
Veri Merkezleri: Enerjiye Bağımlı Dünyada Düşman mı, Kurtarıcı mı?![]()
Yılmaz Özcan, Eaton Elektrik Türkiye Ülke Müdürü
Küresel bir veri merkezinin enerji tüketimi yaklaşık olarak 200 terawatt saat ÅŸeklindedir. Bu rakam, dünya genelinde gerçekleÅŸen 20,000 terawatt saatlik enerji tüketiminin yüzde birine tekabül etmektedir. Veri merkezlerini genel ICT endüstrisi içinde bir araya getirmenin, 2040 yılına kadar bu oranı dünyadaki elektrik tüketiminin % 20’sine yükselteceÄŸi ve emisyonları da % 5 ila % 14 seviyesine hızla çıkaracağı tahmin edilmektedir. Bu tahminleri netleÅŸtirmek için, daha ayrıntılı bir inceleme ve daha derin analizlere ihtiyaç duyulmaktadır.
Binalardaki elektrik talebi ÅŸaşırtıcı bir ÅŸekilde yükselmiÅŸtir ve dünya genelindeki toplam enerji tüketiminin hemen hemen % 60’ının sebebi de bu taleptir. Sürekli olarak artmakta olan nüfusun yanı sıra, ekonomik ve dijital büyüme de göz önüne alındığında, bu güç tüketimiyle ve emisyonlarla nasıl baÅŸ edileceÄŸi tartışılmaktadır.
Veri merkezleri uygulamaların çalıştırılması, verilerin iÅŸlenmesi ve depolanması için merkezi bir nokta olarak tasarlanmıştır. Bu yüzden, dijital dönüÅŸümün temelinde veri merkezleri yer almaktadır. Dijital dönüÅŸüm, iÅŸlemleri daha akıllı, daha hızlı, daha ucuz ve tabii ki daha verimli olarak yapabilmek demektir. Dijital dönüÅŸüm daha yüksek enerji süreçlerinin yerini almakta, süreçlerinin yeniden tasarlanmasını ve otomasyonunu saÄŸlamakta ve yapay zeka anlamında ümit vermektedir. Veri merkezlerinin modernleÅŸtirilmesiyle ve dijital dönüÅŸüme daha fazla odaklanılmasıyla ortaya çıkan, aÅŸağıdakileri içeren bir dizi trend bulunmaktadır:
Bulut BiliÅŸimi: IT varlıklarını ve uygulamalarını buluta yerleÅŸtirerek, daha az verimli, eskiden kalma, özel veri merkezlerine kıyasla güç tüketimini % 25 oranında azaltabiliriz.
EÄŸer bu bile veri merkezlerini kurtarıcı olarak göstermeye yeterli deÄŸilse, her büyük veri merkezinde örtülü halde bulunan frekans yanıtı ve talebe göre yanıt özelliklerini anlamak, bu fikri destekleyecektir. Bunlardan birincisi talebe göre yanıttır. Enerji pazarlarında ÅŸebeke operatörlerinin sekonder güç kaynaklarından faydalanabilmesini saÄŸlayan bir mekanizma bulunmaktadır. Eski model güç üretim tesisi gücü artık tek bir yönde müÅŸteriye iletmemektedir. Ancak iki yönlü bir model ile güç müÅŸteriye hem tedarik edilmekte hem de gücü depolayan veya üreten müÅŸteriden alınmaktadır. İkincisi ise frekans yanıtıdır. İşlenmemiÅŸ gücün aksine, burada da iki yönlü diÄŸer bir iliÅŸki mevcuttur ancak bu durumda bu iliÅŸki ÅŸebeke operatörünün ÅŸebeke frekansını yönetmesine ve sıkı mevzuata iliÅŸkin ve operasyonel limitler içerisinde tutmalarına yardımcı olmaktadır. Bu kontrol, ÅŸebekenin istikrarlı çalışması için gereklidir.
UPS’ler bu senaryo için idealdir; bu ünitelerin depoladığı güç, ÅŸebekeyi ve dahili kritik sistemleri desteklemek için hızlı bir ÅŸekilde yönlendirilebilmektedir. Frekansa göre olan bu hızlı yanıtın, çok büyük bir faydası vardır. Bu hızlı yanıt sayesinde, ÅŸebeke daha enerji verimli hale gelebilmektedir. Enerji verimli bir ÅŸebeke için operatörlerin rüzgar ve güneÅŸ enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynaklarını benimsemesi gerekmektedir.Bu kaynaklar, doÄŸaları gereÄŸi deÄŸiÅŸkendir. Yani, bu kaynakların ÅŸebeke üzerindeki varlığının istikrarsızlık yaratma potansiyeli vardır. Veri merkezlerindeki UPS’lerin frekansa karşı yanıt hızı istikrarsızlığı azaltmaktadır, bu da ÅŸebeke üzerinde yenilenebilir daha fazla enerjinin % 30 ila % 70 oranlarında kullanılmasına olanak tanımaktadır. İlginizi çekebilir... Vitrin SoÄŸutucularda Yeni Ürün: Paslanmaz SoÄŸutucularGünlük yaÅŸamda alışveriÅŸ yaptığımız market ve maÄŸazalarda, meyve, sebze, peynir, yoÄŸurt, süt ürünleri, yumurta, tavuk, kırmızı et, balık gibi gıdaları... Dünya Enerji Görünümü 2024Orta DoÄŸu'da tırmanan çatışma ve Rusya'nın Ukrayna'da devam eden savaşı, dünyanın karşı karşıya olduÄŸu devam eden enerji güvenliÄŸi riskler... GüneÅŸ ve Rüzgarı BirleÅŸtirmekGüneÅŸ PV ve rüzgarın geniÅŸletilmesinin tam potansiyelinin gerçekleÅŸtirilmesi proaktif entegrasyon stratejileri gerektirir.... |
||||
©2025 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Åž. | Sektörel Yayıncılar DerneÄŸi üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.