12 Ocak 2018 | DOSYA 138. Sayı (Kasım-Aralık 2017) | 4.959 kez okundu |
Türkiye Elektrikli ve Hibrid Araçlar Platformu (TEHAD), tarafından yapılana açıklamaya göre, 2017 yılında Türkiye Elektrikli Otomotiv pazarında Hibrid motorlu araçlar altın yılını yaÅŸadı. Toplam 4528 adet satış gerçekleÅŸen pazarın, 77 adeti %100 Elektrikli modeller olurken, 4451 adeti Hibrid motorlu modeller oldu. 4 bin sınırını geçen pazarın lideri Toyota oldu. Toyota, toplam hibrid satışlarının %92’sini tek başına gerçekleÅŸtirdi.
TEHAD olarak yılın her çeyrek döneminde sunduÄŸumuz Türkiye Elektrikli Otomotiv Pazarının yıl sonu raporundaki rakamlar, bir önceki yıla göre patlama yaÅŸanmasına neden oldu. Özellikle hibrid motorlu araçlara getirilen ÖTV düzenlemesi ve Toyota modellerinin bu düzenlemeden faydalanması Türk tüketicisi tarafından destek gördü. 2017 yılı Hibrid otomobil pazarının en çok ilgi gören modeli Toyota C-HR oldu. Toyota ürün gamında 1,2lt benzinli ve 1,8lt Hibrid versiyonları ile yer alan C-HR’ın toplam satış rakamı 6278 adet oldu. Bu rakamın 3381 adeti ise Hibrid C-HR olarak, benzin motorlu kardeÅŸini geride bıraktı.
2017’nin Kazananı da, Kaybedeni de Toyota
Üretimi Türkiye’de gerçekleÅŸtirilen C-HR satış rekoru kırarken, Toyota’nın diÄŸer modeli B segmentinin çok satan hibridi Yaris sınıfta kaldı. GeçtiÄŸimiz yıl 835 adet ile pazar lideri olan Yaris bu yılı 163 adet ile kapatabildi. Yola henüz adım atan makyajlı yeni Yaris önümüzdeki aylarda satış rakamını artırabilir. Haziran ayı itibariyle pazara adım atan Hyundai Ioniq ve Kia Niro hibrid ise 284 adetlik toplam satış rakamı ile listede yer aldı. Hyundai markasının tek platformda yer alan 3 farklı Elektrikli modelini seçenek olarak sunduÄŸu Ioniq Hibrid, ülkemizde C segmentinin tek sedan modeli olarak temsil ediliyor.
Elektrikli Modeller RaÄŸbet Görmedi
Avrupa, ABD ve Çin’de satış adetleri her yıl katlanarak artan %100 elektrikli araçların, ülkemizde yeterli ilgiyi görmemesi yıl sonu satış rakamlarında da açıkça görülebiliyor. GeçtiÄŸimiz yıl 44 olan elektrikli araçların satış rakamı, bu yıl 77 adet olarak geliÅŸmiÅŸ olsa da, dünya ortalamasının çok gerisinde. ÖTV oranları %3, %7, %15 ve MTV oranı sıfır olmasına raÄŸmen Türk tüketicisi bu yıl da elektrikli araçlara raÄŸbet göstermedi.
Dünya genelinde yüksek satış baÅŸarısı gösteren markaların, ülkemizde düÅŸük rakamlara sahip olması kuÅŸkusuz sadece tüketiciyle ilgili deÄŸil. Bu markaların ülkemizdeki temsilcilerinin bu modellerin satışı için kılını kıpırdatmıyor olması üzücüdür. Umarız 2018 yılında farklı bir strateji izleyerek Elektrikli modellerine gereken ilgiyi ve desteÄŸi verirler.
MTV, Hibrid Araçlar İçin Sıfır Olmalı!
TEHAD Kurucusu ve Electric Cars Dergisi Yayın Yönetmeni Berkan Bayram “2011 yılında dünyada sadece 45bin adet Elektrikli araç satışı gerçekleÅŸmiÅŸken, geçtiÄŸimiz yıl itibariyle bu rakam 2 Milyon adete ulaÅŸmıştı. Åžurası bir gerçek ki bu eksponansiyel artış önlenemez bir ÅŸekilde devam edecek ve 2025 yılı itibariyle satılan her 10 araçtan 4’ü Elektrikli olacaktır. Günümüzde otomotiv markalarının da birbiri ardına yaptığı açıklamalar, bu rakamın doÄŸruluÄŸunu kanıtlar niteliktedir. Elektrikli otomobilin göreceÄŸi bu talep karşısında ülkemiz, daha fazla otomotiv ve batarya teknolojisine yatırım yapmalı, özellikle lithium bazlı batarya teknolojisi ve enerji depolamanın stratejik öneminin farkında olmalıdır.” dedi.
Motorlu Taşıtlar Vergisinin elektrikli araçlarda sıfır olarak uygulandığını vurgulayan Bayram, bu oranın Hibrid motorlu araçlar için de aynı ÅŸekilde uygulanması gerektiÄŸinin altını çizdi. Türkiye için Elektrikli araç pazarının halen istenilen seviyede olmadığına vurgu yapan Bayram, özellikle ÅŸehir içi ulaşımda kullanılacak Elektrikli otobüsler ile Elektrikli ve Hibrid otomobillerin, tüketici ve yatırımcı tarafında daha fazla teÅŸvik edilmesi gerektiÄŸini belirtti. TeÅŸvik yöntemleri olarak “köprü ve otoyollardan ücretsiz geçiÅŸ hakkı, ÅŸehir içi otoparklardan ücretsiz yararlanma, ÅŸehir merkezlerine giriÅŸ üstünlüÄŸü ve ilk alımda parasal destek gibi imkanlar” olarak sıraladı.
R E K L A M