
Dağıtım Şebekelerinde Enerji Depolama Sistemlerinin Uygulanması![]()
ERSAN BOZKURT - İSMAIL ÅžAHİN Siemens 1. GİRİŞ Elektrik enerjisinin arz-talep dengesizliklerinin ve yük eÄŸrisinde görülen günlük dalgalanmaların önlemesi için enerji depolama sistemleri büyük öneme sahiptirler. Çevresel koÅŸullara önemli ölçüde bağımlı olmaları sebebiyle yenilenebilir enerji kaynakları tarafından üretilen enerji miktarı sürekli olarak deÄŸiÅŸim göstermektedir. Günümüzde bütün modern enerji sistemleri arz güvenilirliÄŸi, sistem kararlılığı, enerji kaynaklarının daha verimli kullanılması iletim / dağıtım ÅŸebekesi problemlerinin ve maliyetlerinin minimize edilmesi gibi birçok nedenle enerjinin depolanmasını zorunlu kılmaktadır. Yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilen enerjinin güç kalitesi standartlarına uygunluÄŸunun saÄŸlanması ve sürdürülebilir olması açısından dezavantajlarının ortadan kaldırılması gerekmektedir. Bu nedenle enerji depolama uygulamaları, güç sisteminin (izole/ÅŸebekeye baÄŸlı/ mikro ÅŸebeke) kararlılığı ve güvenilirliÄŸinin geliÅŸtirilmesinde hayati rol oynamaktadır. Günümüzde çok farklı depolama teknolojileri bulunmakla birlikte bu teknolojilerin fiyat-performans ve sistem kararlılığına katkısı açısından deÄŸerlendirilmesi oldukça önemlidir.
Enerji depolama sistemleri ve güç sistemine saÄŸlayacağı katkılar güncel çalışma konuları içerisinde yer almaktadır. Güç sistemleri üzerine farklı depolama teknolojilerinin uygulanması • Geleneksel güç sisteminde arz-talep dengesini karşılamak amacıyla kullanılan üretim kaynaklarının fazlasıyla bulunması ve bu sistemin enterkonnekte bir yapıda olması nedeniyle kullanımda olan depolama teknolojilerinin ekonomik kazançlarını belirlemenin/doÄŸrulamanın zor olması. • Pratik deneyim eksikliÄŸi, fiyat optimizasyonu, planlama aÅŸamasında (piyasa modellerinin oluÅŸum ve karar aÅŸamalarında) depolama teknolojisinin faydalarının tespit edilmesi/ deÄŸerinin belirlenmesi konularında kullanılan araçların yetersizliÄŸi. Enerji Depolama Sistemleri dağıtım ve iletim seviyesinden baÄŸlanabileceÄŸi gibi alçak gerilim dağıtım seviyesinden de ÅŸebekeye entegre edilebilmektedirler. Enerji Depolama Sistemleri özellikle aktif-reaktif güç akışı ve gerilim profilini önemli derecede etkilemektedirler. Enerji kesintilerinin önlenmesi ve enerji sürekliliÄŸinin saÄŸlanması amacıyla enerji depolama sistemleri kesintisiz güç kaynağı olarak da kullanılabilmektedir. Benzer ÅŸekilde ÅŸebekedeki gerilim çökme veya yükselmeleri, arızalar gibi bozucu etkilere karşı yüklerin korunması amacıyla bu etkilerin oluÅŸtuÄŸu sırada enerji depolama sistemleri yüklere destek saÄŸlayabilmektedir. Yazının devamı içn tıklayın İlginizi çekebilir... Vitrin SoÄŸutucularda Yeni Ürün: Paslanmaz SoÄŸutucularGünlük yaÅŸamda alışveriÅŸ yaptığımız market ve maÄŸazalarda, meyve, sebze, peynir, yoÄŸurt, süt ürünleri, yumurta, tavuk, kırmızı et, balık gibi gıdaları... Dünya Enerji Görünümü 2024Orta DoÄŸu'da tırmanan çatışma ve Rusya'nın Ukrayna'da devam eden savaşı, dünyanın karşı karşıya olduÄŸu devam eden enerji güvenliÄŸi riskler... GüneÅŸ ve Rüzgarı BirleÅŸtirmekGüneÅŸ PV ve rüzgarın geniÅŸletilmesinin tam potansiyelinin gerçekleÅŸtirilmesi proaktif entegrasyon stratejileri gerektirir.... |
||||
©2025 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Åž. | Sektörel Yayıncılar DerneÄŸi üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.