
YEO Enerji Yatırımları, yeni dönem vizyonu doğrultusunda global bir enerji platformu olan CALL Energy markasıyla faaliyetlerini sürdürecek. Yenilenebilir enerji alanında güçlü bir portföye sahip CALL Energy, yeni nesil bir enerji platformu olarak sektörde fark yaratmayı hedefliyor.
Hedef 1.000 MW Kurulu Güç
CALL Energy’nin dönüşüm sürecini ve gelecek planlarını YEO Teknoloji Yönetim Kurulu Başkanı Tolunay Yıldız ile CALL Energy CEO’su Sacit Akbaş anlattı. Türkiye’de 9 adet depolamalı güneş enerjisi santrali projesiyle toplam 346 MWe gücünde önlisansa sahip olan CALL Energy, bu projelerden ikisini 2026’da devreye almayı planlıyor. Ayrıca Aras Nehri üzerinde toplam 32 MWe gücünde dört hidroelektrik santral projesinin izin süreçleri de tamamlanmak üzere.
Yurt dışında ise Romanya ve İtalya’daki mevcut 32,6 MWp kapasiteli santrallere ek olarak, Romanya’da yapımı süren projelerle yıl sonuna kadar kurulu gücün 190 MWp’in üzerine çıkması hedefleniyor. CALL Energy, toplamda 4 kıta ve 10 ülkede 1.500 MW’ı aşkın büyüklükte bir proje portföyü üzerinde çalışıyor. Bu portföyden yatırıma dönüşecek projelerle birlikte şirketin işletmedeki kurulu gücünün 2030 yılına kadar 1.000 MW’ı aşması planlanıyor.
“Artık Sadece Yatırım Yapmak Yetmiyor”
Mayıs sonunda CALL Energy CEO’su olarak göreve başlayan Sacit Akbaş, “Bugün sadece yatırım yapmak yeterli değil. Değişen iklim koşulları, azalan teşvik mekanizmaları ve dalgalanan enerji fiyatları bizi yeni yaklaşımlar geliştirmeye yöneltiyor” dedi.
Akbaş, hedeflerini şu şekilde özetledi: “CALL Energy olarak, klasik yatırım anlayışının ötesine geçerek yatırımlarımızı daha verimli, entegre ve sürdürülebilir şekilde yönetmeyi amaçlıyoruz. Depolama sistemleri entegrasyonu başta olmak üzere, santrallerimizin varlık yönetimini önceliklendirerek global ölçekte büyümeye devam edeceğiz.”
Türkiye’de Yenilenebilir Enerji Yatırımları Artıyor
Akbaş, Türkiye’de yenilenebilir enerji yatırımlarının toplam kurulu gücün %60’ına ulaştığını ve 2024 yılında devreye alınan yeni kurulumların %95’inden fazlasının bu alanda gerçekleştiğini belirtti. CALL Energy’nin enerji depolama, yerinde üretim çözümleri ve varlık yönetimi alanlarında geliştirdiği modellerle sektördeki dönüşüme güçlü katkı sağlamayı hedeflediğini ifade etti.
YEO Teknoloji Yönetim Kurulu Başkanı Tolunay Yıldız ise 2030 yılına kadar 1 GW kapasite hedeflediklerini belirterek şunları söyledi: “CALL Energy, global projelerdeki deneyimiyle dünya çapında güçlü bir oyuncu olma yolunda ilerliyor. YEO Teknoloji olarak yalnızca Türkiye’de değil, dünya genelinde enerji dönüşümüne liderlik eden bir şirketiz. Avrupa başta olmak üzere birçok pazarda büyük ölçekli projeler hayata geçirmeye devam edeceğiz. Sürdürülebilir enerji yatırımlarıyla dünyayı daha temiz bir hale getirmeyi ve Türkiye’yi küresel arenada güçlü bir şekilde temsil etmeyi hedefliyoruz.”
YEO Teknoloji, gelişmiş enerji depolama çözümlerinden yüksek voltaj trafo merkezlerine, yenilenebilir enerji santrallerinden endüstriyel ve ticari tesislerin dönüşümüne kadar pek çok alanda projeler yürütüyor. Bugüne kadar 3 kıtada, 30’dan fazla ülkede 400’den fazla projeyi başarıyla tamamlayan şirket, “Bizce mümkün” sloganıyla dekarbonizasyon, desantralizasyon ve dijitalleşme odaklı çalışmalarını sürdürüyor.
Sacit Akbaş Kimdir?
2002’de Boğaziçi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümünden mezun olan Sacit Akbaş, yüksek lisansını Louisiana State Üniversitesi’nde tamamladı. 2004’te Camp Dresser & McKee’de kariyerine başlayan Akbaş, 2008’de aldığı Professional Engineer (P.E.) lisansı sonrası birçok önemli projede kıdemli proje müdürü olarak görev yaptı.
2012’de Türkiye’ye dönerek Fichtner GmbH Co. KG’de çeşitli üst düzey görevlerde bulunan Akbaş, TÜREB’de başkan yardımcılığı, Enerjisa Enerji’de enerji çözümleri direktörlüğü gibi görevler üstlendi. 2024-2025 döneminde GÜYAD başkan yardımcılığı da yapan Akbaş, 2025 Mayıs ayında YEO Enerji Yatırımları A.Ş.’nin CALL Energy platformuna dönüşümünü yönetmek üzere CEO olarak atandı. Bahçeşehir Üniversitesi’nde MBA derecesine sahip olan Akbaş, evli ve bir kız çocuğu babasıdır.