek adına alternatif enerji kaynak... Yeniden Yapılanma Entegre Bir Şekilde Ele AlınmalıKahramanmaraş merkezli meydana gelen deprem sonrasında enkaz kaldırma ve yeniden yapılanma çalışmaları tüm hızıyla sürüyor.... Konjonktür Yenilenebilir Enerjilerden YanaDünya genelinde yaşanan enerji krizi devam ederken uzmanların öngörülerine göre; kriz 2023 yılında daha derin bir şekilde kendini gösterecek.... |
||||
©2023 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Ş. | Sektörel Yayıncılar Derneği üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.