
Deniz Üstü RES'ler Hem Elektrik Hem Yeşil Hidrojen Üretmeli![]()
Dünya Bankası verilerine göre Türkiye’nin 75 bin Megavat (MW) kurulu güç potansiyeli olduÄŸu Denizüstü Rüzgar Enerjisi Santrallerinde (DRES) teknik çalışmalar 2024 yılında baÅŸlıyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından açıklanan Ulusal Enerji Planı’nda DRES’ler için 2035 yılına kadar 5 bin MW kurulu güç hedeflenirken, Türkiye’nin bu alandaki stratejisinin sadece elektrik deÄŸil YeÅŸil Hidrojen de üretecek ÅŸekilde kurgulanması gerektiÄŸi belirtildi. Türkiye’de hidrojen teknolojileri alanında çalışan en köklü ÅŸirketler arasında yer alan TEKSİS İleri Teknolojiler’in Genel Müdürü Hüseyin Devrim; İngiltere, Hollanda ve Belçika gibi Avrupa ülkelerinde uzun yıllardır üzerinde çalışılan teknoloji ile DRES’lerden üretilecek elektriÄŸin YeÅŸil Hidrojen üretiminde kullanılmaya baÅŸlandığını hatırlattı. Bu teknolojilerin karbon emisyonlarının azaltılmasına ve karbondan arındırılmış ekonomilere geçiÅŸ çabalarına önemli katkıda bulunduÄŸunu hatırlatan Devrim, “Dünyanın ilk offshore yeÅŸil hidrojen tesisi bu yıl Fransa’da devreye alındı. DRES’lere hidrojen elektrolizörleri yerleÅŸtirmekle, fosil kaynak kullanmadan hidrojen üretebilmek mümkün. Bir yarımada ülkesi olan Türkiye, çok yüksek potansiyele sahip olduÄŸu DRES’leri kurgularken, mutlaka yeÅŸil hidrojen üretimini de önceliÄŸine almalı. Bu ÅŸekilde bir taÅŸla iki kuÅŸ vurabilir ve ulusal hedeflerine çok daha hızlı ulaÅŸabilir.” dedi.
Türkiye’nin dünya üzerinde YeÅŸil Hidrojen’i en verimli ve büyük ölçekte üretebilecek ülkeler arasında başı çektiÄŸini vurgulayan TEKSİS Genel Müdürü Hüseyin Devrim, birincil enerji kaynaklarında yüzde 70 oranında dışa bağımlı olan Türkiye’nin enerji ihracatçısı ülke konumuna ulaÅŸabilmesindeki tek anahtarın YeÅŸil Hidrojen’de olduÄŸuna dikkat çekti.
Türk ÅŸirketleri bu entegrasyonu baÅŸarabilir KoordinatörlüÄŸünü Güney Marmara Kalkınma Ajansının (GMKA) üstlendiÄŸi Türkiye'nin ilk yeÅŸil hidrojen üretimi projesi olan Güney Marmara Hidrojen Kıyısı (South Marmara Hydrogen Shore - HYSouthMarmara) projesinin bölgeyi bir YeÅŸil Hidrojen üretim üssü noktasına taşıyabileceÄŸine dikkat çeken Hüseyin Devrim, “Türkiye’nin elinde muhteÅŸem bir potansiyel var. Türkiye gibi derin denizlere sahip ülkelerde sayıları hızla artan yüzer temelli DRES’ler ile Ege, Akdeniz ve Karadeniz havzasında hem YeÅŸil Hidrojen hem Denizüstü RES hem de bu santrallerin ekipman üretiminde üretim merkezi olmamamız hiçbir neden yok. Ancak bunun için sihirli sözcüklerimiz doÄŸru planlama, doÄŸru yer seçimi ve doÄŸru destek politikaları olmalı.” dedi. İlginizi çekebilir... ÇeÅŸme Marina, Elektrik Tüketiminin Tamamını YeÅŸil Enerjiden KarşılayacakÇevreye duyarlı uygulamalarıyla sürdürülebilirliÄŸe katkı sunan ÇeÅŸme Marina, TREPAÅž aracılığı ile Uluslararası Yenilenebilir Enerji Sertifikası (I-REC... UEDAÅž, 2025'te 6.3 Milyar TL'lik Yatırım PlanlıyorBursa, Balıkesir, Çanakkale ve Yalova'da 5 milyonun üzerinde nüfusa elektrik dağıtım hizmeti saÄŸlayan UEDAÅž, 2025 yılı için toplamda 6.3 milyar TL... EYODER Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Onur Ünlü: "Dünyanın YaÅŸadığı Krizler Enerji VerimliliÄŸi ile Çözülebilir"Türkiye'de enerji hizmet ÅŸirketlerinin (ESCO) temsil edildiÄŸi tek sivil toplum kuruluÅŸu olan Enerji VerimliliÄŸi ve Yönetimi DerneÄŸi (EYODER), 2. U... |
||||
©2025 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Åž. | Sektörel Yayıncılar DerneÄŸi üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.