
Dalaman Akköprü Barajı ve Hidroelektrik Santrali Hizmete Açıldı![]()
Türkiye’nin 6’ncı, Ege Bölgesi’nin en büyük barajı olan Dalaman Akköprü Barajı ve Hidro Elektrik Santralı (HES), 27 Mayıs 2011 tarihinde Çevre ve Orman Bakanı Prof. Dr. Veysel EroÄŸlu tarafından törenle hizmete açıldı. Barajın bünyesindeki HES’le yılda 343 milyon kilovat/saat elektrik üreterek, yaklaşık 200 bin konutun ihtiyacı karşılanacak.
![]()
Bakan EroÄŸlu, BaÅŸbakan Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın talimatıyla 1000 günden 1000 gölet projesini hazırlıklarını yapacaklarını kaydederek, “MuÄŸla için çok projelerimiz var. Heybemiz dolu geldik. MuÄŸla’da 615 bin hektarlık alanda aÄŸaçlandırma çalışması yapmış 28 milyon fidanı toprakla buluÅŸturduk. bu senen 6 milyon 618 fidan toprakla buluÅŸturulacak. MuÄŸla’ya muhteÅŸem bir kent ormanı kurarak yörük ÅŸenliklerini yapacağız. Burası muhteÅŸem bir turizm bölgesi oluyor. Dalaman tanıtmak için muhteÅŸem bir proje hazırlıyoruz. Åžu dev tesis 1.4 milyar liraya mal oldu. Bu bölgede turistik tesisi yerleÅŸim alanlarında bir daha taÅŸkın olmayacak. Bu tesis bütün ülkemize hayırlı olsun” diye konuÅŸtu.
23 Haziran 1995 yılında ihalesinin yapılmasının ardından 20 Aralık 1995’te inÅŸaatına baÅŸlanan Dalaman Akköprü Barajı ve HES, 2011 Mart ayında tamamlanarak su tutmaya baÅŸladı. Kaya dolgu tipinde inÅŸa edilen Akköprü Barajı’nın gövde yüksekliÄŸi 112 metre, su depolama hacmi 384,5 milyon metreküp. Baraj yapılmadan önce yörede etkili olan saÄŸanak yağışlarla çayın taÅŸması sonucu Dalaman ve Ortaca ovalarında çok sayıda yerleÅŸim birimi ve tarım arazisi su altında kalıyordu. TaÅŸkın koruma, enerji üretimi ve zirai gelir artışı dikkate alındığında barajın Türkiye ekonomisine yıllık faydasının toplam 145 milyon lira olacağı açıklandı. Su tutmaya baÅŸlayan barajın bünyesindeki HES’le de ulusal elektrik sistemine yılda 343 milyon kilovat/saat elektrik katkısında bulunulacak. Bu enerjiyle yaklaşık 200 bin konutun ihtiyacı karşılanacak. NTF firması tarafından inÅŸa edilen ve 2011 yılı birim fiyatıyla 1.4 milyar liraya mal olan Dalaman Akköprü Barajı ile 142 bin dekar tarım arazisi sulanacak.
Projenin tamamlanmasıyla, 141 920 dekar alan sulanacak ve dekar başına 458 lira net gelir artışı sağlanacak. Turistik tesis ve yerleşim birimlerinin taşkın faydası yılda 40 milyon, arazinin uygun şartlarda sulanmasıyla tarımsal gelir artışının ise 65 milyon lira artış olacak. Enerji geliri de yılda 31 milyon lira olacak. Tesis ile sağlanacak yıllık milli gelir 145 milyon lira ve 4 bin 731 kişiye istihdam sağlanacak.
İlginizi çekebilir... Çeşme Marina, Elektrik Tüketiminin Tamamını Yeşil Enerjiden KarşılayacakÇevreye duyarlı uygulamalarıyla sürdürülebilirliğe katkı sunan Çeşme Marina, TREPAŞ aracılığı ile Uluslararası Yenilenebilir Enerji Sertifikası (I-REC... Türkiye'nin Rüzgar Enerjisi İstatistik Raporu AçıklandıTürkiye rüzgar enerjisi sektörünün en güncel verilerini içeren TÜREB Türkiye Rüzgar Enerjisi İstatistik Raporu açıklandı. Rapor; Türkiye'de rüzgar... Enerjisa Üretim 30. Enerji Santralini Devreye AldıEnerjisa Üretim, tüm fazları tamamlandığında 60 türbin ile 250 MW kurulu güce sahip olacak Uygar RES'in ilk fazını işletmeye aldı... |
||||
©2025 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Åž. | Sektörel Yayıncılar DerneÄŸi üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.