
Türkiye’nin ilk güneş enerjili otogarı olmasının yanı sıra Türkiye’nin en büyük binaya entegre güneş enerjisi (BIPV) sistemine sahip olan Muğla Menteşe Otogarı açıldı. Projede kullanılan özel niteliklere sahip güneş panelleri Ankara Solar tarafından üretildi.
Artan enerji ihtiyacı ile birlikte azalan enerji kaynaklarına alternatif olarak ortaya çıkan yenilenebilir enerji kaynaklarından istifade etmek, temiz bir geleceğin de garantisi. Bu anlayış içerisinde, Türkiye’nin en büyük projelerinden birine imza atıldı. Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan ve uygulanan bu projenin altında, Türkiye’nin yerli enerjisi, Ankara Solar imzası yer alıyor. Ülkemizin en büyük binaya entegre güneş enerjisi projesi, Muğla Menteşe Otogarı Projesi ile hayata geçirildi. Pek çok açıdan bir ilk ve tek olan proje, yeni nesil yenilenebilir enerji uygulamaları için de örnek teşkil ediyor.
Projede kullanılan solar paneller, uygulanan teknik ve oluşan kapasite ile farklı bir uygulama gerçekleştirildi. Otogarın 3840 (üç bin sekiz yüz kırk) metrekarelik çatısı ise üzerine yerleştirilen 1760 (bin yedi yüz altmış) solar panel sayesinde, otogar ve otogara ait tüm hizmet alanlarının elektrik ihtiyacının %80’i karşılanabilecek. 290,40 kWp elektrik üretme kapasitesine sahip bin yedi yüz altmış yarı şeffaf solar panel, Ankara Solar tarafından, projede istenilen ölçü ve niteliklerde, özel olarak imal edildi. 165W Monokristal solar panel kullanılan projede, yarı şeffaf tercih ile iç aydınlatmada da ayrıca tasarruf edilmesi sağlandı. Bina çatısının mimari yapısı, estetik ve peyzaj dikkate alınarak özel olarak hazırlanan paneller, bina çatısına titizlikle yerleştirildi. Böylelikle Türkiye’nin en büyük binaya entegre güneş enerjisi (BIPV) projesi de hayat bulmuş oldu.
Muğla Menteşe Otogarı’nın çatısında yaklaşık 320 (üç yüz yirmi) hanenin elektrik ihtiyacını karşılayacak ölçüde elektrik üretilecek. Kendi çatısından üretilen elektrik, Muğla Menteşe Otogarı’nın enerji ihtiyacının % 80’ini karşılayacak. Ankara Solar tarafından özel olarak üretilen yarı şeffaf solar paneller sayesinde gün ışığının alınabildiği vakitlerde ayrıca iç aydınlatmadan da tasarruf edilecek. Çatı üzerine monte edilen paneller aynı zamanda 96 metre boyunda, 40 metre eninde olan 3840 metrekarelik çatı için yapı malzemesi görevi de gördüğünden, çatı kaplaması için kullanılması gereken yapı malzemelerinden de tasarruf sağlandı. Tamamen yerli üretim olan 165 W gücündeki 1760 panelin toplam elektrik üretim kapasitesi 290,40 kWp olarak ülke ekonomisine büyük bir katkı sağlayacak. Ayrıca çevre dostu elektrik üretimi ile karbon salınımın azaltılmasına da destek verilerek, çevreci uygulamalar alanına ders niteliğinde bir örnek kazandırıldı.