
Yenilenebilir Enerji Santralleri Deprem Felaketinde Kurtarıcı Oldu![]()
KahramanmaraÅŸ’ta 6 Åžubat’ta yaÅŸanan 7,8 ve 7,7 büyüklüÄŸündeki depremler, Türkiye’nin elektrik enerjisi kurulu gücü için adeta bir test iÅŸlevi gördü. Depremin tam merkez üssünde yer alan AfÅŸin-Elbistan Termik Santrallerinde yaÅŸanan hasar nedeniyle 2800 Megavatlık (MW) kurulu gücün devreden çıkmasına raÄŸmen, deprem etkisi dışında kalan illerde elektrik kesintisi yaÅŸanmadı. Türkiye’nin elektrik enerjisi kurulu gücünün yaklaşık yüzde 2’sine karşılık gelen bu üretimin saniyeler içinde durduÄŸuna dikkat çeken Jeotermal Enerji DerneÄŸi (JED) Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Ali Kındap, “Deprem bölgesinde baÅŸta rüzgâr enerjisi santralleri olmak üzere dikkate deÄŸer büyüklükte yenilenebilir enerji yatırımları bulunuyor. On ilimizde devrede olan 963 MW RES, 1736 MW GES olmak üzere toplam 2700 MW kurulu gücünde santralimiz üretimlerini kesintisiz sürdürüyor. Ülkemizin enerji kaynaklarını çeÅŸitlendirmedeki baÅŸarısının ne kadar önemli olduÄŸunu, bu büyük felakette tecrübe etmiÅŸ bulunuyoruz. Enerji tüketiminin yoÄŸun olduÄŸu bir dönemde gerçekleÅŸen depremlerin etkilediÄŸi illerde, yenilenebilir enerji kaynaklı üretimin durmaması ve üretime devam etmesi büyük baÅŸarıdır.” dedi. Türkiye’nin doÄŸalgaz ve kömür gibi hidrokarbon kaynaklı elektrik üretiminin payını çok daha hızla azaltması gerektiÄŸini savunan Kındap; yenilenebilir kaynakların payının yüzde 75 seviyesine çıkarılması gerektiÄŸini vurguladı. JED BaÅŸkanı Ali Kındap, ÅŸöyle devam etti: “Ülkemizin enerji güvenliÄŸi en az deprem güvenliÄŸi kadar önem taşıyor. KahramanmaraÅŸ ve Hatay merkezli depremler benzeri felaketlerde, enerji tesislerinin üretimlerine devam etmesi, afet bölgeleri dışındaki kentlere kesintisiz enerji saÄŸlanması gerekiyor. Jeotermal enerji santrallerinin kümelendiÄŸi Ege Bölgesi, aynı zamanda ülkemizin en aktif deprem bölgeleri arasında yer alıyor. 30 Ekim 2020’de Sisam merkezli 6,9 büyüklüÄŸündeki depremde İzmir’de yıkım yaÅŸanırken, depremin merkezine çok daha yakın olan santrallerimizde hasar oluÅŸmadığı gibi üretimimiz hiç ara vermeden devam etti.” JED BaÅŸkanı Ali Kındap; enerjide ithal kaynaklara bağımlılığın, deprem gibi kitlesel paniÄŸin yaÅŸandığı; liman, karayolu ve otoyolların zarar görebildiÄŸi olaÄŸanüstü durumlarda ülkeler için önemli bir risk unsuru olduÄŸunu sözlerine ekledi.
"Mevcut Kullanım Potansiyelimizin Çok Altında" İlginizi çekebilir... YeÅŸil Dönüşümün Kalbi Birgi'de Atıyor: SENTRUM Birgi Uygulama Merkezi AçıldıEnerjisa Enerji ve BirleÅŸmiÅŸ Milletler Kalkınma Programı (UNDP) öncülüğünde baÅŸlayan ve ardından T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Türkiye Turizm Ta... Enerjisa Enerji, 2025 Yılına Altyapı ve Enerji Dönüşümüne Odaklı Güçlü Bir BaÅŸlangıç Yaptı2025 yılının ilk çeyreÄŸinde faaliyet gelirlerini enflasyonla uyumlu ÅŸekilde 13 milyar TL seviyesinde sürdüren Enerjisa Enerji, dört ana iÅŸ kolunda att... Galata Wind Rüzgar ve GüneÅŸ Enerjisindeki, Toplam Kurulu Gücünü 348 MW'a YükselttiTürkiye'nin önde gelen yenilenebilir enerji ÅŸirketlerinden Galata Wind, "Temiz bir gelecek için temiz enerji" vizyonu doÄŸrultusunda topl... |
||||
©2025 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Åž. | Sektörel Yayıncılar DerneÄŸi üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.